Jump to content

Ακίνητα: Αντικειμενικές τιμές στις τελευταίες 2.167 περιοχές που ήταν εκτός συστήματος


atsianos

Recommended Posts

Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα τιμών οι τελευταίες 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι τιμές ζώνης, που σήμερα καλύπτουν το 98% της επικρατείας, να επεκταθούν σε όλη τη χώρα και οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για να υπολογίζει φόρους και τέλη να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην επαναχάραξη των τιμών ζώνης στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Η μεγάλη αλλαγή

Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή σχεδιάζεται με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ανά διετία μέσω της καθιέρωσης ενός συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων. Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι, π.χ., αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, όπου θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.

Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

  1. να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,
  2. να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,
  3. να εισάγει δεδομένα, και
  4. να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Η θέαση αποτελεσμάτων αναζήτησης και εντοπισμού θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Το σύστημα θα υποστηρίζει διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών.

Limit up για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού

Στις περιοχές της χώρας με τις υψηλότερες αντικειμενικές τιμές περιλαμβάνεται πλέον και η έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Οι αντικειμενικές διαμορφώνονται από 3.250 έως 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, «σκαρφαλώνοντας» στη λίστα με τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας.

Τα πρωτεία εξακολουθεί να διατηρεί η Βουλιαγμένη που έχει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμή της τάξεως των 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στον Λαιμό. Πλέον στην Αθηναϊκή Ριβιέρα οι τιμές ξεκινούν από 3.250 τετραγωνικά και εκτοξεύονται στα 10.800 ευρώ, στον Λαιμό Βουλιαγμένης.

Η οδός Ηρώδου Αττικού είναι ο πιο ακριβός δρόμος της χώρας, καθώς φτάνει στα 10.200 ευρώ. Από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας παραμένει το Κολωνάκι, όπως και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, με την ανώτερη τιμή να διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η Μύκονος είναι το πιο ακριβό νησί, αφού σε κάποιες περιοχές της οι τιμές ζώνης διαμορφώνονται σε 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.

Πηγή: https://news.b2green.gr/22467/ακίνητα-αντικειμενικές-τιμές-στις-τε


View full άρθρο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...