Jump to content

Οικοδομική Άδεια σε συνεχόμενα οικόπεδα & Υπολογισμός Σ.Δ.


 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Σε συνεχομενα οικοπεδα, του ιδίου κυρίου, σε περιοχή με πράξη εφαρμογής, άρτια κατά παρέκκλιση, έχω τις εξής ερωτήσεις:
  1. όσον αφορά στην τοποθέτηση του κτιρίου λαμβάνεται η έκταση των δύο οικοπέδων ως συνεχόμενη έκταση (ενιαίο) και προφανώς το κτίριο μπορεί να "πατάει" και στα δύο οικόπεδα. Σωστά;
  2. όσον αφορά στον Σ.Δ. ο οποίος είναι κλιμακωτός, η επιτρεπόμενη δόμηση προκύπτει ως α) άθροισμα του Σ.Δ. των δύο αυτοτελών οικοπέδων ή β) υπολογίζεται θεωρόντας το ως συνεχόμενο; Θεωρώ ορθό και δίκαιο το α) έχοντας υπόψη και τα επισυναπτόμενα και κυρίως τη γνωμοδότηση 8/12 (προφανώς οδηγεί και σε μεγαλύτερη δόμηση, όση θα έκτιζαν τα δύο ξεχωριστά).
  3. Θεωρώ ότι η αυτοτέλεια είναι δεδομένη, διαφορετικά, θα προέκυπτε (με κάποιον τρόπο) εναίαο οικόπεδο που δεν τηρεί τον κανόνα της αρτιότητας, αλλά και λόγω της θεωρούμενης ημερομηνίας δημιουργίας την σημερινή σε συνδυασμό με το τελικό εμβαδόν, δε θα ήταν άρτιο ούτε κατά παρέκκλιση, άρα μη οικοδομήσιμο (!), γεγονός αφενός παράδοξο, αφετέρου παράνομο, νομίζω.

Egkiklios_SESSE_46.pdf

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@atheologitis

Τα δύο όμορα οικόπεδα εφόσον έχουν ίδια ιδιοκτησία και τα δύο (είτε έναν κοινός ιδιοκτήτης είτε περισσότεροι του ενός αλλά με τα ίδια ποσοστά ιδιοκτησίας για το κάθε οικόπεδο) όταν εκδοθεί για αυτά μία Άδεια Δόμησης τότε έχουν ντε γιούρε συνένωση.

Οπότε ναι το κτίριο θα τοποθετηθεί ελεύθερα (με βάση φυσικά τις πολεοδομικές διατάξεις) σε όλο το κτίριο ως ένα.

επιφυλάσσομαι να σου δώσω και λινκ σχετικό για απόφαση ΣΤΕ για την συνένωση οικοπέδων και γηπέδων.

Για τον κλιμακωτό συντελεστή δόμησης (που έχεις) νομίζω πως θα τον υπολογίσεις επι του συνόλου του ντεγ γιούρε συνενωμένου οικοπέδου.

 

(σου συνιστώ  εφ όσον είσαι Μηχανικός να βάλεις την ειδικότητα στο προφίλ σου. Βοηθά εκτός των άλλων τον μεταξύ μας διάλογο)

 

Εδιτ

την σχετική απόφαση ΣΤΕ που σου ανέφερα 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Leon changed the title to Οικοδομική Άδεια σε συνεχόμενα οικόπεδα & Υπολογισμός Σ.Δ.

 η εγκυκλιος διατηρει την ανεξαρτησια καθε ομορου με αλλο γηπεδο που ανηκει στον ιδιο ιδιοκτητη.

ενω  πριν "ελεγαν" οτι συνενωνονται υποχρεωτικως.

δλδ πρωτα ειχες 4 στρ. τα συνενωνες με αλλο 4 στρ. αλλα εχτιζες στο συνολο σαν ενα  δλδ 186+72....και οχι 186 και 186

 Αυτο δεν μας απασχολει στα εντος σχεδιου, όπου ο σδ υπολογιζεται με βαση το σνολικο εμβαδον.

ΟΜΩΣ

μας επηρεαζει εάν εχουν αλματικο συντελεστη, αφου αυτος θα υπολγισθει στο νεο, ενιαιο οικοπεδο.

Θεωρω οτι δεν θα εγκριθει αδεια σε "ενιαιο" αλλα με σδ. σαν "δυο"., διοτι

- εχεις δυο ΚΑΕΚ...θα γινουν ενα

- θα  εχεις συσταση για ενα ενιαιο και οχι για δυο.

αυτη ειναι η γνωμη μου

[η ΥΔΟΜ ρωτηθηκε;]

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

@Didonis,@dimitris GM

σας ευχαριστώ πολύ.

ρώτησα στην ΥΔΟΜ σήμερα και μου είπαν το ίδιο. θα υπολογίζω τον ΣΔ για το εναίο, συνολικό εμβαδόν. Αν ήθλεα το άθροισμα του ΣΔ των δύο θα έπρεπε να βγάλω δύο α΄δειες με ό, τι αυτό συνεπάγεται (τοποθετήσεις στο οικόπεδο-κάλυψη,ανεξάρτητα κτίρια, χρήσεις,μελέτες κ.ά.) και κατέληξα επομένως στο ότι μπορώ να εκδώσω δύο ανεξάρτητες άδειες, εφόσον το επιθυμώ και ας πούμε ότι με "συμφέρει" και "λειτουργεί". Ως προς αυτό ε΄χω την απορία:

1. μπορώ μετά ή κατά το σχεδιασμό ακόμα και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012, να προχωρήσω σε λειτουργική ενοποίηση των ιδιοκτησιών, δηλαδή να υπάρχουν ανοίγματα στο όριο των ομ΄ρων, είτε σε τυφλές είτε σε ελέυθερες όψεις, σωσ΄τά; 

2. Σε περίπτωση προβ΄λέπεται "ιδιωτική σύμβαση". Η πράξη ΣΟΙ, εφόσον προηγηθεί η "ιδιωτική σύμβαση" (ή γίνεται ταυ΄τόχρονα) θα γίνει για το σύνολο πια ή θα πρέπει να υπάρχουν πάλι δύο διαφορετικές ΣΟΙ;

3. Στην περίπτωση τελικά δόμησης ως ενιαίου οικοπ΄δου και ως προς το ερώτημα 3. της αρχικής ανάρτησης, για τη δημιουργία νέου εκ συνένωσης το οποίο δεν θα έχει αρτίοτητα κατά κανόνα, κατέληξα ότι δεν είναι πρόβλημα, αφού είδα απαντήσεις σας και σε άλλο φόρουμ και τα έγγραφα Εγγρ-31052/5908/7-6-83 και Γνωμ.-ΝΣΚ-248-2000. Όμως η συνένωση για να γίνει θέλει κάποιο συμβόλαιο, το οποίο δε μπορεί να είναι άλλο από την ΣΟΙ, ώστε να καταθέσω στο κτηματολόγιο και να πάρω ένα ΚΑΕΚ και μετά να προχωρήσω στην έκδοση της άδειας. (η ΥΔΟΜ θα ζητήσει να φαίνεται ένα ΚΑΕΚ). Επομένως η ΣΟΙ δεν θα περιγράφει καμια οικοδομική άδεια προς έκδοση, αλλά απλά σχέδια και διαγράμματα μηχανικού, καθώς και ΗΤΚ οι οποίες δεν θα περιέχον καμία άδεια. αυτό είναι δεκτό συμβολαιογραφικά, σωστά;

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Εγγρ-3105259087-6-83.pdf Γνωμ.-ΝΣΚ-248-2000.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
 Κοινοποίηση

×
×
  • Δημιουργία Νέου...