Jump to content
  • Φυσική μπαταρία: Ένζυμο μετατρέπει τον αέρα σε ηλεκτρισμό


    atsianos

    Επιστήμονες στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα ένζυμο βακτηρίου που μετατρέπει τον αέρα σε ηλεκτρική ενέργεια. Το ένζυμο είναι μία «φυσική μπαταρία» που χρησιμοποιεί τις μικρές ποσότητες υδρογόνου στην ατμόσφαιρα για να δημιουργήσει ηλεκτρικό ρεύμα.

    Με αυτή την έρευνα φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή μίας νέας μορφής ανανεώσιμης ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Γκρίνιγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι αρκετά βακτήρια χρησιμοποιούν το υδρογόνο του αέρα ως ενεργειακή πηγή που τους βοηθά να αναπτύσσονται. Τώρα, για πρώτη φορά μελέτησαν εξονυχιστικά ένα μη παθογόνο κοινό βακτήριο του εδάφους, το Mycobacterium smegmatis, και βρήκαν ένα ένζυμό του, το Huc, που είναι ικανό να «τρώει» υδρογόνο και να παράγει ρεύμα.

    Όπως σημείωσε ο ερευνητής δρ Ρις Γκρίντερ, «το Huc είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικό. Αντίθετα με όλα τα άλλα γνωστά ένζυμα και χημικούς καταλύτες, καταναλώνει υδρογόνο σε πολύ χαμηλά ατμοσφαιρικά επίπεδα, μόλις το 0,00005% του αέρα που αναπνέουμε».

    Η έρευνα έδειξε ότι το Huc είναι δυνατό να αποθηκευθεί για μακρά χρονική περίοδο. «Είναι εντυπωσιακά σταθερό. Είναι δυνατό αυτό το ένζυμο να καταψυχθεί ή να θερμανθεί στους 80 βαθμούς Κελσίου, κρατώντας πάντα τη δύναμη να παράγει ενέργεια. Αυτό αντανακλά την ικανότητα του ενζύμου να βοηθά τα βακτήρια να επιβιώνουν στα πιο ακραία περιβάλλοντα, από την Ανταρκτική μέχρι τους κρατήρες ηφαιστείων και τα βάθη των ωκεανών», τόνισαν οι ερευνητές.

    Η ανακάλυψη του Huc, αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη συσκευών παραγωγής ενέργειας από τον αέρα αντί από τον ήλιο ή τον άνεμο. Υπάρχουν, άλλωστε, και άλλα βακτήρια που διαθέτουν ένζυμα παρόμοια με το Ηuc.

    «Φανταζόμαστε ότι μία ενεργειακή πηγή που θα περιέχει Huc θα μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα μία γκάμα μικρών φορητών συσκευών που θα χρησιμοποιούν τον αέρα, όπως βιομετρικών αισθητήρων, συστημάτων παρακολούθησης του περιβάλλοντος, ψηφιακών ρολογιών, μικρών υπολογιστών κ.ά. Όμως, όταν το Huc τροφοδοτείται με περισσότερο υδρογόνο, παράγει και περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμων για να τροφοδοτεί με ενέργεια πιο πολύπλοκες συσκευές, όπως έξυπνα ρολόγια, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή πιθανώς ακόμη και αυτοκίνητα», δήλωσε ο Γκρίντερ.

    Συνεπώς, το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η δυνατότητα παραγωγής του εν λόγω ενζύμου σε μεγάλες ποσότητες, έτσι ώστε μελλοντικά να μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μαζική παραγωγή καθαρής ενέργειας.

    Πηγή: https://news.b2green.gr/30235/φυσική-μπαταρία-ένζυμο-μετατρέπει-το

    • Like 2

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Είσοδος

    Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

    Είσοδος Τώρα

  • Καλώς όρισες

    Σε 2 λεπτά μπορείς να κάνεις εγγραφή στο eBuildingID.gr και να έχεις πλήρη πρόσβαση ΄σε όλο το περιεχόμενο και υπηρεσίες.

    Θα μπορείς να συμμετέχεις στον διάλογο με ερωτήσεις - απαντήσεις.

    Να κατεβάσεις χρήσιμα αρχεία και εφαρμογές από τα Download

    χωρίς υποχρέωση και Δωρεάν

  • Με μια ματιά ...

    1. 0

      Παγίδες και λύσεις για τροχόσπιτα και τροχοβίλες σε οικόπεδα

    2. 0

      Δηλώσεις Κτηματολογίου: Απαραίτητα έγγραφα, κληρονομιές, γεωγραφικός εντοπισμός, χρησικτησία κλπ

    3. 0

      Ένα νέο ενεργειακό μέλλον;

  • DownLoad

  • Φώτο Γκάλερι

  • Συνδεδεμένοι (Πλήρης λίστα)

    • There are no registered users currently online
×
×
  • Δημιουργία Νέου...