Jump to content
 • Tα 10 mega project των 26.500 τ.χλμ του Neom


  IDnews
  Περισσότερα από 15 αρχιτεκτονικά γραφεία εμπλέκονται στο σχεδιασμό τους
  Ανακοινώθηκαν πλέον και οι 10 περιοχές που θα αποτελέσουν το μέγα έργο της Neom, το οποίο κατασκευάζεται στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ των έργων συμπεριλαμβάνονται ένα λιμάνι σε τεχνητό νησί, ένας «ανάποδος ουρανοξύστης», ένα χιονοδρομικό κέντρο και η πολυσυζητημένη ευθύγραμμη πόλη The Line.

  Συνολικά το μεγάλο project, θα καλύπτει 26.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, και περιλαμβάνει 10 διακριτές αναπτύξεις σε δέκα διαφορετικές περιοχές. 

  Από αυτές τις περιοχές, η The Line – μια ευθύγραμμη πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων – είναι μακράν η πιο γνωστή, πιο φιλόδοξη και πιο αμφιλεγόμενη.

  the line_2.png

  The Line από τη Morphosis

  Το μακράν το πιο γνωστό και μεγαλύτερο έργο στο πλαίσιο της ανάπτυξης Neom, η The Line σχεδιάζεται ως μια πόλη για εννέα εκατομμύρια ανθρώπους, που θα εκτείνεται σε μια ευθεία 170 χιλιομέτρων στα βόρεια της χώρας.

  Σύμφωνα με τη Neom, ολόκληρη η πόλη θα περιέχεται σε δύο παράλληλους, γραμμικούς ουρανοξύστες, ύψους 500 μέτρων, σε απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους, των οποίων οι προσόψεις θα είναι ντυμένες με καθρέφτες.

  Η ιδέα για τη γραμμική πόλη δημιουργήθηκε από το αμερικανικό στούντιο Morphosis, με πολλούς άλλους αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν μεμονωμένα τμήματα της πόλης.

   

  oxagon_neom.png

  Oxagon από την BIG

  Το Oxagon, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας κοντά στην πόλη Duba, σχεδιάζεται ως πλωτό λιμάνι με σκοπό τη σύνδεση με πλοία που ταξιδεύουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

  Το χαρακτηριστικό οκτάγωνο λιμάνι, το οποίο σχεδιάστηκε από το δανέζικο στούντιο BIG, θα βρίσκεται εν μέρει στην ξηρά, με μια μεγάλη πλωτή κατασκευή να προεξέχει στη θάλασσα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της Neom, αυτό το υπεράκτιο τμήμα θα είναι η «μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή στον κόσμο», όταν ολοκληρωθεί.

  Μαζί με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει τερματικό σταθμό για κρουαζιέρες και κέντρο ωκεανογραφικών ερευνών.

  Trojena_neom.png

   

  Trojena από τους LAVA, Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, Mecanoo και Bureau Proberts

   

  Το Trojena σχεδιάζεται ως θέρετρο σκι στα βουνά της περιοχής Tabuk της Σαουδικής Αραβίας, περίπου 50 χιλιόμετρα από τον Κόλπο της Άκαμπα. Το θέρετρο κέρδισε την παγκόσμια προσοχή το 2022, όταν ανακοινώθηκε ότι είχε κερδίσει το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2029.

  Έχοντας σχεδιαστεί από το γερμανικό στούντιο LAVA, η ανάπτυξη θα τοποθετηθεί γύρω από μια τεχνητή λίμνη με ένα βουνό στην κορυφή ενός χιονοδρομικού κέντρου που σχεδιάστηκε επίσης από τη LAVA.

  Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης έναν ουρανοξύστη ύψους 330 μέτρων με το όνομα Discovery Tower, που σχεδιάστηκε από το βρετανικό στούντιο Zaha Hadid Architects, καθώς και ξενοδοχεία και άλλα αξιοθέατα, σχεδιασμένα από στούντιο όπως τα UNStudio, Aedas, Mecanoo και Bureau Proberts.

  Sindalah_neom.png

   

  Sindalah από το Luca Dini Design and Architecture

   

  Η πρώτη από τις 10 περιοχές της Neom που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί, το Sindalah, είναι ένα πολυτελές νησιωτικό θέρετρο που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στην τοποθεσία που πρόκειται να φιλοξενήσει την πόλη The Line.

  Το νησιωτικό θέρετρο, το οποίο σχεδιάζεται από το ιταλικό στούντιο superyacht και αρχιτεκτονικής, Luca Dini Design and Architecture, αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του φέτος.

  Το θέρετρο θα περιλαμβάνει τρία μεγάλα ξενοδοχεία με 413 δωμάτια και 88 βίλες, μαζί με 333 διαμερίσματα που θα τοποθετηθούν γύρω από μια μαρίνα και πολλά γήπεδα γκολφ.

  Leyja_neom.png

   

  Leyja από τους Shaun Killa, Mario Cucinella και Chris van Duijn

   

  Ένα από τα έξι ξενοδοχειακά θέρετρα που έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στην ακτή του Κόλπου της Άκαμπα, το Leyja θα περιέχει μια τριάδα «πολυτελών high-end boutique ξενοδοχείων» σχεδιασμένα από τους Shaun Killa, Mario Cucinella και Chris van Duijn.

  Τα ξενοδοχεία θα βρίσκονται μέσα σε μια κοιλάδα με τείχη ύψους 400 μέτρων, με το ξενοδοχείο Adventure, σχεδιασμένο από τον συνεργάτη της OMA, Van Duijn, να αποτελείται από μια σειρά διαβαθμισμένων όγκων που εφάπτονται στην πλαγιά του βράχου.

  Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Cucinella θα σχεδιάσει το ξενοδοχείο Oasis, το οποίο θα εμφανίζεται ως μια σειρά γεωμετρικών μορφών που αναδύονται από τους βράχους, ενώ ο ιδρυτής της Killa Design, Killa, θα σχεδιάσει το τελευταίο ξενοδοχείο, με το όνομα Wellness, το οποίο θα έχει ανακλαστικές προσόψεις, όπως εκείνες της The Line.

  epicon_neom.png

   

  Epicon από την 10 Design

   

  Επίσης τοποθετημένο στην ακτή του Κόλπου της Άκαμπα, το Epicon θα είναι ένας τουριστικός προορισμός που θα αποτελείται από δύο αγκαθωτούς, διασυνδεδεμένους ουρανοξύστες, σχεδιασμένους από την 10Design.

  Οι αγκαθωτοί ουρανοξύστες, που θα έχουν ύψος 225 και 275 μέτρα έκαστος, θα περιέχουν ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες και θα είναι επενδυμένοι με ατσάλι.

  Δίπλα στους ουρανοξύστες θα βρίσκεται ένα παραλιακό θέρετρο με ξενοδοχείο 120 δωματίων και 45 παραθαλάσσιες βίλες.

  Siranna_neom.png

   

  Siranna από το Woods Bagot

   

  Μια ακόμα τουριστική ανάπτυξη στον κόλπο της Άκαμπα, το Siranna θα είναι ένα ξενοδοχείο σε σχήμα εξαγωνικού πυλώνα, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Woods Bagot.

  Σχεδιασμένο για να λειτουργεί σε αρμονία με το κοντινό βουνό, το ξενοδοχείο 65 δωματίων και 35 ιδιωτικών κατοικιών θα είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα.

  Utamo_neom.png

   

  Utamo από το Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

   

  Επίσης στην ακτή του Κόλπου της Άκαμπα, το στούντιο Ricardo Bofill Taller de Arquitectura σχεδιάζει έναν καθηλωτικό χώρο εκδηλώσεων που η Neom περιγράφει ως το «θέατρο του μέλλοντος».

  Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος από μια είσοδο ύψους 64 μέτρων, ντυμένη με κλιμακωτούς πέτρινους ογκόλιθους.

  «Το Utamo, όπως μια ταινία, χρειάζεται μια δραματική στιγμή και μετά ένα σημείο καμπής», είπε ο αρχιτέκτονας Ricardo Emilio Bofill, γιος του αείμνηστου αρχιτέκτονα και ιδρυτή του στούντιο, Ricardo Bofill.

  Norlana_neom.png

   

  Norlana από την 10 Design

   

  Με χωρητικότητα 3.000 κατοίκων και την προοπτική να λειτουργήσει ως προορισμός για γιότ, η παραθαλάσσια πόλη Norlana θα χτιστεί επίσης στα παράλια του κόλπου της Άκαμπα.

  Σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό στούντιο 10 Design, η πόλη θα έχει πολλά διαμερίσματα και ξενοδοχεία, τοποθετημένα γύρω από μια μαρίνα 120 θέσεων.

  Η ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στον αθλητισμό και θα περιλαμβάνει επίσης ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, ιππικό όμιλο και κλαμπ τένις.

  Aquellum_neom.png

   

  Aquellum από τους LAVA and Name Architecture

   

  Η πιο πρόσφατη και τελευταία περιοχή της Neom ήρθε να ολοκληρώσει τις 10 περιοχές που θα απαρτίζουν το project.

  Μια περιοχή που περιγράφεται ως «υπερπολυτελής ανάποδος ουρανοξύστης», το Aquellum, θα περιέχει ξενοδοχεία, καταστήματα και διαμερίσματα, τοποθετημένα γύρω από μια «υποβρύχια ανοιχτή πλατεία».

  «Το Aquelleum είναι ένας υπερπολυτελής ανάποδος ουρανοξύστης», δήλωσε ο συνιδρυτής της LAVA, Alexander Rieck. «Η πρόσοψη είναι στραμμένη προς τα μέσα αντί να κοιτάζει προς τα έξω».

  «Τα πράγματα είναι μέσα-έξω και πάνω-κάτω», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «Κανονικά η αρχιτεκτονική εστιάζεται προς τα έξω».

   

  Πηγή Dezeen

  πηγή https://www.ered.gr/real-estate-news/ta-10-mega-project-twn-26-500-t-xlm-toy-neom


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Είσοδος

  Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

  Είσοδος Τώρα

 • Καλώς όρισες

  Σε 2 λεπτά μπορείς να κάνεις εγγραφή στο eBuildingID.gr και να έχεις πλήρη πρόσβαση ΄σε όλο το περιεχόμενο και υπηρεσίες.

  Θα μπορείς να συμμετέχεις στον διάλογο με ερωτήσεις - απαντήσεις.

  Να κατεβάσεις χρήσιμα αρχεία και εφαρμογές από τα Download

  χωρίς υποχρέωση και Δωρεάν

 • Με μια ματιά ...

  1. 0

   Δ- Κωδικολόγιο Καλλικράτειων Δήμων & Κοινοτήτων

  2. 0

   Κωδικολόγιο Καλλικράτειων Δήμων & Κοινοτήτων

  3. 0

   Φουντώνει ο κίνδυνος «φούσκας» στην πράσινη μετάβαση

  4. 0

   Βόμβες έτοιμες να εκραγούν τα δασικά αυθαίρετα

  5. 0

   Η Αθήνα μέσα στον Χρόνο

  6. 0

   Βραχυχρόνια μίσθωση – Airbnb: Αλλαγές στη φορολόγηση και στο πλαίσιο λειτουργίας – Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

 • DownLoad

 • Φώτο Γκάλερι

 • Συνδεδεμένοι (Πλήρης λίστα)

  • There are no registered users currently online
×
×
 • Δημιουργία Νέου...