Jump to content

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Την Τρίτη 02/05 ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις


atsianos

Recommended Posts

Την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία) μέχρι 75 %, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός τόνισε ότι η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες (διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας, υποστήριξη των καταναλωτών με επιδοτήσεις). Στάθηκε επίσης στην εκτόξευση της εγκατάστασης ΑΠΕ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στην υποστήριξη γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία, η τροφοδοσία της οποίας με φυσικό αέριο βασίστηκε πέρυσι κατά 70 % στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Atanas Pekanov, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συζήτηση προσδιόρισε 4 πεδία που μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης: αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενίσχυση των διασυνδέσεων και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας και ελληνικών ενεργειακών εταιρειών προς τη γειτονική χώρα τον προηγούμενο χειμώνα. Ανέφερε επίσης ότι από τα 2,5 δισεκ. που είναι ο προϋπολογισμός των ελληνικών επενδύσεων στη Β.Μακεδονία, το 1,8 δισεκ. αφορούν τον κλάδο της ενέργειας και περιλαμβάνουν το υδροηλεκτρικό έργο Cebren της ΔΕΗ καθώς και μονάδα συμπαραγωγής από την Μυτιληναίος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Paollo Gallo τόνισε ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας εφοδιασμού και της ενεργειακής μετάβασης και οι υποδομές μεταφοράς αερίου είναι απαραίτητες και για τις τρεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές του βιομεθανίου που μπορούν να υποκαταστήσουν έως και το 25 % των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου.

Πηγή: https://news.b2green.gr/32091/φωτοβολταϊκά-στη-στέγη-την-τρίτη-02-05-ανο


View full Άρθρου

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διαβάστε την προκήρυξη εδώ:

 

Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που έχουν ήδη συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο προϋπολογισμός της Δράσης σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Δαπάνη για την επιχορήγηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ανέρχεται στο ποσό των 238.000.000 €.

 

Πίνακας 1: Κατανομή Προϋπολογισμού

Κατηγορία

Ωφελούμενοι

Δράση

Προϋπολογισμός (€)

Α

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά)

Εγκατάσταση ΦΒ σταθμού με σύστημα αποθήκευσης

 

45.000.000€

Β

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα <=20.000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα <=40.000€)

Εγκατάσταση ΦΒ σταθμού με σύστημα αποθήκευσης

100.000.000€

Γ

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20.000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€)

Εγκατάσταση ΦΒ σταθμού με σύστημα αποθήκευσης

63.000.000€

Δ

Αγρότες

Εγκατάσταση ΦΒ σταθμού με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης

30.000.000€

Συνολικός Προϋπολογισμός

238.000.000€

    •  


Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που έχουν ήδη συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.  Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού συστήματος και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.  Για τις κατηγορίες Α, Β και Γ, ο φωτοβολταικός σταθμός απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης, ενώ οι ωφελούμενοι της Κατηγορίας Δ (Αγρότες) μπορούν να επιλέξουν αν ο φωτοβολταικός σταθμός θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.  Μέσω του Προγράμματος επιχορηγείται ποσοστό (%) της δαπάνης του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης, με την επιφύλαξη των ανώτατων ποσών επιχορήγησης για το φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης, όπως αυτό καθορίζεται στους ακόλουθους πίνακες:

 

Πίνακας 2: Ποσοστά Επιχορήγησης ΦΒ σταθμού και μπαταρίας

Κατηγορία

Ωφελούμενοι

Ποσοστό
Επιχορήγησης ΦΒ σταθμού(%)

Ποσοστό
Επιχορήγησης
Μπαταρίας(%)

Ισχύς ≤ 5kWp

5kWp <Ισχύς≤10,8kWp

Χωρητικότητα ≤5kWh

5kWh < Χωρητικότητα ≤ 10,8kWh

Α

Οικιακές εγκαταστάσεις
(Ευάλωτα Νοικοκυριά)

 

65%

 

60%

 

100%

 

100%

Β

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα <= 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα <= 40.000€)

35%

25%

100%

100%

Γ

Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€)

30%

20%

90%

90%

Δ

Αγρότες

40%

40%

90%

90%


ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι επιλέξιμες δαπάνες του παρόντος Προγράμματος είναι οι εξής:

 • Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων, αντιστροφέα, καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)

 • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βάσεων.

 • Προμήθεια και εγκατάσταση μετρητή Φ/Β.

 • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)

 • Αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος (Φωτοβολταικού και μπαταρία) και εργασίες εγκατάστασης αυτού.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:

Η εγκατάσταση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό θα είναι υποχρεωτική και η τελική επιδότηση θα φτάνει στο 40% - 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού μέγιστης ισχύος έως 9 kW (κιλοβάτ) και μπαταρία 9 kWh, εάν διαθέτει τριφασική παροχή. Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh.

 

Το παράβολο εξέτασης της αίτησης επιστρέφεται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή από ΔΕΔΔΗΕ. Σε περίπτωση μη υλοποίησης του έργου ή μη έγκρισης της μετέπειτα επιδότησης, το παράβολο εξέτασης δεν επιστρέφεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
 • Δημιουργία Νέου...