Jump to content

Πατάρι (ΓΟΚ 73) τακτοποιημένο με Ν4495 για Άδεια Λειτουργίας


Recommended Posts

Καλησπέρα. Ερώτηση ...

Έχουμε ένα κατάστημα με πατάρι, άδεια 1981, το οποίο (πατάρι) νομιμοποιήθηκε το 2018 (ως πατάρι με μειωτικό συντελεστή 30% ατην υπαγωγή.). Το κατάστημα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο πελάτης θέλει να έχει το εργαστήριο/παρασκευαστήριο στο πατάρι. Σύμφωνα με ένα pdf ερωτήσεων/απαντήσεων του ΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ( http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/EPAGGELMATIKA/SYNERGASIA_TEETKM_YPHRESIES_DOMHSHS/FAQ31.pdf  ) - Δείτε Απάντηση Νο 9, τονίζει πως:

  • "Σε ότι αφορά την επιτρεπόμενη χρήση στα πατάρια ανοιχτούς εξώστες μέσα σε αίθουσες, που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγρ. 6 του ΓΟΚ/1973, αυτή είναι η ίδια με του ισογείου καταστήματος στο οποίο ανήκουν. Αν δηλαδή στο κατάστημα σερβίρεται φαγητό, το ίδιο μπορεί να γίνεται και στο πατάρι. Αν στο κατάστημα πωλούνται προϊόντα, προϊόντα μπορούν να πωλούνται και στο πατάρι. Αυτό ορίζει ο νόμος που αναφέρεται ρητά σε παράρτημα και όχι σε βοηθητικούς χώρους του ισογείου. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να αποκλείσει ένα τέτοιο πατάρι από το να χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος είναι να μην έχει το απαιτούμενο ελεύθερο ύψος χώρου κύριας χρήσης, κάτι που, όπως αναφέρετε, δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οτιδήποτε άλλο συνιστά παρερμηνεία του νόμου."

Ισχύει λοιπόν αν το ισόγειο είναι χώρος κύριας χρήσης, και εφόσον στο πατάρι/βοηθητικό χώρο έχει τις ελάχιστες απαιτήσεις αερισμού/φωτισμού χώρου κύριας χρήσης, μπορεί να εγκατασταθεί εκεί παρασκευαστήριο? Καταλαβαίνω κάτι λάθος? (Αναφέρομαι σε άδεια λειτουργίας).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • Didonis changed the title to Πατάρι (ΓΟΚ 73) τακτοποιημένο με Ν4495 για Άδεια Λειτουργίας

Εργαστήριο παρασκευαστήριο κτλ μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε χώρο κύριας χρήσης της επιχείρησης.

Το ότι κάποιο τμήμα είναι χώρος κύριας χρήσης βεβαιώνεται πλέον από ιδιώτη μηχανικό και μόνο με έγγραφη δήλωση-βεβαίωση πάνω στη κάτοψη της επιχείρησης όπου αναφέρει "ότι ο χώρος πληροί τις Προυποθέσεις χώρου κύριας χρήσης σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, τον Κανονισμού  Πυροπροστασίας καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων για την αιτούμενη χρήση" και περιγράφονται αναλυτικά στα νομιμοποιητικά στοιχεία αυτού (π.χ. άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης, κτίριο προυφιστάμενο του 1955 κλπ).

Συνεπώς εάν το πατάρι έχει το απαιτούμενο ελεύθερο ύψος κατά ΝΟΚ  για να θεωρείται χώρος κύριας χρήσης, εάν υπάρχει επάρκεια φωτισμού-αερισμού κατά τον Κτιριοδομικό και εάν στην υπαγωγή του Ν.4495/2017 αναφέρεται ρητά ότι είναι χώρος κύριας χρήσης  (και ας ρυθμίζεται με μειωτικό συντελεστή λόγω συνθήκης θέσης σύμφωνα με τις οδηγίες του 4495), δεν βρίσκω κάποιο κόλλημα να υπογραφεί η βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης επάνω στο σχέδιο. 

Edited by yian
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα δώσω απευθείας απάντηση επειδή δεν ασχολούμαι με άδειες λειτουργίας.

Όμως θα διευκρινίσω λίγο τα του Ν.4495.

Η χρήση του μειωτικού συντελεστή είναι αποσυνδεδεμένη  από τις έννοιες "βοηθητικός χώρος" και " χω΄ρος κύριας χρήσης"
Γι αυτό  οι χω΄ροι που παίρνουν μειωτικό συντελεστή αναφέρονται ένας προς έναν.

Οπότε ένας χώρος μειωτικού συντελεστή μπορεί να είναι χώρος κύριας χρήσης.
Όπως , αντίστροφα , χρεώνουμε με πλήρες πρόστιμο στον 4495 χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης.
 

Edited by avgoust
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, avgoust said:

....Η χρήση του μειωτικού συντελεστή είναι αποσυνδεδεμένη  από τις έννοιες "βοηθητικός χώρος" και " χω΄ρος κύριας χρήσης"
....
Οπότε ένας χώρος μειωτικού συντελεστή μπορεί να είναι χώρος κύριας χρήσης....

σωστός @avgoust και με αυτό και μόνο λύνεται το πρόβλημα στην τελική.

Άντε να μπει συμπληρωματικά στην τεχνική έκθεση του 4495 ..."το τμήμα τάδε του παταριού πληρεί τα χαρακτηριστικά χώρου κυρίας χρήσης..."  για να μη σπάει νεύρα κανένας άλλος στην άδεια λειτουργίας.

Στην τελική παρ ότι το πατάρι το βάζουμε (όταν το βάζουμε) με μειωτικό συντελεστή πάλι το υπολογίζουμε ως υπέρβαση Συντ. Δόμησης.

 

Μπας και θυμάσαι κάτι γραπτό σε σχέση με αυτό που έγραψες ή είναι διασταλτική ερμηνεία (που πάλι στέκει)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...