Jump to content

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και του επιχειρείν


Didonis

Recommended Posts

Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε με τον πιο εμφαντικό τρόπο την ανάγκη για άμεση αξιοποίηση της τεχνολογίας με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας επιχειρήσεων, οργανισμών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων. Δύο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η ζήτηση για τεχνολογικό εξοπλισμό που μπορεί να υποστηρίξει την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση παραμένει αυξημένη, με την ευελιξία να αποτελεί, πλέον, λέξη-κλειδί για μαθητές και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2021, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις (98,4%) με 10 ή περισσότερους απασχολούμενους είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η ζήτηση για συνδέσεις υψηλής ταχύτητας παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, άνοδο παρουσιάζει και η χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing), με 50,3% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι αγόρασαν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους το 2021 σε σύγκριση με 13,0% το 2015. Συγκεκριμένα, 84,8% των μεγάλων επιχειρήσεων, 62,3% των μεσαίων επιχειρήσεων και 47,7% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι αγόρασαν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους τη χρονιά που πέρασε.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων στη μαθησιακή διαδικασία, συντέλεσε στην ενδυνάμωση του τεχνολογικού αλφαβητισμού εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ ενίσχυσε την ποιότητα των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Η χρήση τεχνολογιών αιχμής ανοίγει νέους ορίζοντες στη μάθηση, ενώ παρέχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Η αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων στον καθημερινό τρόπο λειτουργίας, καθιστά τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την αγορά εργασίας γενικότερα, πιο προσβάσιμη για άτομα με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και άτομα που διαμένουν σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, ενώ παράλληλα μειώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.  

Στις μέρες μας, τα ψηφιακά συστήματα εκπαίδευσης έχουν ωριμάσει και είναι πιο εύχρηστα από ό,τι στο παρελθόν. Παράλληλα, το κόστος και οι ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο έχουν φτάσει σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα τα οποία μπορούν να βελτιστοποιήσουν τόσο την εμπειρία μάθησης, όσο και να αυξήσουν την παραγωγικότητα στην εργασία. Ένα από αυτά είναι ο διαδραστικός πίνακας (interactive whiteboard) με οθόνη αφής. Πλέον, σε εταιρείες και σχολεία στο εξωτερικό, κερδίζει έδαφος η χρήση διαδραστικών πινάκων, όπως τα Interactive Displays της Clevertouch Technologies.

ebuildingid_interactive.jpg.e650771a98612985c091015c2b09bb15.jpg
Διαθέσιμοι σε διάφορα μοντέλα με μέγεθος που κυμαίνεται από 55 μέχρι 86 ίντσες, οι διαδραστικοί πίνακες ουσιαστικά λειτουργούν σαν ένα τεράστιο κινητό τηλέφωνο. Οι χρήστες μπορούν να γράψουν πάνω τους, να κρατήσουν σημειώσεις, να επικοινωνήσουν, να προβάλουν περιεχόμενο από οποιαδήποτε πηγή, να ανταλλάξουν αρχεία, καθώς και να κατεβάσουν και να ενσωματώσουν Android εφαρμογές.

Υποστηρίζοντας συμβατότητα με διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως Android, Windows, Mac OS X, MacOS και Chromebook και παρέχοντας τη δυνατότητα ασύρματης προβολής περιεχομένου από υπολογιστή ή smartphone και tablet, η εν λόγω λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ευκολία, τόσο σε μια διαδικτυακή τάξη, όσο και σε μία επαγγελματική συνάντηση, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, οι διαδραστικοί πίνακες της Clevertouch μπορούν να συνδεθούν με έξυπνες συσκευές, επιτρέποντας στους μαθητές να γράψουν ή να σχολιάσουν στον πίνακα μέσω των υπολογιστών, των tablet και των smartphone τους, κάτι που διευκολύνει την παράδοση του μαθήματος, ειδικά σε υβριδικές συνθήκες διδασκαλίας.

Επιπλέον, οι ψηφιακοί πίνακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση αφισών, ανακοινώσεων και τυπωμένων σημειωμάτων σε γραφεία ή χώρους αναμονής, προβάλλοντας εναλλασσόμενο περιεχόμενο όπως ημερολόγιο, δράσεις, εργασίες, προγράμματα, ανακοινώσεις και βίντεο.

Ο Λουκιανός Ράφτης Διευθύνων Σύμβουλος της NEDECO Electronics Ltd ανέδειξε ότι «σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μαθησιακό περιβάλλον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το προσωπικό τους καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και νέα δεδομένα. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα, εργοδότες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνολογίας για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους, ανταποκρινόμενοι στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι διαδραστικοί πίνακες αποτελούν ιδανική λύση για πανεπιστήμια, σχολεία και φροντιστήρια, καθώς οδηγούν στη μείωση του όγκου του διδακτικού υλικού, εξοικονομώντας κόστος σε πρώτες ύλες όπως το χαρτί».

 

πηγή alphanews.live

 


View full άρθρο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...