Jump to content

Φυσικό αέριο: «Άγγιξε» τα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Άνοδος 18%


atsianos

Recommended Posts

Άλμα 18% στα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατέγραψε σήμερα 21/8 την πρώτη ώρα συναλλαγών το ολλανδικό φυσικό αέριο αναφοράς TTF, πριν υποχωρήσει και πάλι στα 38,28 ευρώ, με φόντο τις προειδοποιήσεις απεργίας στον κλάδο LNG στην Αυστραλία.

Ο αντίκτυπος

Οι ενδεχόμενες διακοπές κινδυνεύουν να επηρεάσουν το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, μια προοπτική που κρατά τους εμπόρους στην Ευρώπη σε «αναμμένα κάρβουνα». Η αγορά ακολουθεί να ανακάμπτει από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους, όταν οι περικοπές της ρωσικής προσφοράς την άφησαν πολύ εκτεθειμένη σε αλλαγές στη στενή παγκόσμια αγορά.

Τα εργατικά συνδικάτα προειδοποίησαν το Σαββατοκύριακο ότι η εργατική απεργία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις 2 Σεπτεμβρίου εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις μισθολογικές συνομιλίες με την Woodside Energy Group Ltd. την Τετάρτη.

Αυτό οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς να εκτοξευθούν έως και 18% προτού αντισταθμίσουν ορισμένα από τα κέρδη.

Η προοπτική απεργιών έχει αυξηθεί με δεδομένο το τελεσίγραφο, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ANZ Banking Group Ltd. Soni Kumari, ο οπίος σημείωσε πως:«Οποιαδήποτε προσπάθεια για αντικατάσταση τόμων θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πόλεμο προσφορών».

«Συνεχείς αυξήσεις τιμών»

Οι τιμές του φυσικού αερίου απέχουν ακόμη πολύ από τα υψηλά της περσινής κρίσης, καθώς η Ευρώπη είναι καλά εφοδιασμένη για το χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία. Ωστόσο, οι περιορισμένες αποστολές καυσίμων στην Ασία θα ενίσχυαν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό για εναλλακτικά φορτία.

Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για λύση, καθώς οι εμπλεκόμενοι παράγοντες είναι πιθανό να γνωρίζουν τη σοβαρότητα των πιθανών συνεπειών, σύμφωνα με τον Saul Kavonic, ενεργειακό αναλυτή στην Credit Suisse Group AG. Μια προηγούμενη διαμάχη, η οποία επηρέασε τις εγκαταστάσεις Prelude της Shell Plc στην Αυστραλία το 2022, διήρκεσε 76 ημέρες με εκτιμώμενη απώλεια παραγωγής 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Οι πρώτες ειδήσεις σχετικά με την πιθανότητα επικείμενων απεργιών αύξησαν τις ενδοημερήσιες τιμές έως και 40% νωρίτερα αυτό το μήνα, αντανακλώντας την ένταση των αναταραχών στην αγορά καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για το χειμώνα. Η Ευρώπη αντιμετώπισε διακοπές από τον δικό της κορυφαίο παραγωγό, τη Νορβηγία, ενώ οι έμποροι έχουν γίνει πιο ανοδικοί.

Με τα χειμερινά αποθέματα 91% γεμάτα — ένα εποχιακό ρεκόρ — η Ευρώπη εξακολουθεί να στερείται ενός μεγάλου προμηθευτή όπως η Ρωσία για να καλύψει πιθανές διακοπές εφοδιασμού σε σύντομο χρονικό διάστημαμ ενώ ακόμη και η πλήρης αποθήκευση, η οποία είναι δυνατή μέχρι τον Οκτώβριο, «δεν παρέχει μεγάλη προστασία έναντι της προοπτικής συνεχών αυξήσεων των τιμών», είπαν αναλυτές της Morgan Stanley.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης , διαπραγματεύθηκαν 5,9% υψηλότερα στα 38,56 € ανά μεγαβατώρα έως τη 1:27 μ.μ. στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε 6,6%.

Πηγή: https://news.b2green.gr/36554/φυσικό-αέριο-άγγιξε-τα-4290-ευρώ-ανά-μεγ


View full Άρθρου

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...