Jump to content

ΥΠΕΝ: αναμορφωμένο Εξοικονομώ 2024, με συντελεστή επιδότησης ανά γειτονιά


atsianos

Recommended Posts

Νέο «Εξοικονομώ» για το 2024 με αναμορφωμένα κριτήρια ανά γειτονιά της χώρας, προκήρυξη του «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, προτεραιότητα σε επενδύσεις ΑΠΕ που συνοδεύονται από αποθήκευση ενέργειας, μέτρα για τις ρευματοκολοπές και τους κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, σημειώνοντας ότι  οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν  μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η ενδεχόμενη παράτασή τους θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τις τιμές.

Ο υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για το τρέχον πρόγραμμα του 2023, για το οποίο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, είπε ότι:  «το «Εξοικονομώ» σημειώνει επιτυχία και μεγάλη απορρόφηση» ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι όσοι δεν ενταχθούν στο τρέχον πρόγραμμα «μπορούν να ελπίζουν» ότι θα ενταχθούν στο «Εξοικονομώ 2024».

Επιπλέον χρηματοδότηση από το «Ελλάδα 2.0»

Σημειώνεται σχετικά ότι στην πρόταση για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που κατέθεσε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση 795 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής απόδοσης για νέο μεγάλο «Εξοικονομώ» από το 2024 και τις επόμενες χρονιές.

Ο κος Σκυλακάκης απέφυγε αναλυτικές ανακοινώσεις για το νέο «Εξοικονομώ» για ιδιωτικές κατοικίες, άλλωστε είναι σε εκκρεμότητα η τελική έγκριση  του αναθεωρημένου σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ωστόσο έδωσε σαφές στίγμα ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι αναθεωρημένο ως προς τους κανόνες που θα ισχύσουν, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι θα ισχύσουν ακόμη πιο εξειδικευμένα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και βαθμονόμησης ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή του ακινήτου, όπως επίσης ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα έξυπνα συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης της ενέργειας.

Εξοικονομώ 2024, με συντελεστή επιδότησης ανά γειτονιά

-«Σταδιακά θα αλλάζουμε και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος»,  είπε ο υπουργός αναφέροντας ότι:  «η εξοικονόμηση είναι τελείως διαφορετική και έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στο Βορρά σε σχέση με τον με τον Νότο. Θα πρέπει το «Εξοικονομώ» να προσαρμοστεί σε  αυτό»,  εξηγώντας  σε συνεντευξη του στο “Σκάι”, ότι:

Θα ισχύσει το σύστημα των βαθμοημερών θέρμανσης και ψύξης για τον υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών και την επιδότηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με βάση το χάρτη βαθμοημερών θέρμανσης που εφαρμόστηκε στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε: «κάθε γειτονιά της χώρας θα έχει τους δικούς τουςσυντελεστές» επιδότησης στο «Εξοικονομώ».

Έξυπνα συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης της ενέργειας

Παράλληλα ο κος Σκυλακάκης συνέδεσε τόσο την εξοικονόμηση ρεύματος όσο και την ελάφρυνση των λογαριασμών με τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας.

-«Η ενεργειακή μετάβαση δεν έχει μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας έχει μέσα και την έξυπνη χρήση της ενέργειας», είπε ο υπουργός ΠΕΝ και ότι  «ξεκινάει το πρόγραμμα εγκατάστασης των ψηφιακών μετρητών», σημειώνοντας ότι:

-«Oι μετρητές είναι κλειδί, έτσι ώστε να αγοράζουμε την ενέργεια την κατάλληλη στιγμή, διότι τώρα που μπαίνουν περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα έχουμε πολύ μεγάλες αποκλίσεις», εξηγώντας ότι

-«Το έξυπνο είναι ότι δεν θα πρέπει να ασχολείται ο ίδιος ο καταναλωτής,  διότι θα υπάρχουν προγράμματα με αλγορίθμους, που θα διευκολύνουν την ενεργειακή εξοικονόμηση αλλά να γίνεται η αγορά της ενέργειας την κατάλληλη στιγμή, όταν δεν είναι υψηλές οι τιμές», τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντική παράμετρος για τις χρεώσεις λογαριασμών ενέργειας.

«Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις

Ο κος Σκυλακάκης ανήγγειλε ότι παράλληλα προετοιμάζεται η προκήρυξη προγραμμάτων «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2023 έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη του  «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» ύψους 200 εκατ. εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού, με επιδότηση από 40 έως 50% για επενδύσεις από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο οδηγό του προγράμματος ισχύουν συνολικά 20 βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, και είναι εννέα επιλέξιμα έργα.

Κίνητρα για ΑΠΕ με αποθήκευση

Για τις ΑΠΕ ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι «είχαμε μία πολύ μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών και δεν έχουμε τα δίκτυα που απαιτούνται», τονίζοντας  ότι για νέες επενδύσεις ΑΠΕ σε φωτοβολταϊκά και αιολικά θα δοθεί προτεραιότητα στις προτάσεις που συνδυάζονται με έργα αποθήκευσης της ενέργειας από ΑΠΕ και για αυτά τα έργα θα δοθούν πρόσθετες επιδοτήσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι στις προτεραιότητες των έργων ΑΠΕ είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με πλωτές ανεμογεννήτριες στη θάλασσα τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό  στη θάλασσα από όλες τις γύρω χώρες.

Ρευματοκλοπές και λογαριασμοί ρεύματος

Ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι οι νέες παρεμβάσεις στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τους συνεπείς ενεργειακούς καταναλωτές, πρόκειται να ανακοινωθούν μετά την διεξαγωγή της 87ης ΔΕΘ. Παράλληλα με τα μέτρα, ετοιμάζεται και το σχετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Για τις ρευματοκλοπές, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη κάνει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους αλλά  το πρόβλημα εξακολουθεί να έχει σημαντικές διαστάσεις, με συνέπεια το κόστος τους να αγγίζει το 4% του λογαριασμού που πληρώνει ο καταναλωτής.

Για τους κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος, ο υπουργός είπε οτι  ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν είναι μεγάλος, εκτιμώντας ότι κινούνται μεταξύ 25.000 και 50.0000, τονίζοντας ωστόσο, ότι έχουν σοβαρό κόστος στο ηλεκτρικό σύστημα και τη λειτουργία του.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος, επανέλαβε ότι το υφιστάμενο καθεστώς τόσο λειτουργίας της αγοράς, όσο και των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η ενδεχόμενη παράτασή τους θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τις τιμές.

 

Πηγή: https://ecopress.gr/ypen-anamorfomeno-exoikonomo-2024-me-syn/


View full Άρθρου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...