Jump to content
  • Ειδήσεις

    Άρθρα και Ειδήσεις
    • IDnews
      Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σε μια προ- παρουσίαση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ πριν λίγες ημέρες, ανέφερε ότι υπάρχουν 6 εκατ. στρέμματα εγκαταλελειμμένων χωραφιών, δηλαδή έκταση επαρκής για να εγκατασταθούν όσα φωτοβολταϊκά θέλουμε. Από την ώρα που διάβασα τις δηλώσεις του Υπουργού, ανακαλύπτω διαρκώς γύρω μου μικρά ή μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα κομμάτια αγροτικής γης που δεν είχα ποτέ μου προσέξει! Έχουν εξελιχθεί σε μέρος του αγροτικού τοπίου... Και σημειωτέον, σε μια περιοχή που όλοι μας νομίζαμε ότι δεν υπάρχει πιθαμή γης που να μην εκμεταλλεύεται!
      Προς διασταύρωση των παραπάνω, προχθές που χρειάστηκε να πάω στην πρωτεύουσα του νομού μας, απόσταση 70 χιλιομέτρων, ακολούθησα δύο ημιορεινές διαδρομές. Σε πολλές τοποθεσίες η εγκατάλειψη είναι ο κανόνας, χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής τουλάχιστον αγρονομικός λόγος (πχ χωράφια με πολλές πέτρες, μεγάλες κλίσεις, μέσα σε ρεματιές κ.α).
      Οι συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα είναι περί τα 30 εκατ. στρέμματα. Άρα τα έξι εκατ. στρέμματα που έχουν ήδη εγκαταλειφθεί είναι το 20% ή αλλιώς το ένα στα πέντε διαθέσιμα προς καλλιέργεια στρέμματα στην χώρα! Ποσό και ποσοστό τεράστιο. Όντως, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταλελειμμένων γαιών είναι σε σχετικά δύσκολες περιοχές, με μικρή παραγωγικότητα γης σε σχέση με τους κάμπους και σε καμία περίπτωση δεν είναι όλα αμελητέα από άποψη εκμετάλλευσης.
      Όπως και να το μετρήσεις, ένα στα πέντε είναι τεράστιο νούμερο.
       
      Υπάρχει τελικά έλλειψη γης στην Ελλάδα;
      Φαίνεται λοιπόν ότι στην μικρή μας πατρίδα, δεν υπάρχει έλλειψη γης για καμία απολύτως χρήση. Αντίθετα φαίνεται ότι υπάρχει διαχρονική έλλειψη πολιτικής και σχεδιασμού. Και το χειρότερο, ότι επειδή αυτά τα χωράφια δεν εγκαταλείφθηκαν ούτε στην θητεία της παρούσης Κυβέρνησης, ούτε της προηγούμενης αλλά πολλών κυβερνήσεων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, το θέμα γίνεται ακόμη σοβαρότερο. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο ότι δεν έκανε τίποτα για την ύπαιθρο, διότι απλά θα γυρίσει να του πει: «Κοίτα ποιος μιλάει!».
      Η πρόσφατη εμπειρία με το Ουκρανικό, έδειξε ότι ο κίνδυνος της διατροφικής ασφάλειας δεν έχει εκλείψει. Μετά μάλιστα τις πρόσφατες κόντρες στο Οβάλ Γραφείο, ίσως και να μας επανέλθει με νέα μορφή, είτε αυτή λέγονται δασμοί, είτε οτιδήποτε άλλο μας προκύψει. Το να αφήνουμε ακαλλιέργητη γη με διάφορες προφάσεις, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Ως ενεργός γεωργός, έχω πλήρη επίγνωση των κοστολογίων, των τιμών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων καθώς και της πορείας του αγροτικού εισοδήματος των τελευταίων χρόνων.
      Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλές, σε καμία περίπτωση όλες, πρόκειται για οριακής απόδοσης γαίες, είτε χρησιμοποιηθούν για αγροτική είτε για ενεργειακή χρήση. Διότι μπορεί να μην αποδίδουν πολλά κιλά το στρέμμα, αλλά ούτε και τα δίκτυα ηλεκτρισμού φθάνουν στην κάθε ραχούλα με χαμηλό κόστος, το αντίθετο μάλιστα.
      Έχουμε όμως και επίγνωση και άλλης φύσεως προβλημάτων, όπως αυτό της εξαιρετικά υψηλής τιμής της γης, ανεξαρτήτως που βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Ας αφήσουμε προς ώρας έξω τις τουριστικές περιοχές, συχνά ακούς τιμές γης και αναρωτιέσαι εάν πωλείται χωράφι στη Πέρα Ραχούλα ή… στις Βερσαλίες δίπλα σε αυτά της Μαρίας Αντουανέτα. Και όλα αυτά χωρίς ίχνος υπερβολής.
      Σε ποιους ανήκουν οι εγκαταλελειμμένες γαίες;
      Συνήθως σήμερα, τα ακαλλιέργητα χωράφια, ανήκουν σε κληρονόμους αγροτών που δεν ζουν στην περιοχή ή ασκούν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Αυτό όμως, δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να είναι η γη τους καλλιεργημένη. Απομένει στους ίδιους να βρουν τον τρόπο, αλλά η κοινωνία οφείλει να ζητάει η γη αυτή να είναι πρώτον απαλλαγμένη ζιζανίων που με τη σειρά τους επιβαρύνουν τις γειτονικές καλλιέργειες και δεύτερο να αποδίδει κάτι στην τοπική και εθνική οικονομία.
      Και μια και φτάσαμε στο φλέγον θέμα των χρημάτων ας κάνουμε μια, χονδροειδή αλλά έχει την αξία της, άσκηση. Πόσα χρήματα θα μπορούσαν να μας δώσουν τα εγκαταλελειμμένα αυτά έξι εκατ. στρέμματα σε μια υποθετική περίπτωση που τα καλλιεργούσαμε όλα. Ας πούμε ότι τα σπέρνουμε σιτάρι, που αποτελεί την ποιο απλή λύση. Οι μέσες αποδόσεις θα είχαν τεράστια διακύμανση ανάλογα τις βροχές της χρονιάς, αφού η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν είναι αρδευόμενα.
      Το ζητούμενο όμως, δεν είναι να τα καλλιεργήσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο ο οποίος έχει αποτύχει. Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας μόνο σύγχρονα μηχανήματα, αλλά και ανθεκτικούς και προσαρμοστικούς στις νέες συνθήκες σπόρους, βιοδιεγέρτες, λιπάσματα και καλλιεργητικές τεχνικές που ανταποκρίνονται άριστα στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε τρακτέρ που κινούνται αυτόνομα χωρίς οδηγό,κι έτσι δεν χρειάζεται ούτε να υποφέρει από την μέση του ούτε να τρέμει η ψυχή του μη πέσει στις πλαγιές. Έχουμε καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που θα μπορούσαν να αποδώσουν υπερ-άριστης ποιότητα προϊόντων στις ξηροθερμικές συνθήκες.
      Κατά μέσο όρο θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι θα σοδεύει 200 κιλά το στρέμμα. Άρα έξι εκατ. στρέμματα Χ 200 κιλά/στρέμμα= 1,2 εκατ. τόνοι, όση περίπου και η σημερινή παραγωγή των σιτηρών. Πολλαπλασιαζόμενο αυτό με την εξευτελιστική και αναξιοπρεπή τιμή των 23 λεπτών το κιλό που είχε φέτος το σιτάρι, μας δίνει το ποσό των 280 εκατ. ευρώ ή κάτι σαν 0,1%(+) του ΑΕΠ της χώρας! Εδώ που φτάσαμε, να παρακαλάμε τον Τραμπ να μη μας βάλει δασμούς στα προϊόντα μας και τον Πούτιν να μας δώσει αέριο να φτιάξουμε λιπάσματα σε λογικές τιμές, ας μην υποτιμάμε τίποτα. Σημειώστε, ότι 0,1% πέφτει έξω η πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς και οι Οίκοι αξιολόγησης στραβώνουν τα μούτρα τους. «Άλλα μας είχατε υποσχεθεί» τους ακούς να λένε...Εκεί γιατί δεν λέμε τίποτα κι εδώ αρχίζουμε τις αντιρρήσεις;
      Βούτυρο ή κανόνια; Τροφή ή ενέργεια;
      Ο υπουργός Ενέργειας κάνει προφανώς τους δικούς του υπολογισμούς για την γη των έξι εκατ. στρεμμάτων, με Κιλοβατ και σεντς ανά κιλοβατώρα. Η πορεία των φωτοβολταϊκών μας έδειξε ότι η συνύπαρξη αγροτικής δραστηριότητας και παραγωγής ενέργειας είναι μια πολύ καλή λύση. Αυτή δε με την κτηνοτροφία, πραγματικά άριστη! Ο αγρότης που βρίσκεται όλη την ημέρα κάπου εκεί γύρω, θα πάει μια στιγμή να σηκώσει την ασφάλεια που έπεσε, ενώ ο συντηρητής του πάρκου θα πρέπει να το προγραμματίσει. Και μη μου πείτε ότι όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, διότι δίπλα μου, είναι εγκατεστημένο ένα τεράστιο πάρκο και όσο περνάει ο καιρός και τα κέρδη μειώνονται, ολοένα και μειώνονται οι επισκέψεις συντηρητών. Λογικό θα πείτε, αλλά να που η ύπαρξη τοπικού δυναμικού βοηθάει τα μέγιστα.
      Επειδή καμία λύση δεν εφαρμόζεται μονοχρονίς, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι διαθέσιμη γη υπάρχει και για τι δύο λύσεις, την παραγωγή ενέργειας και την παραγωγή τροφίμων. Και για άλλες λύσεις να είστε σίγουροι. Άλλα πράγματα είναι που μας λείπουν και που δυστυχώς δεν φτιάχνονται καθόλου εύκολα: Κι αυτά είναι δύο, πρώτον η αγροτική επιχειρηματικότητα και δεύτερο το θεσμικό πλαίσιο να εφαρμοστεί μια σύγχρονη πολιτική γης και πάνω σε αυτή μια σύγχρονη αγροτική πολιτική.
      Θυμάμαι έναν Άγγλο καθηγητή Αγροτικής οικονομίας που μας έλεγε στα περιθώρια ενός συνεδρίου, ότι στη χώρα του η γη δεν κατακερματίζεται, αλλά μεταβιβάζεται στον πρώτο γιο που θα θελήσει να μείνει στα χωράφια. Κι αυτός, δεν έχει καμία θεσμική υποχρέωση έναντι άλλων αδελφών του, παρά μόνο ηθική. Στην περίπτωσή μας, έβγαλε τα εισιτήρια στον καθηγητή να πάει για σπουδές στον Καναδά! «Εάν είχαμε το δικό σας σύστημα της διαίρεσης στη μέση της εκμετάλλευσης, τότε μάλλον θα ήμασταν δύο φτωχοί αγρότες στην Κεντρική Αγγλία, ενώ τώρα μπορούμε και οι δύο να ζούμε με άνεση».
      Η σαφής και σταθερή πολιτική γης και χρήσεών της είναι ακρογωνιαίος λίθος για την παραπέρα οικονομική μας ανάπτυξη. Η μέχρι τώρα έλλειψή της, μας έχει κοστίσει πολλά. Εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά πάρκα σε μεγάλα κομμάτια γης καταμεσής του κάμπου εκτοπίζοντας από εκεί δραστήριους αγρότες. Στήσαμε βιομηχανίες και κέντρα διανομών σε εκτάσεις που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλες ιδιαίτερα αποδοτικές χρήσεις όπως η περιαστική γεωργία. Σπαταλήσαμε τα λιγοστά διαθέσιμα κρατικά χρήματα όχι για να κάνουμε μεγάλες συλλογικές υποδομές αλλά για να φτιάξουμε μικροέργα που εξυπηρετούσαν έναν ένα τους ενδιαφερόμενους. Αφήσαμε να δημιουργηθούν κατοικίες μέσα σε αγροτικές εκτάσεις και στη συνέχεια βάλαμε περιορισμούς στην καλλιέργεια (ψεκασμούς) για να μην επιβαρύνονται οι περιστασιακοί ένοικοι. Αφήνουμε στην άκρη το ακανθώδες θέμα των βοσκοτόπων που κοντεύει να απειλήσει την ίδια την οικολογική υπόσταση της χώρας.
      Εάν δεν τα βάλουμε όλα αυτά και άλλα πολλά σε μια σειρά, πάλι θα βρεθούμε σε τοίχο. Κάποιοι θα έχουν ευεργετηθεί, κάποιοι άλλοι όχι. Σαν κοινωνία και εθνική οικονομία συνολικά θα είμαστε όλοι σε χειρότερη κατάσταση.
      Δημήτρης Αντωνόπουλος
      Ο κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος είναι Αγροτοοικονομολόγος Msc -
      Παραγωγός Κελυφωτού Φιστικιού.
      πηγή insider.gr

    • IDnews
      Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή στεγαστικής υποστήριξης σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού που διαβιούν στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκονται σε στεγαστική επισφάλεια, μέσω της ανακαίνισης του αδρανούς στεγαστικού αποθέματος και της ένταξής του σε ένα δίκτυο οικονομικά προσιτής κατοικίας.
      Προβλέπεται να ανακαινιστούν εβδομήντα (70) κατοικίες, οι οποίες ανήκουν χωροταξικά στο Δήμο Αθηναίων και οι ιδιοκτήτες τους θα επιδοτηθούν με έως 10.055 ευρώ για την ανακαίνιση του διαμερίσματός τους, το οποίο θα παραχωρήσουν προς ενοικίαση για τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη.
      Η επισκευή κατοικιών αφορά σε ανακαίνιση/επισκευή/βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Το πιλοτικό πρόγραμμα ενισχύει ιδιοκτήτες κατοικιών για εργασίες, υλικά και λοιπές υπηρεσίες, ώστε οι κατοικίες αυτές να διατεθούν σε ωφελούμενους του προγράμματος κοινωνικής στέγασης, με μειωμένο μίσθωμα σε σχέση με την μέση τιμή μισθώματος.
      Μέρος της ενίσχυσης προκαταβάλλεται και ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου της ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο.
      Οι δικαιούχοι Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ενός ή περισσοτέρων ακινήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
      Διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%. Το ακίνητό τους έχει εμβαδόν από 35 έως 120 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή. Το ακίνητό τους είναι νομίμως υφιστάμενο και μη κατεδαφιστέο. Το ακίνητό τους δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εξαμήνου.
      Υποβολή αιτήσεων: Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα athenskatoikia

      Σχετικά Αρχεία:
       
       

    • IDnews
      Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ που αφορά στην τροποποίηση α) των απαιτούμενων προσόντων εγγραφής των Ενεργειακών Επιθεωρητών στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών που ορίζονται στο άρθρο 52 του ν. 4409/2016, β) των οριζομένων σχετικά με το Μητρώο και το Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρητών του άρθρου 54 του ν. 4409/2016 και γ) των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της διαδικασίας εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του άρθρου 55 του ν. 4409/2016 (Α’ 136).
      Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο των τροποποιήσεων:
      Άρθρο 1
      Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών
      Η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας και η ενεργειακή επιθεώρηση συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, όπως ορίζονται στις παρ. 15 και 16 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013, διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευμένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, όπως ορίζονται στην παρ. 17 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013. Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή αποκτάται με την εγγραφή του στο αντίστοιχο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, όπως περιγράφεται στο άρθρο 2 της παρούσας. Οι υποψήφιοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές πρέπει να διαθέτουν τα παρακάτω προσόντα: α. Να είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών ή τμημάτων πολυτεχνικών σχολών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, κατόπιν τήρησης της διαδικασίας που προβλέπεται στο Μέρος Β του ν. 4957/2022 (Α’ 141) και σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 54 και 55 του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005» (Α’ 78) και κατά τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής αναγνώρισης. Οι διπλωματούχοι μηχανικοί πρέπει να είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο τους έχει χορηγήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος και εντάξει σε ειδικότητα που, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 1486/1984 (Α΄ 161), έχει δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων, όπως ορίζεται στο π.δ. 99/2018 ή,
      β. Να είναι μηχανικοί απόφοιτοι τεχνολογικών ιδρυμάτων ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, κατόπιν τήρησης της διαδικασίας που προβλέπεται στο Μέρος Β του ν. 4957/2022, τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 38/2010 (Α’ 78), και κατά τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής αναγνώρισης, με ειδικότητα πολιτικού, μηχανολόγου, ηλεκτρολόγου, ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων, ενεργειακής τεχνολογίας, πολιτικού έργων υποδομής, πολιτικού δομικών έργων. Οι μηχανικοί απόφοιτοι τεχνολογικών ιδρυμάτων ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, σύμφωνα με το άρθρο 39 του π.δ. της 27.11/14.12.1926 (Α’ 430).
      Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων εντάσσονται στις παρακάτω τάξεις ως εξής: Α’ Τάξη, όπου εντάσσονται:
      α) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, και έχουν εκδώσει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια/κτιριακές μονάδες με συνολικά αθροιζόμενη επιφάνεια μικρότερη των 40.000 τ.μ.
      β) Οι διπλωματούχοι μηχανικοί από την ημερομηνία απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
      γ) Οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης ένα (1) έτος μετά την κτήση του πτυχίου τους.
      Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων Α’ Τάξης διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α’ Τάξης που αφορούν σε κτίρια ή κτιριακές μονάδες κατοικίας και λοιπών χρήσεων συνολικής επιφάνειας έως και διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα.
      Β’ Τάξη, όπου εντάσσονται:
      α) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι είχαν επιτύχει στην εξεταστική διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 9 του π.δ. 100/2010 (Α’ 177).
      β) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και εφόσον έχουν αποδεδειγμένα εκδώσει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια/κτιριακές μονάδες με συνολικά αθροιζόμενη επιφάνεια μεγαλύτερη και ίση των 40.000 τ.μ.
      Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων Β’Τάξης διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α’Τάξης, καθώς επίσης και Β’ Τάξης που αφορούν σε κτίρια ή κτιριακές μονάδες κατοικίας και λοιπών χρήσεων συνολικής επιφάνειας άνω των διακοσίων πενήντα (250) τετραγωνικών μέτρων.
      Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Συστημάτων Θέρμανσης/Κλιματισμού εντάσσονται στις παρακάτω τάξεις ως εξής: Α’ Τάξη, όπου εντάσσονται:
      α) Οι διπλωματούχοι μηχανικοί από την ημερομηνία απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
      β) Οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης ένα (1) έτος μετά την κτήση του πτυχίου τους.
      γ) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Συστημάτων Θέρμανσης/Κλιματισμού Α’ Τάξης διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α’ Τάξης που αφορούν σε συστήματα θέρμανσης/κλιματισμού κτιρίων κατοικίας με συνολική θερμική/ψυκτική ισχύ κάτω των εκατόν πενήντα κιλοβάτ (150 kW).
      Β’ Τάξη, όπου εντάσσονται:
      α) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που είχαν παρακολουθήσει το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενεργειακών επιθεωρήσεων συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού που περιγράφεται στο άρθρο 9 του π.δ. 100/2010 (Α’ 177) μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4409/2016.
      β) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι είχαν επιτύχει στην εξεταστική διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 9 του π.δ. 100/2010 (Α’ 177).
      γ) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και εφόσον έχουν αποδεδειγμένα διενεργήσει τουλάχιστον δέκα (10) ενεργειακές επιθεωρήσεις θέρμανσης/κλιματισμού σε κτήρια με χρήση μη κατοικίας που διαθέτουν συστήματα θέρμανσης/κλιματισμού με συνολική θερμική/ψυκτική ισχύ άνω των πενήντα κιλοβάτ (50 kW), ή τριάντα (30) ενεργειακές επιθεωρήσεις Α’ Τάξης σε κτήρια που διαθέτουν συστήματα θέρμανσης/κλιματισμού με συνολική θερμική/ψυκτική ισχύ άνω των εκατόν πενήντα κιλοβάτ (150 kW).
      Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Συστημάτων Θέρμανσης/ Κλιματισμού Β’Τάξης διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α’ Τάξης, καθώς επίσης και Β’ Τάξης.
      Άρθρο 2
      Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων
      Το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών τηρείται υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στο οποίο εγγράφονται με αύξοντα Αριθμό Μητρώου οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους. Στο Μητρώο διακρίνονται τρεις (3) Κατηγορίες Ενεργειακών Επιθεωρητών με τις αντίστοιχες Τάξεις του άρθρου 1 της παρούσας, ως εξής: α) Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων (Α’ και Β’ Τάξης),
      β) Ενεργειακοί Επιθεωρητές Συστημάτων Θέρμανσης (Α’ και Β’ Τάξης) και,
      γ) Ενεργειακοί Επιθεωρητές Συστημάτων Κλιματισμού (Α’ και Β’ Τάξης).
      Ο αριθμός Μητρώου του Ενεργειακού Επιθεωρητή αναγράφεται υποχρεωτικά στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, όπως ορίζονται στην παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4122/2013, και στις Εκθέσεις Επιθεώρησης Συστημάτων Θέρμανσης και Κλιματισμού του άρθρου 16 του ν. 4122/2013. Κάθε Ενεργειακός Επιθεωρητής κατά την εγγραφή του στο Μητρώο, υποχρεούται να δηλώσει την επαγγελματική του έδρα. Τηρείται ξεχωριστό Μητρώο για τα νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε νομικής μορφής, των οποίων ένα τουλάχιστον μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος με σύμβαση εργασίας είναι Ενεργειακός Επιθεωρητής. Η μερίδα κάθε νομικού προσώπου ενημερώνεται ταυτόχρονα για κάθε μεταβολή που αφορά στο φυσικό πρόσωπο Ενεργειακό Επιθεωρητή. Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων φυσικού ή νομικού προσώπου, εγγεγραμμένου στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, αυτό υποχρεούται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών να δηλώσει τη μεταβολή στα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2690/1999. Η μη δήλωση της μεταβολής των δηλωθέντων στοιχείων, δύναται να επισύρει κυρώσεις κατά τις οικείες διατάξεις. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο σε περίπτωση θανάτου, ή συνταξιοδοτήσεως ή οικειοθελούς αποχωρήσεως ή απόκτησης της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ή επιβολής ποινής της οριστικής διαγραφής κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 4409/2016, ως ισχύει, ή απώλειας της επαγγελματικής ιδιότητας. Για την αποτελεσματικότερη τήρηση, λειτουργία και διαχείριση του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και ειδικότερα για τον έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που τηρούνται σε αυτό, το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου των Ενεργειακών Επιθεωρητών δύναται να συλλέγει, χρησιμοποιεί πληροφορίες και δεδομένα μέσω αμφίδρομης διαλειτουργικότητας με άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ή/και άλλων δημόσιων υπηρεσιών/φορέων. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, παρουσιάζονται αυτόματα στον ενδιαφερόμενο μέσω του συστήματος και καταγράφονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών. Για την εγγραφή φυσικών προσώπων στο Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών καταβάλλεται από τους υποψήφιους μηχανικούς εφάπαξ ηλεκτρονικό παράβολο πενήντα (50) ευρώ για κάθε κατηγορία. Για τη διαχείριση του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων της παρ. 11 καταβάλλεται από τους υπόχρεους και ωφελούμενους ηλεκτρονικό παράβολο δέκα (10) ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Α’ Τάξης, παράβολο τριάντα (30) ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Β’ Τάξης. Στην υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ ΣΕΝΕ/15418/1294/15.3.2018 (Β’1242) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης των ποσών αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών, η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η απευθείας έκδοση των πράξεων υπολογισμού, όπως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Τα ποσά των παρ. 8 και 9 του παρόντος άρθρου και της περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 3 της παρούσας, αποδίδονται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) υπέρ του Πράσινου Ταμείου (ΚΑΕ 3745) και σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) υπέρ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), το οποίο υποστηρίζει τεχνικά τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως προς τη λειτουργία και συντήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών. Το Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων τηρείται υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και ενημερώνεται ηλεκτρονικά από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σε αυτό τα ηλεκτρονικά αρχεία των ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία που απαιτούνται και ορίζονται στην απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας του άρθρου 3 του ν. 4122/2013, για να εκδοθούν: α) Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων,
      β) οι Εκθέσεις Επιθεώρησης των Συστημάτων Θέρμανσης Κτιρίων και
      γ) οι Εκθέσεις Επιθεώρησης των Συστημάτων Κλιματισμού Κτιρίων.
      Στο ηλεκτρονικό Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων καταχωρίζεται ο Α/Α έργου από το Σύστημα Αμοιβών του Τ.Ε.Ε. και συμπληρώνεται η συμφωνηθείσα αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή σε ευρώ. Το πληροφοριακό σύστημα του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων δύναται να χρησιμοποιεί τις διαδικτυακές υπηρεσίες (web services) του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν διαγραφεί από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, δεν έχουν πρόσβαση στο Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές οφείλουν να διατηρούν σε προσωπικό τους αρχείο τα ηλεκτρονικά αρχεία των ενεργειακών επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Πολίτες ή νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων, που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει να εκδώσουν Π.Ε.Α. και Έκθεση Επιθεώρησης των Συστημάτων Θέρμανσης/ Κλιματισμού Κτιρίων, έχουν δε το δικαίωμα πρόσβασης στο έντυπο Π.Ε.Α., αλλά και στην Έκθεση Επιθεώρησης των Συστημάτων Θέρμανσης/Κλιματισμού Κτιρίων μέσω της χρήσης κωδικών Επίσης, έχουν υποχρέωση καταχώρισης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στο Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων. Η τήρηση, ο έλεγχος και η διαχείριση του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και του Αρχείου Επιθεωρήσεως Κτιρίων υπάγεται στην αρμοδιότητα των Τμημάτων Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άρθρο 3
      Απαιτούμενα δικαιολογητικά, διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών
      Για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 (Α’ 32). Ειδικότερα, ο υποψήφιος που έχει τα επιθυμητά προσόντα του άρθρου 1 της παρούσας και πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 4409/2016, πρέπει να προβεί στην υποβολή αναγγελίας έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών. Κατά τη διαδικασία υποβολής της αναγγελίας, ο υποψήφιος απαιτείται: α) Να καταχωρίσει τον 20-ψήφιο κωδικό του ηλεκτρονικού παραβόλου, η αξία του οποίου προβλέπεται στην παρ. 8 του άρθρου 2 της παρούσας, αφού προηγουμένως πληρώσει με όλους τους δυνατούς τρόπους, όπως αυτοί παρέχονται από την εφαρμογή του e-παραβόλου,
      β) να δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ότι δεν συντρέχουν νομικά ή άλλα κωλύματα ή ασυμβίβαστα, ότι δεν είναι υπάλληλος στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ότι αποδέχεται το δικαίωμα για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, στις οποίες θα προβεί, με την επιφύλαξη προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών, καθώς και ότι είναι αληθή όλα τα στοιχεία που δηλώνει με την αναγγελία του.
      Κατά τη διαδικασία υποβολής της αναγγελίας, το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών χρησιμοποιεί τις διαδικτυακές υπηρεσίες (web services) του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, όπως και άλλων δημόσιων υπηρεσιών/φορέων, ώστε να ελέγχονται αυτόματα τα στοιχεία του υποψήφιου όπως, το ονοματεπώνυμο, η ειδικότητα, ο Αριθμός Μητρώου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του υποψήφιου (ενεργό ή μη μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, έτος κτήσης πτυχίου για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), αλλά και η κατάσταση πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου. Η πιστοποίηση που διενεργείται με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αφορά στην ταυτοποίηση του χρήστη για τον οποίο ζητείται η έκδοση λογαριασμού ως μηχανικού, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων και τις μεταβολές τους που κατά νόμο τηρεί και ενημερώνει το Επιμελητήριο. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω, ο υποψήφιος υποβάλει οριστικά την αναγγελία και το πληροφοριακό σύστημα εγκρίνει αυτόματα την εγγραφή του στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με την άμεση απόδοση Αριθμού Μητρώου. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου δεν τηρούνται τα κριτήρια του άρθρου 1 της παρούσας, τα αποτελέσματα των ελέγχων εμφανίζονται στον υποψήφιο, καταγράφονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και η αναγγελία παραμένει εκκρεμής. Για την εγγραφή νομικών προσώπων στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει των παρακάτω δικαιολογητικών: α) Αντίγραφο του Καταστατικού του νομικού προσώπου.
      β) Εφόσον υπάρχουν υπάλληλοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας από το ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
      γ) Παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ του νομικού προσώπου, το οποίο εκδίδεται από την Εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο).
      Ενημερωμένοι κατάλογοι Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι διαθέσιμοι στο κοινό ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, οι οποίοι μέχρι την έκδοση της παρούσας είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο υφιστάμενο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, εντάσσονται στις αντίστοιχες Κατηγορίες και Τάξεις του Μητρώου του άρθρου 2 της παρούσας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 1 και διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις τέσσερις (4) μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Εντός του μεταβατικού διαστήματος των τεσσάρων μηνών (4), οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με την κατηγορία που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, πριν την έναρξη της παρούσας και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται κατά το ως άνω χρονικό διάστημα θεωρούνται έγκυρα και ισχυρά. Κατά τη μεταβατική περίοδο δικαίωμα υποβολής αναγγελίας έναρξης δραστηριότητας Ενεργειακού Επιθεωρητή έχουν οι μηχανικοί που πληρούν τα προσόντα της παρ. 3 του άρθρου 1 της παρούσας. Η διαδικασία εγγραφής των μηχανικών και των νομικών προσώπων στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, καθώς και η καταβολή των παραβόλων για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων και συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού, κατά τη μεταβατική περίοδο, πραγματοποιείται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 54 και 55 του ν. 4409/2016. Οι εκκρεμείς αναγγελίες Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν υποβληθεί πριν την έκδοση της παρούσας, εξετάζονται από τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι και την λήξη του μεταβατικού διαστήματος της παρ. 6 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η παρ. 3 του άρθρου 1 της παρούσας. Άρθρο 4
      Έναρξη ισχύος
      Η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    • IDnews
      Η νέα αντιπυρική περίοδος πλησιάζει και ήδη οι Δήμοι ενημερώνουν για τις νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων ειδικά για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Ο καθαρισμός οικοπέδων προβλέπεται και το 2025, όπως και η δήλωση στη σχετική πλατφόρμα.
      Η δήλωση του καθαρισμού οικοπέδου 2025 αναμένεται να γίνει από την 1η έως και την 30ή Απριλίου στη γνωστή πλατφόρμα.
      Ορισμένοι Δήμοι της χώρας ξεκίνησαν ήδη να ενημερώνουν με σχετικές ανακοινώσεις:
      Επικίνδυνο για πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι – Καθαρισμός χώρων για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασή της – Επιβολή προστίμων
      Απομάκρυνση των ξερών χόρτων, κλαδονομής κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτήρια, κλαδέματος κόμης των δέντρων κλπ., για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς.
      Ορισμένοι Δήμοι της χώρας ξεκίνησαν ήδη να ενημερώνουν με σχετικές ανακοινώσεις:
      Επικίνδυνο για πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι – Καθαρισμός χώρων για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασή της – Επιβολή προστίμων
      Απομάκρυνση των ξερών χόρτων, κλαδονομής κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτήρια, κλαδέματος κόμης των δέντρων κλπ., για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς.
      Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη αρ. 20/2024 «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» (ΦΕΚ 2695/Β’/09-05-2024), του άρθρου 75 του Ν. 3463/2006, του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010 – όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, οι ιδιοκτήτες νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Από το πεδίο εφαρμογής της Πυρ. Διατ. 20/2024, εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των ανωτέρω περιοχών και εκτάσεων.
      Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
      Οι υπόχρεοι για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, όπως αυτοί καθορίζονται, οφείλουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή αυτής στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του Ν. 4662/2020 (Α’ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους. Από του Μάιο του 2025 έχει αναρτηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών. Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε αυτή οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα τα στοιχεία που αφορούν την καθαριότητα των οικοπέδων τους. Δείτε εδώ την ψηφιακή πλατφόρμα και το εγχειρίδιο χρήσης: https://akatharista.apps.gov.gr/
      Σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στην διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εν λόγω εκτάσεων οφείλουν να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους δειγματοληπτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
      Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Πυρ. Διατ. 20/2024 “…Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο, πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ &. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Στους υπόχρεους που δεν υποβάλουν τη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του Ν. 4662/2020. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του Ν. 5075/2023, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 53Α του Ν. 4662/2020 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.…”.
      Οι καθαρισμοί των εν λόγω χώρων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30/04/2025!
      Στους χώρους που αναφέρονται στο άρθρο 1 και σύμφωνα με άρθρο 12 της Πυροσβεστικής Διάταξης αριθ. 9/2021“Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους” (ΦΕΚ 1923/Β’/13-05-2021), απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.
      Για το λόγο αυτό ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλεί τους ιδιοκτήτες αυτούς να συμμορφωθούν με τις παραπάνω διατάξεις, αφού η φετινή περίοδος προβλέπεται αρκετά επικίνδυνη, εξαιτίας της βλάστησης που έχει αναπτυχθεί.
      Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι υποχρέωση του καθενός, αλλά ευθύνη και χρέος όλων μας.
      Παρακαλούμε για τη συνεργασία σας.
      Καθαρισμός οικοπέδων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2025
      Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2025 σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ2695/τ.Β΄/09.05.2024), οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, υποχρεούνται όπως μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, έως την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025.
      Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κορινθίας (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), με το επισυναπτόμενο έγγραφο της, ενημερώνει ότι κατά την περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης σε σωρούς, χωρίς την άδειά της, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις της 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ2387/τ.Β΄/22.04.2024).
      Σε περίπτωση μη τήρησης των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας της Πυρ. Διάταξης 20/2024, οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 6 αυτής, με τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού, πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο «0,50€/τ.μ.», με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, καθώς και επιπλέον πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
      Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών της Πυρ. Διάταξης 9/2024,οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 750 ευρώ, σε περίπτωση δε πρόκλησης πυρκαγιάς, το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται έως και 50.000 ευρώ.
      Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των κατοίκων για την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων.
      Η συμβολή όλων μας στην προσπάθεια πρόληψης παραγόντων εκδήλωσης πυρκαγιών είναι καθοριστική και επιβεβλημένη για την ασφάλεια και προστασία όλων μας.
      dnews.gr

    • IDnews
      Α.1034/2025
      Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1152/18.10.2024 (Β' 5910) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τον τρόπο υποβολής των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ από εργολάβο ή υπεργολάβο σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 820/1978
      Έχοντας υπόψη:
      1. Τις διατάξεις:
      α) Της παρ. 12 του άρθρου 83 του ν. 5104/2024 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α' 58), καθώς και των άρθρων 53 και 65 αυτού,
      β) των άρθρων 19 και 39 του ν. 820/1978 «Περί λήψεως μέτρων διά την περιστολήν της φοροδιαφυγής και άλλων τινών συναφών διατάξεων» (Α' 174),
      γ) του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α' 184) και ιδίως του Κεφαλαίου ΣΤ' αυτού,
      δ) του Κεφαλαίου Α' «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α' 94) και ειδικότερα των περ. ιθ' και κ' της παρ. 2 του άρθρου 2, του άρθρου 7, της παρ. 1 του άρθρου 14 και του άρθρου 41 αυτού,
      ε) της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020/23.10.2020 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» (Β' 4738),
      στ) της υπό στοιχεία Δ. ΟΡΓ. Α 1065199 ΕΞ 2022/20.07.2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότηση υπογραφής "Με εντολή Διοικητή" σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης» (Β' 3886),
      ζ) της υπό στοιχεία Α.1152/18-10-2024 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Τρόπος υποβολής των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ από εργολάβο ή υπεργολάβο σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 820/1978» (Β' 5910).
      2. Την υπ' αρ. 1/20.1.2016 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, την υπ' αρ. 39/3/30.11.2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. καθώς και τις υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 17-01-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 27) και 7608 ΕΞ 17-01-2025 (Υ.Ο.Δ.Δ. 11) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αντίστοιχα, με θέμα «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».
      3. Την υπ' αρ. 1150/22.10.2024 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ από εργολάβο ή υπεργολάβο, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 820/1978» (Β' 5994).
      4. Την ανάγκη διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάρτησης και ψηφιακής βεβαίωσης των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ από εργολάβο ή υπεργολάβο στην εφαρμογή «Ψηφιακή Βεβαίωση Συμφωνητικών Ανάληψης Τεχνικών Έργων από Εργολάβο/ Υπεργολάβο» που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr-ΕΨΠ).
      5. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
      6. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιείται η διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο: «Ψηφιακή βεβαίωση συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων από εργολάβο ή υπεργολάβο» και Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης (Μ.Α.Κ.) στο ΕΜΔΔ - ΜΙΤΟΣ «373654»,

      αποφασίζουμε:
      Άρθρο Μόνο
      1. Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1152/18-10-2024 (Β' 5910) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα αντικαθιστούμε τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2, ως εξής:
      «2. Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει συμφωνητικά ανάληψης τεχνικών έργων από εργολάβο ή υπεργολάβο μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα λάβουν σχετικό ενημερωτικό μήνυμα στην ψηφιακή πύλη myAADE στην εφαρμογή «Μητρώο και Επικοινωνία Τα Μηνύματά μου», που συνοδεύεται από ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους για την ανάρτηση και ψηφιακή βεβαίωση αυτών από τους υπόχρεους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1, έως και την 30/4/2025, χωρίς την επιβολή προστίμου, ανεξαρτήτως του χρόνου έναρξης εργασιών του έργου που καθορίζεται σε αυτά. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η συμπλήρωση του αριθμού που έλαβε το αίτημα στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου».
      3. Η τυχόν εκπρόθεσμη ανάρτηση και ψηφιακή βεβαίωση των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ από εργολάβο ή υπεργολάβο στην εφαρμογή «Ψηφιακή Βεβαίωση Συμφωνητικών Ανάληψης Τεχνικών Έργων από Εργολάβο/Υπεργολάβο» η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr-ΕΨΠ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1, που λαμβάνει χώρα από την 1/11/2024 έως και την 30/4/2025 δεν επισύρει την επιβολή προστίμων, εφόσον ο χρόνος έναρξης εργασιών ορίζεται από την 1/11/2024 και μετά.».

      2. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    • IDnews
      Μετά από έναν μαραθώνιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κάθε «κορφή και ραχούλα» της ηλιόλουστης χώρας μας, επιτέλους οι ιθύνοντες κατάλαβαν ότι το μοντέλο της απομακρυσμένης παραγωγής χωρίς συστήματα αποθήκευσης όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά απειλεί με κατάρρευση το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας.
      Η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον ηλιόλουστες χώρες τις Ευρώπης. Η ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην χώρα μας μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την ήπειρο και να καταστήσει την Ελλάδα ουσιαστικό κόμβο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
      Εδώ και δύο δεκαετίες περίπου και ενώ το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων ήταν μεγάλο, ο μόνος τρόπος να ενταχθούν στο ενεργειακό μίγμα ήταν μέσω επιδοτήσεων και κρατικών παρεμβάσεων-προγραμμάτων. Όπως βέβαια σε πολλά άλλα πράγματα, στην Ελλάδα το παρακάναμε λίγο. Αλόγιστα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό γεμίσαμε με φωτοβολταϊκά πάρκα τις ραχούλες και τις κορφές της χώρας, χωρίς να σκεφτεί κανείς πού θα αποθηκευτεί όλη αυτή η ενέργεια και πώς θα μεταφερθεί στα μεγάλα και ενεργοβόρα αστικά κέντρα.
      Τί να την κάνουμε την ενέργεια που παράγεται στα Τρίκαλα ένα μεσημέρι του Αυγούστου όταν όλη η κατανάλωση γίνεται στην Σαντορίνη ή στην Μύκονο και κυρίως την νύχτα από τα κλιματιστικά; Πώς θα μεταφερθεί και πόση ενέργεια θα χαθεί «στον δρόμο» προς την Αθήνα;
      Μοναδική λύση είναι τα χωρικά κατανεμημένα κτιριακά φωτοβολταϊκά με αποθήκευση. Η ενέργεια παράγεται στο σημείο που χρειάζεται και όση περισσεύει αποθηκεύεται για χρήση κατά τις νυχτερινές ώρες. Τόσο απλά!
      Κτιριακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα: Οι επιλογές
      Τα φωτοβολταϊκά συστήματα κατατάσσονται σε δύο κύριες κατηγορίες: α) τα αυτόνομα συστήματα (off-grid ή stand-alone photovoltaic systems) και β) τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα (on-grid ή grid-connected).
      Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα λειτουργούν ανεξάρτητα από το Δημόσιο Δίκτυο ηλεκτροδότησης (π.χ. ΔΕΗ), εξασφαλίζοντας την παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς απαραίτητη διασύνδεση. Η περίσσεια ενέργειας που παράγεται αποθηκεύεται σε συστοιχίες συσσωρευτών για μελλοντική χρήση.
      Αντιθέτως, τα διασυνδεδεμένα συστήματα είναι απευθείας συνδεδεμένα με το Δημόσιο Δίκτυο, χωρίς (συνήθως) να διαθέτουν συσσωρευτές, επιτρέποντας την άμεση τροφοδότηση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο.

      Α. Διασυνδεδεμένα Φωτοβολταϊκά Συστήματα: Net Billing
      Τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα που είναι συνδεδεμένα με το Δημόσιο Δίκτυο και λειτουργούν πλέον μόνο με το σύστημα του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού net billing, δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται άμεσα τη στιγμή της παραγωγής της. Σε αντίθεση με το σύστημα Net Metering, όπου η πλεονάζουσα ενέργεια πιστώνεται για μελλοντική χρήση, στο Net Billing η επιπλέον παραγόμενη ενέργεια εγχέεται στο δημόσιο δίκτυο και αποζημιώνεται από τον πάροχο βάσει τιμών Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
      Ένα βασικό μειονέκτημα του συστήματος Net Billing είναι η χαμηλή αποζημίωση της πλεονάζουσας ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες, καθώς η υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων μειώνει την τιμή της κιλοβατώρας στην αγορά. Αντίθετα, τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή του ρεύματος είναι υψηλότερη.
      Η προσθήκη συσσωρευτών (μπαταριών) συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, επιτρέποντας την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες. Όταν η ηλιοφάνεια μειώνεται, η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα, μειώνοντας την ανάγκη άντλησης ρεύματος από το δημόσιο δίκτυο.
      Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συστήματα Net Billing με μπαταρίες δεν προσφέρουν πλήρη ενεργειακή αυτονομία, όπως συμβαίνει με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς συνήθως οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται είναι ακριβές και μικρές ενώ οι αντιστροφείς (inverters) δεν έχουν μετασχηματιστή και τεχνικά δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν ανεξάρτητα για πολλές ώρες και μέρες τα ηλεκτρικά φορτία χωρίς την ύπαρξη Δικτύου.
      Παράδειγμα Net Billing σε κατοικία
      Ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως περίπου 6.000 – 7.000kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 4kW με συσσωρευτή 5kWh ανέρχεται σε κόστος περίπου 12.000€, προσφέροντας τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των ετήσιων ενεργειακών αναγκών και εξάλειψης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος.
      Με την εφαρμογή της φορολογικής έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, το συνολικό κόστος της εγκατάστασης μειώνεται σε περίπου 8.000€, ενώ η ετήσια εξοικονόμηση από το κόστος ρεύματος εκτιμάται στις 1.300€. Συνεπώς, η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης διαμορφώνεται περίπου στα 6 έτη, καθιστώντας το φωτοβολταϊκό σύστημα net billing μια οικονομικά αποδοτική και πλήρως βιώσιμη λύση για την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών.
      Παράδειγμα Net Billing σε Ξενοδοχείο
      Υποθέτουμε μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση με ετήσια κατανάλωση περίπου 80.000kWh. Το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό έχει ισχύ 40kWp με ετήσια παραγωγή 60.000kwh και κόστος περίπου 30.000€ επιπλέον ΦΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση του ΦΠΑ και τις αποσβέσεις παγίων του συστήματος ως δαπάνη της επιχείρησης η απόσβεση της επένδυσης εκτιμάται ότι θα γίνει χρονικά σε λιγότερο από 5 έτη. Επειδή η κατανάλωση γίνεται κυρίως καλοκαίρι και ημέρα (πισίνες, κλιματιστικά) μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί μπαταρία στην περίπτωση του ξενοδοχείου.
      Β. Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά
      Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται αποκλειστικά στην ηλιακή ακτινοβολία (αυτόνομα όπως φανερώνεται και από το όνομά τους, χωρίς δηλαδή να είναι αναγκαία η διασύνδεση με το Δίκτυο). Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται τόσο για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του χρήστη όσο και για τη φόρτιση μιας συστοιχίας συσσωρευτών. Σε περιόδους χαμηλής ηλιοφάνειας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αποθηκευμένη ενέργεια αξιοποιείται για την ηλεκτροδότηση των καταναλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αυτόνομα συστήματα υποστηρίζονται επιπλέον από ανεμογεννήτριες ή γεννήτριες παραγωγής ρεύματος (Η/Ζ) για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας.
      Το βασικό πλεονέκτημα των αυτόνομων φωτοβολταϊκών είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς επιτρέπουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς διασύνδεση με το δημόσιο δίκτυο. Επιπλέον, η εγκατάστασή τους μπορεί να αποδειχθεί οικονομικά συμφέρουσα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου το κόστος διασύνδεσης ενός κτιρίου με το δίκτυο είναι υψηλό. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται και ως εφεδρικές (back-up) λύσεις για την αντιμετώπιση συχνών διακοπών ρεύματος. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά την τελευταία δεκαετία επιλέγονταν κυρίως για κατοικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονταν εκτός δικτύου, είτε λόγω κόστους διασύνδεσης είτε για λόγους ενεργειακής αυτονομίας. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά είναι η κύρια επιλογή για μόνιμες κατοικίες εντός αστικού ιστού, για παράδειγμα για την τροφοδότηση των κλιματιστικών το καλοκαίρι ή του φορτιστή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

       
      Παράδειγμα: Αυτόνομο φωτοβολταϊκό για κατοικία
      Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής λαμβάνεται εξοχική κατοικία χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο δίκτυο, είτε για οικονομικούς και πολεοδομικούς λόγους είτε για λόγους ενεργειακής ανεξαρτησίας.
      Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι βασικές ανάγκες ηλεκτροδότησης περιλαμβάνουν τη λειτουργία ψυγείου, φωτισμού, τηλεόρασης, ανεμιστήρα, laptop και φορτιστών, κλιματιστικό, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, κάμερες συναγερμό, με συνολική ημερήσια κατανάλωση περίπου 15-20kWh τους θερινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα τον υπόλοιπο χρόνο.
      Για την παραγωγή 15-20kWh κατά τη θερινή περίοδο απαιτείται φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ισχύος τουλάχιστον 3500Wp (π.χ. εννέα φωτοβολταϊκά πάνελ των 400Wp). Επιπλέον, για την εξασφάλιση αυτονομίας για περίπτωση συννεφιάς, απαιτείται συστοιχία συσσωρευτών λιθίου (αντοχή πάνω από 15 έτη) χωρητικότητας περίπου 15-25kwh, ενώ ένας αντιστροφέας 8000VA είναι επαρκής για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νοικοκυριού.
      Το συνολικό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος αυτών των προδιαγραφών κυμαίνεται από 12.000 € έως 15.000 €. Συγκριτικά, η μόνη εναλλακτική για την ηλεκτροδότηση μιας τέτοιας κατοικίας είναι μια ηλεκτρογεννήτρια, η οποία, πέρα από τη θορυβώδη λειτουργία και τις συχνές βλάβες, συνεπάγεται αυξημένη κατανάλωση υγρών καυσίμων, καθιστώντας το φωτοβολταϊκό σύστημα μια πιο αξιόπιστη και οικονομική επιλογή μακροπρόθεσμα.
      Παράδειγμα: Αυτόνομο φωτοβολταϊκό για φόρτιση αυτοκινήτου
      Αν υποθέσουμε αυτοκίνητο με μπαταρία 50kwh το οποίο μπορεί να διανύσει πλήρως φορτισμένο 400 χιλιόμετρα και ο χρήστη θέλει να διανύει 100 χιλιόμετρα την ημέρα τότε θα καταναλώνει ημερησίως το 1/4 της μπαταρίας δηλαδή 12kwh. Ένα αυτόνομο σύστημα με 12kwh ημερήσια παραγωγή και κόστος κάτω από 10.000€ μπορεί να καλύψει την φόρτιση και κατά συνέπεια τις μετακινήσεις σας από και προς την εργασία σας με τον
      Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κερδίσει από τον ήλιο χρήματα, ανεξαρτησία και άνεση. Χωρίς να χρειάζονται επιδοτήσεις και κρατικά προγράμματα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να αποκτήσει την ενεργειακή του ανεξαρτησία και αυτονομία χωρίς να ξοδέψει μία περιουσία. Επιγραμματικά, αν κανείς θέλει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς σύνδεση με το δίκτυο τότε θα επιλέξει ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με μπαταρίες. Αν κάποιο κτίριο έχει μεγάλη κατανάλωση ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής net billing μπορεί να μειώσει το κόστος λογαριασμών ρεύματος έως και 60%. Μοναδική προϋπόθεση, να απευθυνθείτε σε μία έμπειρη και αξιόπιστη εταιρεία εξειδικευμένη στα κτιριακά φωτοβολταϊκά συστήματα.
       
      Άρθρο του κ. Μιχαήλ Νικ. Πέτσιου, Διδάκτορος ΕΜΠ, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Γενικού Δ/ντη και ιδρυτή της MP-Energy
      πηγή newsit.gr
       
       

    • atsianos
      Το ΤΕΕ/ΤΔΜ απέστειλε σήμερα επιστολή προς το ΥΠΕΝ ζητώντας την παράταση των τρεχουσών προθεσμιών για “Εξοικονομώ 2021” και “Εξοικονομώ 2025” και την συμπερίληψη των πληγεισών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, με ξεχωριστά κριτήρια.
      Η επιστολή:
      ΘΕΜΑ:
      «Αίτημα: 1) Παράταση ισχύος των Προγραμμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και αφορούν αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021», που βρίσκονται σε εξέλιξη και του νέου «Εξοικονομώ 2025» και
      2) Συμπερίληψη των οικισμών, που έχουν πληγεί από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και παραλείφθηκαν να ενσωματωθούν στη σχετική ΚΥΑ.»
      Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
      Η συνεχόμενη πίεση και η τεράστια ευθύνη που κατακλύζει τον κλάδο των μηχανικών με την απαιτούμενη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς των διαδικασιών που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο, η ροή εξέλιξης όλων των επενδυτικών προγραμμάτων, των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, η αναγκαιότητα συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε διαδικασία δικαιοπραξίας, ενέχουν σειρά διαδικασιών ελέγχου και ευθυνών σχετιζόμενη με τα οικονομικά δεδομένα του κάθε πολίτη και με σοβαρότατες νομικές συνέπειες για όλους. Ο διοικητικός αυτός και διαχειριστικός πλέον ρόλος των μηχανικών, εκτός που τον υποβαθμίζει, τον καθιστά υπεύθυνο σε ένα συνεχόμενο αγώνα λήξης χρόνου με όλα τα επακόλουθα που απορρέουν από αυτόν, αποτελούν θέματα που μας ταλανίζουν και έχουν αντίκτυπο και στην κοινωνία.
      Α. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι η νέα απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ένταξη και ευνοϊκότερη διαχείριση σε πληγέντες περιοχές ενισχύει το σημαντικό ρόλο του προγράμματος και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την ένταξη στο πρόγραμμα πιο ευπαθών ιδιοκτητών και περιοχών.
      Το νέο πρόγραμμα « Εξοικονομώ 2025»  προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και με τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με την ένταξη νέων κατηγοριών δικαιούχων, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση από 80%-100% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, δικαίως προκάλεσε την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολίτων της περιοχής μας.
       
      Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες κατοικίες έχουν αυθαιρεσίες, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο, λόγω των ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν της ένταξης των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα.
      Αναφερόμενοι στα όσα ακολουθούν, επιτρέψτε μας να υπογραμμίσουμε τις πιεστικές και απαγορευτικές προθεσμίες (όπως η 20-03-2025) δεδομένου ότι:.
      Οι συνεχόμενες αλλαγές που αφορούν σε νόμους υπαγωγής αυθαιρέτων (Ν. 4014/11, Ν. 4178/13, Ν. 4495/17) Η έλλειψη αντίστοιχης εκπαίδευσης των μηχανικών, στο πλαίσιο διαχείρισης της πολυπλοκότητας των αντίστοιχων κατά περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών. Η προσθήκη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία και είναι αναγκαία κατά την διάρκεια ολοκλήρωσης πράξεων δικαιοπραξιών Η απαίτηση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Η δυσκολία συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και παραλαβής των αρχείων, η αναγκαιότητα περιπτώσεων επανασύστασης παλιών φακέλων, η έλλειψη πρόσβασης στα αρχεία των αεροφωτογραφιών πριν τις 28-07-2011 οι οποίες θα τεκμηρίωναν την παλαιότητα των αυθαιρέτων κατασκευών, χωρίς την περαιτέρω διερεύνηση και η μεταβίβαση ευθυνών στους εμπλεκόμενους μηχανικούς. Β) Συν τοις άλλοις, το πρόγραμμα τροποποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργώντας αδικίες και κοινωνικά φαινόμενα, γιατί δεν συμπεριέλαβε όλες τις πληγείσες περιοχές ως προς το μέρος που αφορά τους οικισμούς που έχουν πληγεί από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνει όλους τους παρακάτω οικισμούς σύμφωνα με τη συμπληρωματική σχετική 3 ΚΥΑ, όπως:
      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
      ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ:
      – Δημοτική Κοινότητα Ασπρογείων της Δημοτικής Ενότητας Αετού.
      – Δημοτικές Κοινότητες Ξινού Νερού και Πετρών της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου.
      – Δημοτική Κοινότητα Φιλώτα της Δημοτικής Ενότητας Φιλώτα.
      ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ:
      – Δημοτικές Κοινότητες Βατοχωρίου και Κρυσταλλοπηγής της Δημοτικής Ενότητας Κρυσταλλοπηγής.
      – Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Αχιλλείου, Αγίου Γερμανού, Ανταρτικού, Καλλιθέας, Λαιμού και Λευκώνος της Δημοτικής Ενότητας Πρεσπών.
      ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ:
      – Δημοτικές Κοινότητες Κλαδορράχης, Μαρίνης, Μεσοκάμπου και Νέου Καυκάσου της Δημοτικής
      Ενότητας Κάτω Κλεινών.
      – Δημοτικές Κοινότητες Λόφων και Παλαίστρας της Δημοτικής Ενότητας Μελίτης.
      -Δημοτικές Κοινότητες Δροσοπηγής, Κολχικής και Περάσματος της Δημοτικής Ενότητας Περάσματος.
      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
      -ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ:
      – Δημοτική Κοινότητα Πλατανιάς της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης.
      – ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ:
      – Δημοτικές Κοινότητες Αναρράχης, Αρδάσσης της Δημοτικής Ενότητας Μουρικίου.
      – Δημοτικές Κοινότητες Πτολεμαΐδος, Ασβεστόπετρας, Γαλάτειας, Καρδίας και Ολυμπιάδος της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδα
      Κύριε Υπουργέ,
      Για λόγους, ουσιαστικούς και τυπικούς, που συνδέονται με τον επιπλέον φόρτο εργασίας, που θα προκύψει μετά την ανακοίνωση της 05.03.2025 για την ένταξη επιπλέον περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας στις κατηγορίες με μεγαλύτερη επιδότηση, το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς ιδιοκτητών, των πολλών και παράλληλων προγραμμάτων που τρέχουν (κλείσιμο έργων εξοικονομώ 2021, εξοικονομώ 2023, ΗΤΚ,  αλλάζω σύστημα θέρμανσης κτλ.), της ιδιαιτερότητας του προγράμματος και της αναμενόμενης διόγκωσης εργασίας των λογιστών, των δύσκολων καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας μας, που κατέστησαν αδύνατες τις αποτυπώσεις των ακινήτων, των παραβάσεων των ακινήτων, που προϋποθέτουν την ένταξη στο Ν 4495/2017, τον όγκο εργασίας των συμβολαιογράφων – Κτηματολογίων (για τα  ακίνητα που αποκτήθηκαν πρόσφατα, μετά τις 31-12-2023), που εκ των πραγμάτων καθυστερεί την έγκαιρη έκδοση του πιστοποιητικού μεταγραφής, την αναπόφευκτη αύξηση εργασίας στις ΥΔΟΜ για εύρεση αδειών και φακέλων.
      Επικαλούμενοι την κατανόησή σας, παρακαλούμε να κάνετε δεκτά τα αίτημά μας:
      Πρώτον για παράταση ισχύος του προγράμματος « Εξοικονομώ 2025» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό  ο επιδιωκόμενος στόχος της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής για ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας. Και
      Δεύτερον για συμπερίληψη όλων των προαναφερθέντων οικισμών, που έχουν πληγεί από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για στην λογική της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών, που βρέθηκαν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
      Ο Πρόεδρος της ΔΕ του
      ΤΕΕ/ΤΔΜ
      Νίκος Συλλίρης
      Πηγή: b2green.gr

    • IDnews
      Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την καταγραφή και παρακολούθηση των ακινήτων. Σε αυτό συνέβαλαν η σύνταξη του Κτηματολογίου, ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών με το σύστημα e- adeies και η καθιέρωση υποχρεωτικής σύνταξης της Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου για κάθε μεταβίβαση.
      Με αυτή τη συστηματική καταγραφή των ακινήτων, το κράτος δημιουργεί ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των κατασκευών, αλλά και των μεταβολών σε υφιστάμενα κτίρια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, με σκοπό να τεθεί ένα τέλος στις νέες αυθαιρεσίες και να θωρακισθεί η ιδιοκτησία των πολιτών.
      Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν στη ρύθμιση τακτοποίησης με οποιοδήποτε νόμο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία θεωρείται ολοκληρωμένη, μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του.
      Δηλαδή, η μη έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Για αυτό οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε αρμόδιο μηχανικό για την σύνταξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου τους.
      Σε ποιες Πράξεις είναι υποχρεωτική η Ταυτότητα Κτιρίου; Στα συμβόλαια αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς κ.λπ. Οικοδομικές Άδειες εργασιών ανακαίνισης, προσθήκης, αλλαγής χρήσης κ.λπ. Επιδοτούμενα προγράμματα (Εξοικονομώ, ΕΣΠΑ κ.λπ.) Άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων Δανειακές συμβάσεις με τράπεζες Πως αποκτά ηλεκτρονική ταυτότητα ένα κτίριο με πρόσφατα αυθαίρετα; Σε κάθε περίπτωση διατηρείται η κόκκινη γραμμή –την οποία έχει αποδεχθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας– που βάζει φρένο στην τακτοποίηση όσων παράνομων κτισμάτων έχουν κτιστεί μετά την 27η Ιουλίου του 2011.
      Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων; Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτη μηχανικό ο οποίος θα τον υποστηρίξει στην συγκέντρωση όλων των σχετικών εγγράφων που βρίσκονται σε διάφορες υπηρεσίες όπως: πολεοδομία, υποθηκοφυλάκειο, κτηματολόγιο κλπ . Με τη συγκέντρωση όλων των σχετικών εγγράφων δημιουργείται οι φάκελος του ακινήτου, ο οποίος θα τηρείται και θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό σε περίπτωση αλλαγών και θα φυλάσσεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
      Ποια είναι η εργασία του μηχανικού; Ο μηχανικός αφού κάνει την αποτύπωση του κτιρίου ελέγχει το ακίνητο σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας (εφόσον υπάρχουν).
      Ο έλεγχος αφορά τα εξής:
      τη νομιμότητα του χώρου την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου την στατική του επάρκεια τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό Ποια έγγραφα και στοιχεία περιλαμβάνει ο φάκελος της Ταυτότητας Κτιρίου; α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της,
      β) τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
      γ) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
      δ) το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
      ε) οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
      στ) τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεων α’, β’ και ε’,
      ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται,
      η) ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται,
      θ) το Πιστοποιητικό Πληρότητας για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
      Τι ισχύει για τα διαμερίσματα και γενικά για μεταβίβαση οριζόντιας ιδιοκτησίας; Ειδικά για τη διηρημένη ιδιοκτησία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
      – το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,
      – τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
      – το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
      – το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
      – δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
      – τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση πλην των κοινοχρήστων χώρων,
      – το δελτίο δομικής τρωτότητας,
      – τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον απαιτούνται,
      – το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.
      Τι ισχύει με τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα) που έχουν κατασκευασθεί διαφορετικά από τα σχέδια της πολεοδομίας; Συντάσσεται ηλεκτρονική ταυτότητα και μπορεί να γίνει μεταβίβαση με τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης σύστασης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, καθώς και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών, ως προς την επιφάνεια, το περίγραμμα και τη χρήση της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί ή περιγραφεί στη σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο κατασκευής της οικοδομής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας του για τις παρακάτω περιπτώσεις:
      Εσφαλμένες εμβαδομετρήσεις Διαμερισματώσεις με όμορες οριζόντιες ιδιοκτησίες Αλλαγή χρήσης / ενσωμάτωση ημιυπαιθρίων χώρων εξωστών, του και έρκερ συμπεριλαμβανομένου, εν όλω ή εν τμήματι. Αλλαγή χρήσης/ενσωμάτωση τμημάτων αποκλειστικής χρήσης εν όλω ή εν τμήματι στις διηρημένεςιδιοκτησίες, στις οποίες έχουν αποδοθεί κατά τη σύσταση, στα οποία περιλαμβάνονται και τα παρακολουθήματα (κτίσματα) οριζοντίων ιδιοκτησιών που έχουν αποδοθεί σε αυτές. Γιατί απαιτείται ηλεκτρονική ταυτότητα και για τα νόμιμα κτίρια ; Σκοπός της ηλεκτρονικής ταυτότητας εκτός της καταγραφής του ακινήτου είναι και ο έλεγχος του τρόπου κατασκευής του κτιρίου καθώς και η παρακολούθησή του μετά την ολοκλήρωσή του σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ζωής του, με σκοπό τον έλεγχο της ασφάλειάς του, τη συντήρηση του, καθώς και την αποτροπή εκτέλεσης πολεοδομικών αυθαιρεσιών στην πορεία.
      Γιατί γίνεται Ηλεκτρονική Ταυτότητα σε οικόπεδα και αγροτεμάχια, χωρίς κτίσμα; Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα ο μηχανικός που έκανε αυτοψία πιστοποιεί ότι το ακίνητο είναι αδόμητο, χωρίς κτίσμα και χωρίς να έχουν εγκατασταθεί σε αυτό αυθαίρετες κατασκευές. Έτσι περιφράξεις, γεωτρήσεις, περιτοιχίσεις, στέγαστρα, αποθήκες πρόχειρες και λοιπές κατασκευές θεωρούνται αυθαίρετα τα οποία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν και στη συνέχεια να εκδοθεί η ΗΤΚ.
      Κάθε φορά που θα μεταβιβάζεται το ίδιο ακίνητο θα χρειάζεται Ταυτότητα Κτιρίου; Η σύνταξη Ταυτότητας Κτιρίου είναι απαραίτητη από 1η Ιανουαρίου 2021 για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε δικαιοπραξία, η οποία θα αλλάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας ενός ακινήτου θα πρέπει να έχει προηγηθεί, καθώς η προσάρτηση της σχετικής δήλωσης στο συμβόλαιο μεταβίβασης κυριότητας είναι απαραίτητη.
      Στις επόμενες μεταβιβάσεις ο μηχανικός που θα ορίζει εκάστοτε ο ιδιοκτήτης, θα εκδίδει το Πιστοποιητικό Πληρότητας, από το οποίο θα βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες αλλαγές στην ιδιοκτησία αυτή, ή ότι έχει ενημερωθεί η Ταυτότητα Κτιρίου αν έχει μεσολαβήσει έκδοση οικοδομικής αδείας ή εργασιών μικρής κλίμακας για την εκτέλεση εργασιών στην ιδιοκτησία αυτή. Στις νέες οικοδομές η Ταυτότητα Κτιρίου θα εκδίδεται μαζί με την οικοδομική τους άδεια.
      Τι γίνεται με τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα και για τα ακίνητα με μεγάλες αυθαιρεσίες που δεν πρόλαβαν να «τακτοποιηθούν»; Καταρχήν θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, οι διαδικασίες νομιμοποίησής των κτιρίων με μεγάλες αυθαιρεσίες της Κατηγορίας 5 σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 2020. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις κτίρια της «Κατηγορίας 5» μετακινήθηκαν στην «Κατηγορία 4», προκειμένου να μπορούν να δηλωθούν και να αξιοποιηθούν, ενώ προωθήθηκαν και άλλες ρυθμίσεις για τακτοποίηση κτιρίων της Κατηγορίας 5, τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες μετά από πλειστηριασμούς, εκμισθώνονται με σύμβαση leasing, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ, κληρονομούνται ή βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
      Για τα υπόλοιπα μεγάλα αυθαίρετα, που περιλαμβάνονταν κτίρια δίχως οικοδομική άδεια, ή εκείνα που έχουν υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης και δόμησης και άνω του 20% του επιτρεπόμενου ύψους και δεν πρόλαβαν να τακτοποιηθούν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία όμως «σκοντάφτει» στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση της κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων που συνεχίζουν να κτίζονται.
      Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού
      πηγή taxydromos.gr

    • IDnews
      Την προστασία των σημαντικών τοπίων και φυσικών σχηματισμών θυμήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων και ενώ οι περισσότεροι δήμοι των Κυκλάδων διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.
      Το ΥΠΕΝ απέστειλε έγγραφο στους δήμους πριν από μία εβδομάδα ζητώντας τους να υποδείξουν περιοχές όπου θα ανασταλεί η δόμηση. Και μάλιστα εγκαλεί όσους δεν απάντησαν μέσα στην εβδομάδα, όπως ο Δήμος Μήλου.
      Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη της ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή Καμίνια, κοντά στο Σαρακήνικο, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να ασχοληθεί με την προστασία των ιδιαίτερων φυσικών σχηματισμών ή τοπίων.
      Με έγγραφο που απέστειλε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού, Ευθύμης Μπακογιάννης, σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και μέσω αυτών στους δήμους, ζήτησε να υποδείξουν άμεσα ποιες περιοχές κρίνουν ότι πρέπει να προστατευθούν (ώστε να εκδοθεί απόφαση αναστολής οικοδομικών αδειών).
      Μάλιστα, το υπουργείο έσπευσε να κατηγορήσει όσους δήμους δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως, όπως τον Δήμο Μήλου, υποδεικνύοντας ότι «η ανταπόκριση μέχρι σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί περιορισμένη».
      Η προσχηματική αυτή κίνηση –μια και το υπουργείο δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για έλεγχο της δόμησης– έχει εκληφθεί με διαφορετικό τρόπο σε κάθε Κυκλαδονήσι, χαρακτηριστικό της αταξίας που επικρατεί στα θέματα δόμησης και προστασίας του χαρακτήρα των νησιών.
      Στη Σαντορίνη, στην Πάρο και στην Τήνο, για παράδειγμα, οι δήμοι υπέδειξαν συγκεκριμένες περιοχές. Κάποιοι δήμοι, όπως Κέας και Μυκόνου, απάντησαν ότι οι περιοχές αυτές έχουν ήδη υποδειχθεί από τα πολεοδομικά τους σχέδια που βρίσκονται σε ισχύ (κάποιοι, όπως ο Δήμος Αμοργού, δεν απάντησαν για τον ίδιο λόγο).
      Τέλος, ορισμένοι δήμοι ζήτησαν από το υπουργείο να αναλάβει εκείνο το «βαρύ φορτίο»: «Απαντήσαμε ζητώντας να επιταχυνθεί το πολεοδομικό σχέδιο. Δεν είναι εύκολο να υποδείξει το δημοτικό συμβούλιο περιοχές στις οποίες να απαγορευτεί η δόμηση, θα υπάρξουν διαμαρτυρίες ό,τι και να προτείνουμε. Πού είναι η πολιτεία τόσα χρόνια, που έπρεπε να κάνει πολεοδομικό σχεδιασμό; Με αγάπη το λέω», αναφέρει ο Δημήτρης Λιανός, δήμαρχος Νάξου.
      Δήλωση στην «Κ» έκανε και ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Aπό τον Σεπτέμβριο του ’20 εξήγγειλε το ΥΠΕΝ τα πολεοδομικά σχέδια και έχουμε φτάσει στο ’25 και δεν έχουν ανατεθεί όλα. Αν ήθελε το υπουργείο να προστατέψει τα ιδιαίτερα τοπία, ας επιτάχυνε την υλοποίησή τους. Ωστόσo, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, όταν ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι “πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των επενδυτών”».
      Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αντέδρασε με ανακοίνωσή του στο προχθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» για τη Μήλο –«Στα σκαριά 48 νέα ξενοδοχεία στη Μήλο» (23.2.2025)–, λέγοντας ότι δεν φέρει ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, χωρίς να σχολιάσει καθόλου τη χωρίς προηγούμενο δρομολόγηση ξενοδοχειακών επενδύσεων στο νησί.
      Απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου, Μανώλη Μικέλη, το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι υπεύθυνη για την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ, είναι ένα είδος πολεοδομικού σχεδίου) είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ το ΥΠΕΝ είναι υπεύθυνο μόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του πλαισίου, η οποία είναι απαραίτητη καθώς περισσότερο από το 30% του δήμου είναι περιοχή Natura.
      Οσον αφορά την περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου, το υπουργείο αναφέρει ότι ο φάκελος του σχεδίου εξετάστηκε, «αλλά διαπιστώθηκαν ουσιώδεις παραλείψεις του σχεδιασμού αναφορικά με την προστασία αρχαιολογικών χώρων και της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας», κάτι που γνωστοποιήθηκε στον Δήμο Μήλου τον Ιανουάριο του 2024.
      Σημειώνει δε ότι «έκτοτε ο δήμος δεν έκανε καμία περαιτέρω ενέργεια για την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί στην προθεσμία που όριζε το θεσμικό πλαίσιο, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2024».
      «Θέλω συνεργασία»
      «Στην πραγματικότητα, αυτό που μας είχε ζητηθεί από το υπουργείο ήταν να υποδείξουμε περιοχές για ΑΠΕ και συγκεκριμένα για γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας, κάτι που το δημοτικό συμβούλιο έχει διακηρύξει εδώ και χρόνια ότι δεν επιθυμεί», λέει ο δήμαρχος Μήλου. «Ωστόσο, δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, ούτε να τα βάλω με τον υπουργό. Θέλω συνεργασία για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε γιατί έχουν αγοραστεί τεράστιες περιοχές και δρομολογούνται πολύ μεγάλες μονάδες. Το νησί μας θα γεμίσει τσιμέντο και σε λίγο δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ούτε το νερό ούτε τα σκουπίδια ούτε τα λύματα ούτε το κυκλοφοριακό. Θα υποβαθμιστούμε και θα μείνουμε με τα τσιμέντα».
      Από τον Γιώργο Λιάλιο
      πηγή kathimerini.gr
       

  • Καλώς όρισες

    Σε 2 λεπτά μπορείς να κάνεις εγγραφή στο eBuildingID.gr και να έχεις πλήρη πρόσβαση ΄σε όλο το περιεχόμενο και υπηρεσίες.

    Θα μπορείς να συμμετέχεις στον διάλογο με ερωτήσεις - απαντήσεις.

    Να κατεβάσεις χρήσιμα αρχεία και εφαρμογές από τα Download

    χωρίς υποχρέωση και Δωρεάν

  • Με μια ματιά ...

    1. 0

      Έξι εκατ. στρέμματα εγκαταλελειμμένης γης στην Ελλάδα

    2. 0

      Κοινωνική στέγαση: Οι δικαιούχοι για επιδότηση έως 10.055 ευρώ εντός Δ. Αθηναίων

    3. 0

      Δ- Οδήγός επιδότησης οικίας Δ. Αθηνών

    4. 0

      Μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών: Τροποποίηση προσόντων, δικαιολογητικών & διαδικασίας εγγραφής

  • DownLoad

  • Φώτο Γκάλερι

  • Συνδεδεμένοι (Πλήρης λίστα)

    • There are no registered users currently online
×
×
  • Δημιουργία Νέου...