Jump to content
 • Κατοικία "Z House" στις Άλπεις με ξύλινο περίβλημα

     (0 reviews)

  Didonis
   Κοινοποίηση

  Ενσωματώνοντας παραδοσιακές επιρροές σε ένα σύγχρονο μορφολογικό και κατασκευαστικό λεξιλόγιο, η κατοικία "Ζ Ηouse" στις Άλπεις επαναπροσδιορίζει τη σχέση της αρχιτεκτονικής με τη φύση.
  Χωροθέτηση και λειτουργίες
  Η κατοικία χωροθετείται σε έναν απόκρημνο λόφο με πανοραμική θέα. Κατά την ανηφορική πρόσβαση στο οικόπεδο, δίνεται η εντύπωση της πλήρους ενσωμάτωσης της κατοικίας στον περιβάλλοντα χώρο. Λόγω της έντονης κλίσης του οικοπέδου, η πρόσβαση στην κατοικία πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένης πορείας. Κατά την είσοδο στο κτίριο, ο χρήστης μεταφέρεται στο επίπεδο του ισογείου, το οποίο πλαισιώνεται από το περιβάλλον τοπίο.
  Ο προσανατολισμός και το "καδράρισμα" της θέας είχε κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό. Η είσοδος και οι βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται με δυτικό προσανατολισμό, ενώ ο κύριος χώρος διημέρευσης, με θέα στη συνεχόμενη κοιλάδα, ορίζεται προς τα ανατολικά. Το απαιτητικό λειτουργικό πρόγραμμα οργανώθηκε σε δύο παρατιθέμενους όγκους, με τμήματα σε διαφορετικά ύψη και σε ομαλή διάταξη ως προς τις ισοϋψείς του οικοπέδου.
  Ο κύριος χώρος διημέρευσης χωροθετείται στο επίπεδο της εισόδου και διαμορφώνεται με ενιαίο χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες λειτουργίες διαχωρίζονται, με το κύριο υπνοδωμάτιο να βρίσκεται στο διπλού ύψους επίπεδο του ορόφου. Τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια, η σάουνα και ο χώρος ευεξίας διατάσσονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Εξωτερικά, το κτίριο δίνει την εντύπωση ότι ολισθαίνει στο επικλινές έδαφος ως ένας ελαφρύς όγκος, χωρίς εξώστες ή άλλες προβολές στο τοπίο. Εσωτερικά, ο όγκος του κύριου χώρου προβάλλει μέσω μιας εντυπωσιακής στέγης από σκυρόδεμα, η οποία ακολουθεί την κλίση των δύο όγκων, σε διαφορετικά ύψη, δίνοντας την εντύπωση ότι "εισχωρεί" στο βουνό.

  large.ebuildingid-.jpg.26fbf37c81e6954edaaff5ac77aa3d27.jpg


  Τα υλικά και η στέγη
  Τα υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν, αντιπροσωπεύουν τις βασικές ιδέες του σχεδιασμού. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε με σκυρόδεμα, το οποίο είναι ορατό μόνο εσωτερικά. Το εμφανές μπετόν στα δάπεδα και στις οροφές, σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα ανοίγματα των όψεων, προσδίδει μια οπτική αίσθηση αιώρησης. Οι εξωτερικές όψεις του κτιρίου ενσωματώνουν μια ξύλινη επιδερμίδα, χαρακτηριστικό κατασκευαστικό στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Άλπεων. Το ξύλινο περίβλημα, συνυφασμένο με το γεωργικό και τον κτηνοτροφικό χαρακτήρα τω κτισμάτων της περιοχής, χρησιμοποιείται ως απαραίτητο στοιχείο για τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι εξωτερικές κατακόρυφες περσίδες από ξύλο πεύκου, συνθέτουν μια "ελαφριά" περιμετρική κατασκευή, η οποία περιβάλλει το κτίριο και ρυθμίζει τη σχέση του κτιρίου με το φως και τη θέα. Οι παραλλαγές στη διάταξη των ξύλινων περσίδων, ως προς τις αποστάσεις και τον προσανατολισμό, δημιουργούν εναλλακτικές σχέσεις ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, μέσα από ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις και εναλλαγή οπτικών ερεθισμάτων.

  Στοιχεία έργου

  Αρχιτεκτονική μελέτη:
  GEZA - Gri e Zucchi Architettura SRL
  Αρχιτέκτονες:
  Stefano Gri, Piero Zucchi, Stefania Anzil, Tina Carletti, Marjana Dedaj, Elisa Mansutti
  Στατική μελέτη:
  Alessandro D’Αgostino (ADASTUDIO)
  Μηχανολογική μελέτη:
  HT Engineering
  Ηλεκτρολογική μελέτη:
  Studio Battista
  Επίβλεψη κατασκευής:
  Alessandro D’Αgostino (ADASTUDIO)
  Κατασκευή έργου:
  Impresa Edile Pellegrini & C
  Μηχανολογικές εγκαταστάσεις:
  ASTEL SRL
  Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις:
  Elettrotecnica Manzanese
  Τοποθεσία:
  Tarvisio, Udine, Ιταλία
  Συνολικό εμβαδό:
  933 m2
  Φωτογραφίες:
  Gianni Antoniali

  πηγή https://ktirio.gr/el/κτιρια/ξενα-κτιρια/κατοικία-‘’z-house’’-στις-άλπεις-με-ξύλινο-περίβλημα

   

   

   Κοινοποίηση


  User Feedback

  Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να αφήσετε μια κριτική

  Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε μια κριτική

  Δημιουργία λογαριασμού

  Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Είσοδος

  Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

  Είσοδος Τώρα

  Δεν υπάρχουν κριτικές για εμφάνιση.


×
×
 • Δημιουργία Νέου...