Jump to content

Συμμετοχή του ΠΑΔΑ στην εμβληματική δράση για τη δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση


 Κοινοποίηση

Recommended Posts

Οι Τοπικές Κοινωνίες και οι Περιφέρειες της Χώρας στο Επίκεντρο του Ενδιαφέροντος της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης. ΓΓΕΚ: Εμβληματική Δράση JustReDi

Η συμμετοχή, η ενημέρωση και η δίκαιη αντιμετώπιση των τοπικών κοινωνιών και των περιφερειών της χώρας στην επιχειρούμενη «Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση» είναι ένα από τα κύρια σημεία που αναδείχτηκαν και τονίστηκαν στην Ημερίδα Ενημέρωσης της Εμβληματικής Δράσης «Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη, και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη, Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των ελληνικών περιφερειών» (JustReDI, https://www.justredi.gr/). Η εναρκτήρια ημερίδα της Εμβληματικής αυτής Δράσης έγινε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, στην Κεντρική Αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσία όλων των συμμετεχόντων στη Δράση Ερευνητικών φορέων και Πανεπιστημίων αλλά και με συμμετοχή δημόσιων θεσμικών και κοινωνικών φορέων.

Οι σχεδιαζόμενες ταχύτατες εξελίξεις και αλλαγές τόσο σε θέματα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών με καθαρές ενεργειακές πηγές όσο και η συνεχής ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, παρότι διαθέτουν θετικό πρόσημο και δημιουργούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον, επιχειρούν να μετασχηματίσουν την κοινωνία με τρόπους που ακόμη δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Η δίκαιη αλλά και επιτυχημένη μετάβαση τόσο στα ενεργειακά θέματα όσο και στην αποδοχή και ομαλή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών απαιτεί βαθύτερη γνώση και ανάλυση των συνιστωσών της, συστηματικά βήματα, καινοτομική προσέγγιση, εύστοχες πολιτικές αλλά και διαρκή αλληλεπίδραση με την κοινωνία.

Η εν λόγω Εμβληματική Δράση υλοποιείται με τη σύμπραξη έξι ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων (ΕΚΚΕ, ΕΑΑ, ΠαΔΑ, Αθηνά, ΕΛΚΕΘΕ, ΔΙΠΑΕ) συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Next Generation EU της τάξεως των 4.915.000 ευρώ. Αντικείμενο της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση του σχεδιασμού υλοποίησης και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Δράσης, καθώς και ο προβληματισμός γύρω από τις προκλήσεις και τις προοπτικές της διττής μετάβασης στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και της εξελισσόμενης ψηφιοποίησης των δραστηριοτήτων της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οι χαιρετισμοί του Επιστημονικού Υπεύθυνου, των προσκεκλημένων ομιλητών από την Τράπεζα της Ελλάδας, το Δήμο Αθηναίων, την πολιτική ηγεσία, επιβεβαίωσαν τη σημασία που έχουν οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Δράσης.

Μετά από τους χαιρετισμούς και την εναρκτήρια εισήγηση του Επιστημονικού Υπεύθυνου, που έθεσαν τα θεμέλια της Ημερίδας, ακολούθησαν δύο «στρογγυλά τραπέζια» με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και άλλων προσκεκλημένων ομιλητών, στα οποία αφενός μεν αναδείχτηκαν τα διάφορα θεματικά πεδία της Εμβληματικής Δράσης, αφετέρου δε έγινε ουσιαστικός διάλογος και διατύπωση των διαφορετικών απόψεων σε σχέση με τους άξονες της επιχειρούμενης «δίκαιης μετάβασης» (https://www.ertflix.gr/series/ser.215736-periballon).

Ειδικότερα, τέθηκαν πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως ποιοι είναι οι πραγματικά ορθολογικοί και υλοποιήσιμοι στόχοι της εγκατάστασης νέων έργων ΑΠΕ στη χώρα μας, η ιδιαίτερη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, οι πραγματικές προοπτικές της ηλεκτροκίνησης, η μέτρηση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η ερήμωση των περιφερειών που πλήττονται από τον ενεργειακό μετασχηματισμό, η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, οι προϋποθέσεις της διττής μετάβασης, το ποιος θα επωμισθεί το συνεπαγόμενο κόστος των αλλαγών, η ιδιαιτερότητα και οι ανάγκες των νησιωτικών περιοχών, τα οποία προκάλεσαν διαφορετικές απόψεις και προβληματισμούς αναδεικνύοντας τόσο τη σημασία όλων αυτών των ζητημάτων, όσο και τη σκοπιμότητα της υλοποίησης και του Εμβληματικού χαρακτήρα της Δράσης, που οραματίζεται να παραδώσει στην ελληνική κοινωνία πραγματικά στοιχεία, ρεαλιστικές προτάσεις, αποτελεσματικά εργαλεία και βιώσιμες πολιτικές για τον πραγματικά δίκαιο μετασχηματισμό και την επιτυχή προσαρμογή της κοινωνίας στις νέες αυτές συνθήκες.

Την απαιτητική και εξωστρεφή αυτή Εμβληματική Δράση αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν έξη φορείς καθένας εξ αυτών με ειδική τεχνογνωσία, εξειδίκευση και εμπειρία στα θεματικά πεδία της εμβληματικής δράσης. Ειδικότερα οι συμμετέχοντες φορείς του έργου είναι δύο Πανεπιστήμια, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τέσσερα Ερευνητικά Ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, που έχει και τη συνολική ευθύνη της Δράσης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετέχει και στις δύο κατευθύνσεις της Εμβληματικής Δράσης αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία πέντε Ερευνητικών του Εργαστηρίων (Εργ. Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Εργ. Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων, Εργ. Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Μάθησης, Εργ. Υπολογιστικών και Ενσωματωμένων Συστημάτων, ΙοΤ & Βελτιστοποίησης και Εργ. Μάρκετινγκ & Έρευνας Αγοράς). Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης Ερευνητικής Δράσης τοποθετείται στο τέλος του 2025.

 IMG_20240116_121517.thumb.jpg.cdb16242db2da5dac2a9b9b1f0567125.jpg

IMG_20240116_135945.jpg

IMG_20240116_105636.jpg

22.thumb.png.ff410f49a0a80667cc1b52985775e0e7.png


View full Άρθρου

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
 Κοινοποίηση

×
×
  • Δημιουργία Νέου...