Jump to content
 • ΤΕΕ: οδηγίες για τα υποχρεωτικά στοιχεία και μεγέθη στη βεβαίωση όρων δόμησης


  IDforum

  Από  Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τεχνική Υποστήριξη e-ΥΔΟΜ εκδόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα, που τέθηκαν από την πλευρά των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ), τα οποία αφορούν στα υποχρεωτικά στοιχεία, που θα πρέπει να δηλώνονται στις Βεβαιώσεις Όρων Δόμησης.

  Σημειώνεται ότι οι οδηγίες αφορούν στις οικοδομικές άδειες, που η πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει (κατηγορίες τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών)  ότι εκδίδονται αυτόματα, ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες, μετά την έκδοση της βεβαίωσης όρων δόμησης και απαιτούμενων εγκρίσεων.

  Επίσης προβλέπεται ότι ο αριθμός οικοδομικής άδειας που εκδίδεται ηλεκτρονικά, αναρτάται αμελλητί στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Και η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. διενεργεί υποχρεωτικά δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των υποβαλλόμενων μελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των οικοδομικών αδειών, που χορηγούνται με την ανωτέρω διαδικασία. Ο υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται ανά εξάμηνο για τις άδειες του παρελθόντος εξαμήνου.

  Διευκρινιστικές οδηγίες από ΤΕΕ

  Από  την Τεχνική Υποστήριξη e-ΥΔΟΜ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εκδόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα, που αφορούν στα υποχρεωτικά στοιχεία, που θα πρέπει να δηλώνονται στις Βεβαιώσεις Όρων Δόμησης, οι οποίες έχουν ως εξής:

  -Δεδομένου ότι στη Βεβαίωση Όρων Δόμησης του άρθρου 38§2 ν.4495/2017 περιλαμβάνεται ο «Έλεγχος κατηγορίας/υποπερίπτωσης αδείας», η ΥΔΟΜ οφείλει να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα έκδοσης Οικοδομικής Άδειας στην κατηγορία, που έχει καταχωρίσει ο μηχανικός στο σχετικό πεδίο.

  -Κρίνεται σκόπιμο να συμπληρώνονται από τον μηχανικό στην ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης τα πεδία εκείνα, που πρέπει να ληφθούν υπόψη της ΥΔΟΜ, προκειμένου η υπηρεσία να επιβεβαιώσει την ορθότητα επιλογής της καταχωρισμένης κατηγορίας.

  -Στις επιμέρους περιπτώσεις ο μηχανικός επιλέγει τάξη μεγέθους επιφανείας, χρήση, είδος εργασίας κ.α., όπως αναφέρονται στο άρθρο 36 του ν. 4495/2017, από τον συνδυασμό των οποίων επηρεάζεται η κατηγορία της προς έκδοση αδείας.

  -Τα επιτρεπόμενα, νομίμως υφιστάμενα, ρυθμισμένα μεγέθη, καθώς και οι χώροι προς νομιμοποίηση, οι νέοι χώροι και οι χρήσεις της καρτέλας Δόμηση/Χρήσεις/Θέσεις στάθμευσης, χρειάζεται να συμπληρωθούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που οι παραπάνω επιλογές δεν αρκούν για την επιβεβαίωση της κατηγορίας.

  -Θεωρούμε ότι, εφόσον έχουν συμπληρωθεί αναλυτικά τα μεγέθη και οι χρήσεις στην καρτέλα Δόμηση/Χρήσεις/Θέσεις στάθμευσης, αποτελεί ευθύνη του μηχανικού η έκδοση της Οικοδομικής Άδειας, χωρίς τροποποιήσεις των συγκεκριμένων πεδίων, οι οποίες να έρχονται σε αντίφαση με τις επιμέρους περιπτώσεις και την κατηγορία, που έχει επιλεγεί στη βεβαίωση όρων δόμησης.

  Τα ερωτήματα για τις Βεβαιώσεις Όρων Δόμησης

  Τις απαντήσεις για τα υποχρεωτικά στοιχεία στις Βεβαιώσεις Όρων Δόμησης έλαβε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τεχνική Υποστήριξη e-ΥΔΟΜ και δημοσιοποίησε ο Γιάννης Στρογγυλός, αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών ΥΔΟΜ Χανίων, ο οποίος έθεσε και τα σχετικά ερωτήματα προς το ΤΕΕ, όπως σημειώνει «με αφορμή πολλαπλά ερωτήματα ιδιωτών μηχανικών».

  Τα ερωτήματα που έθεσε προς το ΤΕΕ ο  αν. προϊστάμενος του τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών ΥΔΟΜ Χανίων στα οποία έλαβε τις παραπάνω απαντήσεις είναι:

  -Εκτός από τα επιτρεπόμενα μεγέθη (κάλυψη – δόμηση- ύψος – όροφοι), θα πρέπει να δηλώνονται και τα πραγματοποιούμενα μεγέθη;

  -Θα πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά η χρήση του κτιρίου;

  -Θα πρέπει να δηλώνονται όλα τα υφιστάμενα κτίρια (νόμιμα – ρυθμισμένα – προς νομιμοποίηση) με τα μεγέθη τους;

  -Όταν δηλώνονται τα πραγματοποιούμενα μεγέθη στην ΒΟΔ, τα μεγέθη αυτά είναι δεσμευτικό να είναι τα ίδια κατά την έκδοση της πράξης της οικοδομικής άδειας ή μπορούν να μεταβληθούν μέχρι του ορίου των επιτρεπομένων;

  πηγή ecopress.gr


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Είσοδος

  Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

  Είσοδος Τώρα

 • Καλώς όρισες

  Σε 2 λεπτά μπορείς να κάνεις εγγραφή στο eBuildingID.gr και να έχεις πλήρη πρόσβαση ΄σε όλο το περιεχόμενο και υπηρεσίες.

  Θα μπορείς να συμμετέχεις στον διάλογο με ερωτήσεις - απαντήσεις.

  Να κατεβάσεις χρήσιμα αρχεία και εφαρμογές από τα Download

  χωρίς υποχρέωση και Δωρεάν

 • Με μια ματιά ...

  1. 0

   Τα 20 Κτηματολογικά Γραφεία & Υποκαταστήματα που ξεκινούν ηλεκτρονική τήρηση των Βιβλίων του Συστήματος Μεταγραφών & Υποθηκών

  2. 0

   Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για οικιακά φωτοβολταϊκά: Ο ΣΕΦ ζητά εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας

  3. 0

   Εξελίξεις για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια

  4. 0

   ΠΟΛ- Τήρησης Μέτ­ρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών

  5. 0

   Δηλώσεις ιδιοκτητών και καταγγελίες πολιτών στην πλατφόρμα για τα οικόπεδα

 • DownLoad

 • Φώτο Γκάλερι

 • Συνδεδεμένοι (Πλήρης λίστα)

  • There are no registered users currently online
×
×
 • Δημιουργία Νέου...