Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων Forum Μηχανικών

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Συνιστούμε την συμμετοχή στα θέματα με ερωτήσεις - απαντήσεις - σχολιασμό.

ΕΕΔΜΚ για θερμοπρόσοψη με ικριώματα – Δικαίωμα υπογραφής από Μηχανολόγο Μηχανικό

Featured Replies

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός και έχω αναλάβει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ», την έκδοση ΕΕΔΜΚ για διαμέρισμα στο οποίο θα γίνει αποκλειστικά τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψης), με χρήση ικριωμάτων.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν, ως Μηχανολόγος Μηχανικός, έχω δικαίωμα να αναλάβω και να υπογράψω την ΕΕΔΜΚ, καθώς και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Την τεχνική έκθεση για την περιγραφή των εργασιών θερμομόνωσης.

2. Τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν αλλοιώνονται οι όψεις, δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία και τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις.

Στο άρθρο 5 του Π.Δ. 99/2018, στα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανολόγων Μηχανικών, αναφέρεται μεταξύ άλλων η «εκπόνηση και επίβλεψη μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτηριακού κελύφους».

Έχω επικοινωνήσει και με το ΤΕΕ, περιγράφοντας τη συγκεκριμένη περίπτωση, και με παρέπεμψαν στο παραπάνω άρθρο χωρίς να μου δώσουν συγκεκριμένη απάντηση για αυτό που ρώτησα.

Έχει αντιμετωπίσει κάποιος συνάδελφος αντίστοιχη περίπτωση; Θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη που να καθορίζει ποια ειδικότητα δικαιούται να υπογράψει τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλώ όταν έχεις λίγο χρόνο ενημέρωσε το προφίλ σου και με την ειδικότητα σου.

Για οδηγίες πως, μπορείς να δεις και εδώ

IDforum

Καλησπέρα.

Το ζήτημα που θέτεις είναι εξαιρετικά κρίσιμο και απασχολεί πολλούς Μηχανολόγους Μηχανικούς, ειδικά όταν τρέχουν προθεσμίες στο «Εξοικονομώ» και εμπλέκονται ΥΔΟΜ με διαφορετικές ερμηνείες. Μετά από ανάλογες περιπτώσεις στην πράξη, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Τεχνική Έκθεση & ΕΕΔΜΚ (Κέλυφος)
  • Τι ισχύει: Με βάση το άρθρο 5 του Π.Δ. 99/2018, στους Μηχανολόγους Μηχανικους κατοχυρώνεται ρητά η «εκπόνηση και επίβλεψη μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτηριακού κελύφους».

• Πρακτικά: Ως προς το σκέλος της ενεργειακής αναβάθμισης, της περιγραφής των υλικών θερμομόνωσης και της κατάθεσης της ΕΕΔΜΚ στο σύστημα «e-Άδειες» για θερμοπρόσωψη και ικριώματα, καλύπτεσαι πλήρως και δεν υπάρχει νομικό έρεισμα να σου το αρνηθούν.

2. Η «Παγίδα» της Βεβαίωσης Μηχανικού (Φέροντα Στοιχεία)
  • Το πρόβλημα: Η φερόμενη βεβαίωση ότι «δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία» και η ευθύνη για τα ικριώματα άπτονται άμεσα της στατικής επάρκειας του κτιρίου.

• Επαγγελματικά Δικαιώματα: Ο έλεγχος και η υπογραφή επί του φέροντος οργανισμού (μπετόν, τοιχοποιίες φέροντες, στατικά ικριωμάτων κ.λπ.) αποτελούν παραδοσιακά προνόμιο των Πολιτικών Μηχανικών, όσο γνωρίζω.

3. Πώς αντιμετωπίζεται στην πράξη (Η λύση)

Αν η ΥΔΟΜ της περιοχής σου είναι τυπική ή αυστηρή, η δήλωση για τα φέροντα στοιχεία κινδυνεύει να «κολλήσει» ή να απορριφθεί αν υπογράφεται αποκλειστικά από Μηχανολόγο.

• Ο ασφαλέστερος δρόμος: Η συνεργασία με συνάδελφο Πολιτικό Μηχανικό.

• Ο καταμερισμός: Εσύ αναλαμβάνεις την τεχνική έκθεση θερμομόνωσης, τα ενεργειακά και την επίβλεψη των σχετικών εργασιών, και ο Πολιτικός Μηχανικός συνυπογράφει ή αναλαμβάνει το σκέλος της δήλωσης που αφορά τη μη αλλοίωση των φερόντων στοιχείων και τα στατικά/ικριώματα.

Αν κάποιος συνάδελφος έχει καταφέρει να περάσει ΕΕΔΜΚ θερμοπρόσωψης αποκλειστικά μόνος του με ειδικότητα Μηχανολόγου σε ΥΔΟΜ χωρίς να του ζητήσουν Πολιτικό Μηχανικό για τα φέροντα, ας μας πει την εμπειρία του, γιατί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ερμηνεία του εκάστοτε υπαλλήλου!

Καλή δύναμη με το έργο και τις προθεσμίες...

• Author

Σε ευχαριστω και πάλι για την απάντηση σου. Εν τω μεταξύ το ΤΕΕ θα έπρεπε να έχει ξεκάθαρη απάντηση σε τέτοια ζητήματα αλλά από ότι κατάλαβα ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν.

Δεν είμαι ιδιαίτερα γνώστης της σχετικής νομοθεσίας. Ωστόσο, σε ανάλογη περίπτωση που αντιμετώπισα σε δική μου εργασία, χρειάστηκε να ζητήσω τη συνδρομή πολιτικού μηχανικού για τη σχετική βεβαίωση.

Από την άλλη, η Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174/2020 χρησιμοποιεί σε ορισμένες περιπτώσεις τον γενικό όρο «μηχανικός», χωρίς να προσδιορίζει ρητά συγκεκριμένη ειδικότητα. Θα είχε ενδιαφέρον να διευκρινιστεί αν η υπογραφή της συγκεκριμένης βεβαίωσης αποτελεί αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα του πολιτικού/αρχιτέκτονα μηχανικού ή αν μπορεί να υπογραφεί και από μηχανικό άλλης ειδικότητας, ανάλογα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα και το είδος των εργασιών.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Account

Navigation

Search

Search

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.