Jump to content

Αμοιβές Πραγματογνωμοσύνης


Recommended Posts

Καλησπέρα. Γνωρίζει κανείς εάν έχουν οριστεί κάπου συγκεκριμένες αμοιβές για Δικαστικές Πραγματογνωμοσύνες? Ισχύουν ακόμα και σήμερα οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 του ν. 3693/1957 ως προς την αμοιβή των πραγματογνωμόνων ή ανάλογα την περίπτωση ο εκάστοτε πραγματογνώμονας "εκτιμά" την αμοιβή και στην συνέχεια ορίζεται (πετσοκόβεται) από το Δικαστήριο?

Τέλος συνυπολογίζονται άλλα έξοδα όπως π.χ. ΦΕΜ?

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση ... εκ των προτέρων ...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν πιο καλά για να έχεις απάντηση να προσδιορίσεις τι αφορά η πραγματογνωμοσύνη που σε ενδιαφέρεις.

Κι αυτό διότι ανάλογα τι είναι ή με τι θα ασχοληθείς και ανάλογα θα βάλεις κοστολόγια.

Πχ. Αν για πραγματογνωμοσύνη πρέπει ο Μηχανικός να κάνει Τοπογραφικό Διάγραμμα ή αποτυπώσεις κτηρίων ή φέροντα οργανισμού ή άλλο ξεκινά βάζοντας τις αμοιβές για αυτές τις εργασίες που προβλέπει και ο κώδικας αμοιβών μηχανικών στις οικοδομικές άδειες και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Κάτι ανάλογο και φυσικά ισχύει αν υπάρχει αναγκαιότητα για διάγνωση ζητημάτων μηχανολογίας ή ηλεκτρολογίας ή άλλο σχετικό και απαιτηθεί χρήση οργάνων και μελετητικών υπολογισμών για αυτά….. τα χρεώνεις και αυτά έτσι

Ότι άλλο δεν εμπίπτει σε αυτά νομίζω (δεν έχω την μέγιστη βεβαιότητα) ότι το πας εργατοώρες ή κάτι ανάλογο …. Δεν έχω καν πρόχειρο να διαβάσω τον Ν.3693/57 που αναφέρεις

 

Φυσικά στις όποιες αμοιβές προκύψουν έχουν μια επιβάρυνση με Φ.Π.Α.

Για το Φ.Ε.Μ. (το οποίο δεν είναι έξοδο) όσο είναι ανά περίπτωση (Άδειες Τοπογραφικά 5% μελέτες 10% άλλα Χ%) ειδικά αν έχει προβλεφθεί με συμφωνητικό το χρεώνεις στον εντολέα ή αν όχι φρόντισες να μιλήσεις με λογιστή σου ή περιμένεις απάντηση από κάποιον που έχει μεγαλύτερη εμπειρία με αυτό. (προσωπικά έχω μείνει πίσω αρκετά)

  • Σάστισμα 1
Link to comment
Share on other sites

Απ'ότι γνωρίζω αν ζητείται πραγματογνωμοσύνη απο την εισαγγελία, τότε ο ενδιαφερόμενος μηχανικός καταθέτει προσφορά με εκτίμηση κόστους (εξάλλου με το άρθρο 7 του Ν. 3919/2011 πλέον διαπραγματευόμαστε ελεύθερα την αμοιβή μας) και αποφασίζει η εισαγγελία αν την κάνει δεκτή.

Αν ο πραγματογνώμονας διορίζεται απο το Δικαστήριο τότε το το δικαστήριο του ορίζει την αμοιβή που συνήθως βασίζεται επάνω στις νόμιμες. Αν δε θέλει να ασχοληθεί θα πρέπει να βρει τρόπο διαφυγής ή αν δεν αξίζει η αμοιβή, να βρει τρόπο αιτιολογήσει γιατί το ποσό δεν επαρκεί και να ζητήσει παραπάνω.

Επειδή η πραγματογνωμοσύνη θεωρείται παροχή υπηρεσίας έχει την αντίστοιχη παρακράτηση 20% (όπως κάθε παρακράτηση, στο κόβουν και το αποδίδουν στην εφορία). Το ΦΕΜ παρακρατείται μόνο σε οικοδομικές άδειες

Πρόσφατη νομοθεσία είναι και το αρ.278 του Ν. 4700/2020 και ναι σωστά μάντεψες, παραπέμπει εμμέσως στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 του ν. 3693/1957

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Διορίστικα από το Δικαστήριο, χωρίς ορισμό αμοιβής. Ετοίμασα, μετά από δική τους ενημέρωση, Πινάκιο Αμοιβής (με ανθρωποώρες επιστημονικής εργασίας) και το κατέθεσα. Αυτο που δεν έχει λογική είναι γιατί επιτρέπουν στον πραγματογνώμονα να ορίσει μια αμοιβή, αμοιβή την οποία κάποιος Δημόσιος Υπάλληλος αργότερα θα θεωρήσει υψηλή και θα την πετσοκόψει χωρίς κάποια αιτιολογία.

Τέλοσπαντων άκρη βγαίνει, απλά αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε "τακτικές" υπερτιμολόγησης με το σκεπτικό να εγκριθεί κάτι αξιοπρεπές για την βαρύτητα που έχει η εκάστοτε πραγματογνωμοσύνη.

Και πάλι ευχαριστώ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...