Jump to content

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πώς θα «τρέξει» για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις • Κέρδος 17.000 ευρώ από ένα οικιακό σύστημα


atsianos

Recommended Posts

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς όπως ανέφερε χθες σε εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής. Όπως είναι φυσικό, θα γίνει νωρίτερα η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν περίπου 300.000 συστήματα, από τα οποία το 40% θα αφορά κατοικίες και από 30% αγρότες και επιχειρήσεις. Επομένως, οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Για την έναρξη του προγράμματος, έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν στην πορεία επιπλέον κεφάλαια. Όσον αφορά τα οικιακά συστήματα (και με εξαίρεση τα ευάλωτα νοικοκυριά), επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκού που θα μπορεί να επιδοτηθεί θα είναι 7 kW, με μπαταρία χωρητικότητας 7 kWh. Όπως είναι φυσικό, ένα νοικοκυριό θα μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα μικρότερης ισχύος (πχ. 3 kW), με ανάλογο πλαφόν στη χωρητικότητα της μπαταρίας (3 kWh στο παράδειγμα).

Επιδότηση 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η επιδότηση θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το ποσοστό ανά δικαιούχο να συγκεκριμενοποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με την ενίσχυση θα καλύπτεται πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα μικρό ποσοστό από το φωτοβολταϊκό.

Όσον αφορά τις οικιακές εφαρμογές, επιδοτήσεις σε «απλά» φωτοβολταϊκά (χωρίς μπαταρίες) θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά, για τα οποία προβλέπεται ένα συγκεκριμένο ποσό από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος. Στην περίπτωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα είναι 60%.

Όπως και στους αγρότες, τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Η ύπαρξη ωστόσο της μπαταρίας θα επιτρέψει τον ακόμη μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό, δηλαδή την κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας χωρίς τη «μεσολάβηση» του δικτύου, αφού οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν αξιοποιούνται αμέσως μόλις παραχθούν, θα μπορούν να αποθηκεύονται στην μπαταρία για χρήση άλλες ώρες (π.χ. το βράδυ).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, χάρις στην μπαταρία, ο ταυτοχρονισμός θα μπορεί να φτάσει έως και το 60% για ένα τυπικό προφίλ κατανάλωσης ρεύματος νοικοκυριού, από 30% ή και λιγότερο που είναι χωρίς την μπαταρία.

Αγρότες – επιχειρήσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» επίσης τη δράση για την επιδότηση των 90.000 αγροτικών φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο όριο ισχύος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα 10 kW, με πλαφόν επιδότησης 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες. Ο λόγος είναι πως προβλέπονται για εποχιακή χρήση (πομόνες), με συνέπεια να μην έχει νόημα η αποθήκευση ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, το υποπρόγραμμα για τις επιχειρήσεις φαίνεται πως θα το διαχειριστεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 kW (χωρίς μπαταρίες) για μικρές εταιρείες, τα οποία θα λειτουργούν με net-metering. Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση και για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος με μπαταρίες, για μεσαίες-μεγάλες επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, τα συστήματα θα είναι zero-injection, δηλαδή δεν θα εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Όφελος 17.000 ευρώ με ένα «μικρό» οικιακό σύστημα

Στη χθεσινή εκδήλωση, ο Στέλιος Ψωμάς (Ενεργειακός Σύμβουλος – Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών) ανέλυσε δύο παραδείγματα εξοικονόμησης που μπορεί να πετύχει ένας οικιακός καταναλωτής, ο οποίος θα εξασφαλίσει επιδότηση μέσω του προγράμματος.

Το πρώτο παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh ετησίως), το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Παρόλο που η επιδότηση θα καλύψει τις πρώτες 3 kWh χωρητικότητας της μπαταρίας, η επιλογή ενός μεγαλύτερου συστήματος είναι πιο συμφέρουσα, καθώς θα επιτρέψει τον μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό.

Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα 11.500 ευρώ, από τα οποία η επιδότηση θα καλύψει τα 4.600 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%). Την υπόλοιπη δαπάνη, 6.900 ευρώ, θα πρέπει να καλύψει το νοικοκυριό με ίδια κεφάλαια, καθώς όπως τόνισε ο κ. Ψωμάς, η επένδυση γίνεται αντιοικονομική αν προσφύγει κανείς σε τραπεζικό δανεισμό, λόγω του επιτοκίου.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα θα αποσβεστεί στα 7,8 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα 17,2 έτη της σύμβασης (οι συμβάσεις net-metering είναι 25ετούς διάρκειας) το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 17.300.

Κέρδος 64.200 ευρώ για υψηλές καταναλώσεις

Στο σενάριο ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας ή έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η ετήσια κατανάλωση αγγίζει τις 12.000 kWh. Τότε, θα πρέπει να επιλέξει φωτοβολταϊκό μέγιστης επιδοτούμενης ισχύος (7 kW) και μπαταρία μέγιστης χωρητικότητας (7 kWh). Το κόστος θα ανέλθει στα 17.500 ευρώ και η επιδότηση στα 8.750 ευρώ, λαμβάνοντας το και πάλι το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%). επομένως, θα χρειαστεί να καλύψει 8.750 ευρώ με ίδια κεφάλαια.

Η υψηλή κατανάλωση σημαίνει και υψηλή τιμή χρέωσης ρεύματος και, κατά συνέπεια, πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Επομένως, με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη και η εξοικονόμηση. Ως συνέπεια, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται στα 3,5 χρόνια, ενώ στα υπόλοιπα 21,5 έτη η οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος «μεταφράζεται» σε καθαρό κέρδος 64.200 ευρώ.

Πηγή: https://news.b2green.gr/29777/φωτοβολταϊκά-στις-στέγες-πώς-θα-τρέξ


View full Άρθρου

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...