Επί παντός επιστητού
Αρθρογραφία «επί παντός επιστητού» της επικαιρότητας και μη, σε σχέση με το περιεχόμενο του eBuildingID και μη.
18 topics in this forum
-
Στην παρούσα ενότητα είναι για αρθρογραφία «επί παντός επιστητού» με επικαιρότητα και μη, σε σχέση με το περιεχόμενο του eBuildingID και μη, Με δυνατότητα ορισμένα άρθρα να επιλεγούν ώστε να προβληθούν και στην κεντρική σελίδα. Όλος ο διάλογος (θέματα και απαντήσεις) φαίνονται δημόσια. Δυνατότητα να θέτουν νέα θέματα και συμμετοχή με τις απαντήσεις τους έχουν όλοι οι Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων και ενδεχόμενα Νομικοί (Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι) ή και άλλοι επαγγελματίες που έχουν ενασχόληση με τα ακίνητα. Δυνατότητα να συμμετέχουν με τις απαντήσεις και τους σχολιασμούς τους έχουν και όλα τα εγγεγραμμένα μέλη και ιδιώτες που δεν έχουν ορίσει σχετικό …
-
- 0 replies
- 444 views
-
-
Δημοσίευση του Γρηγόρη Φαρμάκη Μηχανολόγου Μηχανικού στο Facebook. «Στην επιστήμη μου και στην δουλειά μου απαγορεύεται από τους κανονισμούς να καταγράψεις το “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ως αιτία ενός σοβαρού γεγονότος και να ξεμπερδεύεις. Είσαι υποχρεωμένος να ρωτήσεις ξανά και ξανά, γιατί δεν απετράπη το λάθος, γιατί δεν είχε γίνει αυτό που θα απέτρεπε την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, κοκ. Και για κάθε μια απάντηση που επικαλείται μια αιτία να ξαναρωτάς επίμονα γιατί συνέβη αυτή η αιτία και η αιτία της αιτίας. Οι γιαπωνέζοι μηχανικοί, που είναι πρακτικοί μέσα στην εξαιρετική απλότητα τους, λένε ότι πρέπει να ρωτήσεις πέντε φορές (“five why’s”), να σκάψεις δηλαδή …
-
- 1 reply
- 480 views
-
-
ας ξεκινήσω με αυτό.... Βασικό περιεχόμενο πλατεία Συντάγματος.... τι είχαμε και τι χάσαμε.... (ή πιο σωστά καταστρέψαμε)
-
- 1 reply
- 835 views
-
-
Σημαντικοί αρχιτέκτονες και κάτοικοι της πόλης απαντούν στο ερώτημα αν θέλουμε την Αθήνα ως έναν παγκόσμιο τόπο αναψυχής ή ως μια πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της. Ατελείωτες ουρές στην είσοδο της Ακρόπολης, παρκαρισμένα πούλμαν στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατάληψη λωρίδων σε κεντρικά σημεία όπως η πλατεία Συντάγματος από μεγάλα ξενοδοχεία, κυκλοφοριακή συμφόρηση, πλήθη τουριστών με μια βαλίτσα στο χέρι, οικοδομικός οργασμός, ραγδαία αύξηση στη ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, υψηλά ντεσιμπέλ το βράδυ, ηχορρύπανση γενικά. Αυτές είναι μερικές απ’ τις εικόνες που κυριαρχούν σήμερα στην αθηναϊκή πραγματικότητα. Η αυξανόμενη ανάγκη της πόλης να …
-
- 0 replies
- 466 views
-
-
Αν κανείς περνούσε τις προηγούμενες ημέρες από την περιοχή της Λαγκούνας του αεροδρομίου στη Νάξο (Laguna Coast), θα συναντούσε μία διαφορετική εικόνα από αυτές που βλέπει στα υπόλοιπα πολυσύχναστα και τουριστικά σημεία του νησιού. Εκεί έδινε ραντεβού από νωρίς το πρωί μία πολύχρωμη ομάδα φοιτητών από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία οι οποίοι εργάζονταν με πάθος όλη την ημέρα σε ένα περιβάλλον τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την ευθύνη της καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος κ. Νίκης Ευελπίδου, κάνει σπουδαία δουλειά επί χρόνια και όσα έχουν καταφέρει να ανα…
-
- 0 replies
- 473 views
-
-
Φυτεύτηκε για πρώτη φορά στον Εθνικό Κήπο από το Βασιλιά Όθωνα και έχει κατακλύσει πλέον αστικά πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια και τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους σε όλη τη χώρα .Η ραγδαία εξάπλωση του υποκαθιστά τις δράσεις πρασίνου πολιτείας και δήμων, χωρίς ούτε ένα ευρώ. Ταυτοχρόνως όμως κοστίζει ακριβά στη ζωή ανθρώπων και ζώων. Στην Ελλάδα είναι πλέον εθνική μάστιγα. Στις ΗΠΑ είναι «επικηρυγμένο» από τις δασικές υπηρεσίες. Ίσως είναι ήδη αργά. Πολλοί θα έχουν ίσως παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό το πράσινο σε αστικούς κήπους, παρτέρια, χαλάσματα, κατά μήκος λεωφόρων, πάρκα και όπου αλλού υπάρχει λίγο χώμα, αλλά ακόμα και ανάμεσα σε πλάκες πεζοδρ…
-
- 0 replies
- 1.6k views
-
-
Ήταν ένας τοίχος. Για την ακρίβεια, ήταν Ο τοίχος. Άγγιζε τον νότιο τοίχο της Ακρόπολης, στο Θησείο, και δεν ήταν από πέτρες, καλά καλά ούτε κι από λείο μάρμαρο. Τον συνέθεταν γλυπτά και χαράγματα χριστιανικών μνημείων! Τον «έχτισε» ο πρώτος Έλληνας αρχαιολόγος περί τα μέσα του 19ου αι. για να σώσει ότι είχε απομείνει από τις ορδές των κατακτητών Οθωμανών και των ξένων επισκεπτών της Αθήνας, που έφευγαν με αρκετά αρχαία «ενθύμια» στις αποσκευές τους. Της Τόνιας Μανιατέα Η ΑΘΗΝΑ «ΓΕΝΝΑ» ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΤΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΤΗΣ - ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΛΑ... Ο Κυριακός Πιττάκης γεννιέται στου Ψυρρή, το 1798, πριν την ανατολή του αι…
-
- 0 replies
- 641 views
-
-
Ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας – έχοντας γνωρίσει μεγάλες δόξες στο παρελθόν – η οδός Πατησίων κρύβει μέσα της την ιστορία ολόκληρης της πρωτεύουσας, ενώ υπήρξε ένας από τους ομορφότερους δρόμους της χώρας. «…Εκείνο τον καιρό, ο περίπατος στην οδό Πατησίων, την άνοιξη προ πάντων και το φθινόπωρο, ήταν συνήθεια καθιερωμένη. Κυριακές και γιορτές, από τ΄ απόγευμα ως το βράδυ, έβλεπες εκεί όλη την κοσμική Αθήνα. Οι πεζοί περπατούσαν σιγά σιγά και στα δυο πεζοδρόμια, από τα Χαυτεία ως του Λεβίδη, και στον δρόμο, πάντα σκονισμένοι ή λασπωμένοι, έτρεχαν ως τον Άγιο Λουκά οι καβαλάρηδες, αξιωματικοί και πολίτες, γιατί οι άνθρωποι του κόσμου αγαπούσαν πολ…
-
- 0 replies
- 541 views
-
-
Ο γιγάντιος παγετώνας Thwaites που βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική και έχει έκταση περίπου 120 χιλιόμετρα– όσο δηλαδή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ- είναι γνωστός ως ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» γιατί αν τελικά καταρρεύσει, θα αυξήσει δραματικά την στάθμη της θάλασσας και θα αποσταθεροποιήσει και θα παρασύρει τους γειτονικούς του παγετώνες. Σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» την προηγούμενη εβδομάδα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ζεστό νερό έχει εισχωρήσει στις ρωγμές και τις σχισμές του παγετώνα, αποδυναμώνοντας τη δομική του ακεραιότητα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν τελικά λιώσει ο Thwaites, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε…
-
- 0 replies
- 777 views
-
-
Το μυστικό αποκαλύπτεται μετά από μελέτες που δείχνουν ότι, παρά το γεγονός πως ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη δεν έχει καν θεμέλια, έχει τριπλή αντισεισμική θωράκιση. Σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό Νίκη Τιμοθέου, μελέτες της αρχιτεκτονικής και δομικής του φόρμας κατέδειξαν πως οι Αρχαίοι είχαν από τότε ανακαλύψει αυτό που σήμερα ονομάζουμε «σεισμική μόνωση». Ο ναός, σύμφωνα με την κυρία Τιμοθέου, κοντράρει επιτυχώς τη θεωρία της σύγχρονης πολιτικής μηχανικής, διότι χωρίς να έχει καν θεμέλια, είναι τριπλά μονωμένος σεισμικά. Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως μας εξήγησε, εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος. Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρ…
-
- 0 replies
- 492 views
-
-
Η λύση, εάν τα πράγματα "ξεφύγουν από τον έλεγχο": Μία διαστημική σχεδία από φυσαλίδες, που θα έχει περίπου το μέγεθος της Βραζιλίας! Η πληροφορία έρχεται από τις ΗΠΑ, μέσω του ιστότοπου bgr.com που εστιάζει συχνά σε επιστημονικά επιτεύγματα και ειδήσεις. «Οι επιστήμονες στο MIT πιστεύουν ότι ίσως βρήκαν επιτέλους έναν τρόπο να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή. Ή, τουλάχιστον, για να βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί κάπως το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ περιγράφει αναλυτικά την ευρηματική ιδέα της επιστημονικής ομάδας του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου: «Η ιδέα περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη δημιουργία και την ανάπτυξη φυ…
-
- 0 replies
- 366 views
-
-
Τη «σιγή» της άρχισε να σπάει σταδιακά η Hellenic Train όσον αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη, αφήνει ωστόσο ακόμα αναπάντητο το ερώτημα γιατί ενώ γνώριζε «πρώτο χέρι» τις ελλείψεις εκτελούσε δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας διαφημίζοντας «ταξίδια με ασφάλεια». Για να πάρουμε το νήμα από την αρχή, πρέπει να θυμίσουμε ότι η Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), ελέγχεται από το 2017 από τον ιταλικό όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane (FS) μετά το σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, και αποτελεί μόνον τον πάροχο της υπηρεσίας μεταφοράς. Εχει στην πράξη το μονοπώλιο στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν ελέγχει, όμως, το δίκτυο του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ωστόσο μέρος των προγραμματισμένω…
-
- 0 replies
- 440 views
-
-
Παρ ότι δεν είναι ειδικό ζήτημα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων ή έργο Μηχανικού ή αναζητήσεις για το ακίνητο τους των ιδιοκτητών ή αγοραστών… θα ήθελα να βάλω και ένα κείμενο για τα ζωάκια που μας συντροφεύουν αλλά δεν μπορούν να γράψουν μόνα τους πουθενά και φυσικά κι εδώ. Μεταφέρω κείμενο με την συνοδευτική εικόνα από το Facebook που συμπτωματικά το είδα και ναι η ίδια η εικόνα μιλάει μόνη της. Από Facebook ως έχει «Υπάρχει ένας παράδεισος για γαϊδουράκια που έχουν κακοποίηθει. Βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα στον Σίβα Μεσαράς, στο Νότιο Ηράκλειο. Όταν είμαστε στα πατρογονικά αυτά μέρη της Μαρίζας τον επισκεφτόμαστε σχεδόν κάθε μέρα …
-
- 0 replies
- 446 views
-
-
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα ολιστικό σχέδιο παρεμβάσεων για το Σέιχ Σου με στόχο τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών με το πρόγραμμα Antinero, το πρωτοποριακό πρόγραμμα αφαίρεσης της πεύκης και αντικατάστασης με πλατύφυλλα, την αντιμετώπιση των φλοιοφάγων εντόμων και την ενίσχυση της δασικής αναψυχής, που περιλαμβάνει: AntiNERO Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια συντηρήθηκαν όλοι οι δασικοί δρόμοι, απομακρύνθηκε η βλάστηση εντός δρόμων σε επιλεγμένες θέσεις και συντηρήθηκαν τα τέσσερα πυροφυλάκιά του: – Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μ. σε μήκος 14 χλμ. και έκταση 143 στρ. – Δημιουργία στεγασμένης αντιπυρικής ζ…
-
- 0 replies
- 452 views
-
-
Τα επίμονα προβλήματα λειψυδρίας στην Καλιφόρνια παραμένουν, ακόμη και μετά από έναν ασυνήθιστα υγρό χειμώνα. Ο κυβερνήτης Gavin Newsom απέφυγε να δηλώσει τέλος στην ξηρασία, ενώ η πρόσφατη πρόταση του Biden προτείνει περαιτέρω διακοπές νερού για την πολιτεία. Το πρότυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων της Καλιφόρνια υπογραμμίζει τη διαρκή σημασία της διατήρησης του νερού. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πολιτεία στην κοιλάδα San Joaquin στοχεύει στην αντιμετώπιση της ξηρασίας καλύπτοντας τα κανάλια και τα υδραγωγεία της Καλιφόρνια με ηλιακούς συλλέκτες. Αυτή η προσέγγιση διπλού σκοπού στοχεύει στη μείωση της εξάτμισης του νερού και στην παραγωγή αν…
-
- 0 replies
- 647 views
-