Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων Forum Μηχανικών

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Συνιστούμε την συμμετοχή στα θέματα με ερωτήσεις - απαντήσεις - σχολιασμό.

Ο Θεός αγαπάει τους Αρχιτέκτονες όπως αγάπησε κάποτε το χαβιάρι

Featured Replies

Την 19/3/2026 αναρτήθηκε το άρθρο μου <Ζητήματα εκπόνησης Αρχιτεκτονικών Αποτυπώσεων για τις ΗΤΚ των ειδικών θρησκευτικών κτηρίων και των διατηρητέων κτηρίων ιδιοκτησίας Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ> (εδώ) και προσαρτήθηκε η ερώτηση: Didonis/Moderator <Έχω όμως μία μεγάλη απορία. Ποιο ή τι θα υποχρεώσει τους ιερωμένους να ξεκινήσουν να κάνουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα των ακινήτων τους.... Έχουν την συνήθεια να μη θέλουν να κάνουν έξοδα κατά κανόνα .... Και επ’ ευκαιρία.... Έχει γίνει έστω μια ΗΤΚ σε Ναό ή Μοναστήρι ή ακόμα κανένα??>. Κατόπιν, την 30/3/2026 αναρτήθηκε το άρθρο μου <Νομολογία της ανάθεσης Ειδικών μελετών Αρχιτεκτονικής Αποτύπωσης θρησκευτικών κτηρίων, που θα εκπονηθούν για τη συμπλήρωση φακέλων ΗΤΚ> (εδώ) που είναι αδιάσπαστη συνέχεια του προηγούμενου και προσαρτήθηκε η ερώτηση: Didonis/Moderator <γνωρίζεις αν προβλέπει κάτι σχετικό η πρόσφατη αλλαγή που ανακοίνωσε το ΤΕΕ με την απόφαση (Α97/Σ9/2026) με τίτλο: «Εναρμόνιση των πληροφοριακών συστημάτων ΤΕΕ (e-adeies, γνωμοδοτήσεις συμβουλίων, αυθαίρετα, κ.α.) με το ΠΔ. 99/2018 (Α’ 187)», που ελήφθη στην Τακτική Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. με αριθμό 9/10-3-2026>. Διαθέτω ενημερωτικά στοιχεία και απαντήσεις και για τα δυο ερωτήματα και λυπάμαι που οι λοιπές υποχρεώσεις και δυνατότητές μου δεν μου επέτρεψαν να ανταποκριθώ νωρίτερα.

Πριν να δημοσιευτούν τα δυο άρθρα υποβλήθηκαν με τη μορφή ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ sadas-pea@tee.gr και την ΤΥ Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος info@ekyo.gr. Στην αίτηση/υποβολή του πρώτου έγραφα: «… είναι συναφής και με την επισυναπτόμενη ενημέρωση που έστειλε την 1/12/2025 στα μέλη του ο σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ότι, σε άτυπη συμφωνία-πλαίσιο με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας (ΙΜΚΑ) καθορίστηκαν προτεινόμενες αμοιβές Μηχανικών για τη σύνταξη φακέλων ΗΤΚ των κτηρίων ενδιαφέροντος ΙΜΚΑ». Δηλαδή, στον τόπο που δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά έχει ξεκινήσει ιδία βουλήσει η διαδικασία ΗΤΚ από τα τέλη 2025. Επίσης, αν σερφάρουμε στο διαδίκτυο διαπιστώνουμε ότι στην ίδια περίοδο έχουν αναρτηθεί απορίες για ΗΤΚ ναών και σε άλλες περιοχές της χώρας, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια γενικότερη οικειοθελής κινητοποίηση. Τα άρθρα μου αποσκοπούν να καθοδηγηθεί σωστά αυτή η κινητοποίηση.  

Στη δεύτερη αίτηση/άρθρο έγραφα: «ΠΡΟΛΟΓΟΣ #3) Η παρούσα τεκμηρίωση υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος info@ekyo.gr λόγω αρμοδιότητας, … και στον ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων sadas-pea@tee.gr για τις κατ’ αρμοδιότητα δικές του ενέργειες». Αυτό το στοιχείο απαντά εν μέρει και στα δυο ερωτήματα του Didonis/Moderator και επιφυλάσσομαι να προσθέσω εντός των ημερών κι άλλα ειδικότερα στοιχεία συναφή με την απόφαση 9/10-3-2026/ΤΕΕ.

Όμως σήμερα καθώς πληροφορήθηκα για την ημερίδα «Διατηρητέα Κτήρια και Μνημεία: Το παρόν και το μέλλον τους στην Ελλάδα» >sadas-pea.gr< θεώρησα αυτονόητο ότι το περιεχόμενο του δεύτερου άρθρου μου και του ερωτήματος του Didonis /Moderator που έχουν θεμελιώδη σημασία για τους Αρχιτέκτονες, θα τεθούν τουλάχιστον ακροθιγώς από τους εισηγητές ή τους επίτιμους προσκεκλημένους από μικροφώνου ή τέλος πάντων, «στα πηγαδάκια». Είμαι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος καθώς παρατήρησα ότι από τις 31 προσωπικότητες που αναφέρονται στο πρόγραμμα οι 17 είναι διακεκριμένοι Αρχιτέκτονες/νισσες. Ας περιοριστώ να αναφέρω μόνον τον πρόεδρο ΤΕΕ κ. Στασινό, τον πρόεδρο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κ. Ξυνομηλάκη, τον προϊστάμενο ΤΥ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο π. Β. Κολοκυθά, λόγω της ειδικής σχέσης των αρμοδιοτήτων τους με όσα αναγράφονται στο παρόν. Αναλογιζόμενος τη συγκυρία με κατέλαβε η σκέψη ότι «ο Θεός αγαπάει τους Αρχιτέκτονες όπως αγάπησε κάποτε το χαβιάρι» και γράφτηκε Ιστορία! Όμως ταυτόχρονα η φρόνηση με παροτρύνει: «συν Αθηνά και χείρα κίνει»! Για αυτό, εξαίρετε συνάδελφε Didonis/Moderator προτείνω, η <Νομολογία της ανάθεσης Ειδικών μελετών Αρχιτεκτονικής Αποτύπωσης θρησκευτικών κτηρίων, που θα εκπονηθούν για τη συμπλήρωση φακέλων ΗΤΚ> να εκτυπωθεί καθώς χωράει σε ένα φύλλο Α4 μπρος-πίσω με το λογότυπο του forum και με τη συναίνεση των διοργανωτών της ημερίδας, να δοθεί χέρι-χέρι στις 31 προσωπικότητες και τους επισκέπτες. Εάν το forum συμφωνήσει, είμαι πρόθυμος να μεταβώ στην Αθήνα να συμμετέχω στην επίδοση.  

(*) ευχαριστώ τους συντελεστές της ταινίας για τον εμπνευσμένο τίτλο της

Αίγιο, Απρίλιος 2026

Πάνος Λαλιώτης

M.Sc. Αρχιτέκτων Πολεοδόμος ΕΜΠ

View full Άρθρου

15 minutes ago, ΠΑΝΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ said:

........Εάν το forum συμφωνήσει, είμαι πρόθυμος να μεταβώ στην Αθήνα να συμμετέχω στην επίδοση.  

Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για αυτό.

15 minutes ago, ΠΑΝΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ said:

.... η ερώτηση: Didonis/Moderator <Έχω όμως μία μεγάλη απορία. Ποιο ή τι θα υποχρεώσει τους ιερωμένους να ξεκινήσουν να κάνουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα των ακινήτων τους.... Έχουν την συνήθεια να μη θέλουν να κάνουν έξοδα κατά κανόνα .... Και επ’ ευκαιρία.... Έχει γίνει έστω μια ΗΤΚ σε Ναό ή Μοναστήρι ή ακόμα κανένα??>. ....

όπως βλέπω όμως μέχρι τώρα, απάντηση στην απορία μου δεν έχω ακόμα.....

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Account

Navigation

Search

Search

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.