Jump to content

Ακίνητα: Γιατί μένουν στα αζήτητα οι μονοκατοικίες


Recommended Posts

Χαμηλό φαίνεται ότι είναι σήμερα το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για τις μονοκατοικίες, καθώς είναι ο μόνος τύπος οικιστικών ακινήτων που για μήνες παραμένει διαθέσιμος στην πλατφόρμα αγγελιών του Spitogatos. Διαφορετική εικόνα υπάρχει για τις αγγελίες που αφορούν διαμερίσματα, τα οποία από το 2022 και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024 εξακολουθούν να είναι περιζήτητα, καθώς απορροφούνται άμεσα από τους αγοραστές, παρά τις σταθερά υψηλές τιμές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα αγγελιών του Spitogatos, σήμερα οι νέες αγγελίες, όσες αποσύρθηκαν και όσες παραμένουν στην πλατφόρμα δείχνουν πως δεν έχουν όλα τα οικιστικά ακίνητα που διατίθενται προς πώληση την ίδια απορρόφηση. Συγκεκριμένα, το 25% των ακινήτων που δεν έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής κάποιον ιδιοκτήτη και βρίσκεται σταθερά στο μεσιτικό δίκτυο του Spitogatos αφορά κυρίως μονοκατοικίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μικρή δυναμική που έχουν στην αγορά σε σχέση με τα διαμερίσματα.

.thumb.jpg.143473da8c28b0391f30911da020b0e2.jpg

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των μονοκατοικιών είναι στα αζήτητα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Πρώτος παράγοντας, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, είναι το υψηλό κόστος πώλησής τους. Ένας δεύτερος παράγοντας συνδέεται ενδεχομένως με το έτος κατασκευής τους και την κατάσταση την οποία βρίσκονται. Στην Ελλάδα σήμερα το απόθεμα των μονοκατοικιών που υπάρχει είναι εξαιρετικά παλαιωμένο και το κόστος ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης ιδιαίτερα «τσουχτερό». Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις αυτός ο τύπος ακινήτων στην πλειονότητά του βρίσκεται σε περιοχές με λιγότερη ζήτηση, δηλαδή σε προάστια ή αγροτικές περιοχές, μακριά από το κέντρο της πόλης και τις ανέσεις του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για αγοραστές που επιθυμούν μια πιο βολική τοποθεσία. Ακόμη, δημογραφικοί παράγοντες παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο, όπως η γήρανση του πληθυσμού ή η μείωση των οικογενειών με παιδιά.

 

Με διαφορά οι πιο περιζήτητες αγγελίες στην πλατφόρμα είναι όσες σχετίζονται με διαμερίσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, το 55% των αγγελιών που αφαιρέθηκαν από το δίκτυο αφορούσαν κατοικίες οι οποίες πωλήθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η απορρόφηση των διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερη υψηλή, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 10,1% για τα παλαιά, ηλικίας άνω των 5 ετών.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,7%, έναντι αύξησης 12,5% το 2022, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,5% το 2023, έναντι αύξησης 11,6% το 2022. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 9,4% στην Αθήνα, 12,2% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

 

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα του Spitogatos, από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν τα ποσοστά νέων αγγελιών στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ποσοστό των νέων αγγελιών ήταν στο 9,6%, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 εκτοξεύτηκε στο 28,8% και από εκεί και έπειτα άρχισε μια συνεχής ανοδική πορεία, λόγω και της υψηλής ζήτησης που υπήρχε για τις κατοικίες, γεγονός που έκανε και τους ιδιοκτήτες να θέλουν να πωλήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Στο α’ τρίμηνο του 2024 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 30,8%.

Από την άλλη, οι αγγελίες ακινήτων που αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα, καθώς στην πλειονότητά τους κατάφεραν να πωληθούν, κινήθηκαν γενικά σε πιο χαμηλά επίπεδα. Το μερίδιο των ακινήτων που αναρτήθηκαν και αποσύρθηκαν εντός του εκάστοτε τριμήνου, από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024, ήταν 26% κατά μέσο όρο. Ως προς το παραπάνω διαφοροποιείται το τρίτο τρίμηνο του 2022, όπου μόνο το 5,4% των αγγελιών που αναρτήθηκαν αποσύρθηκαν εντός του ίδιου τριμήνου, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με τα τρίμηνα που ακολούθησαν. Φαίνεται λοιπόν πως το τρίτο τρίμηνο του 2022 μόνο ένα μικρό ποσοστό των νέων αγγελιών τέθηκε εκτός πλατφόρμας, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα τρίμηνα.

Οι καταχωρίσεις ακινήτων που παρέμειναν σταθερές, είτε επειδή δεν άλλαξε η τιμή τους είτε επειδή δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος αγοραστής, κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό και από τις νέες αγγελίες και απ’ όσες αφαιρέθηκαν από τη μεσιτική πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2023 οι σταθερές καταχωρίσεις ήταν στο 78,5%, ποσοστό ωστόσο που μειώθηκε ραγδαία τους πρώτους μήνες του 2024, καθώς έπεσε στο 48,5%.

 

Από Μαρία Καλούδη

πηγή powergame.gr

 


View full Άρθρου

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...