Jump to content
 • Γραφεία διαχείρισης περιουσίας - Ποιους αφορούν


  Didonis

  Τις τελευταίες πινελιές βάζει το οικονομικό επιτελείο και σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση που παρέχει το δικαίωμα σε πλούσιες οικογένειες να συστήσουν εταιρείες διαχείρισης περιουσίας στην Ελλάδα. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου 100 εκατομμυριούχοι που έχουν γίνει φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας αναμένουν  την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για να προχωρήσουν στη σύσταση family offices, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και από μεγάλες οικογένειες του εξωτερικού. 

   

  Βάση του νόμου που έχει ήδη ψηφισθεί δικαίωμα σύστασης εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας έχουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα, τα στενά μέλη της οικογένειας καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα και τα μέλη της οικογένειας αυτών. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται μα βάση τον παρόντα νόμο όσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

  Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί το δικαίωμα σύστασης family offices και σε όσους όσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας όπως ισχύει και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στο Μονακό και τη Σιγκαπούρη.

  Από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν μέχρι πρότινος και προτού  καταγραφεί μεγάλο ενδιαφέρον  για τη σύσταση family offices από ξένους που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, την  υιοθέτηση single family offices, έναντι των multifamily Offices, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πλεονεκτήματα της απλούστερης δομής τους, σε συνδυασμό και με τον per se μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα.

  Η ενεργοποίηση των family offices όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών θα έχει άμεσα οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση και τις επενδύσεις στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται κατώτατο όριο στις πραγματοποιούμενες δαπάνες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν δύνανται να υπολείπονται του 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Ως προς τους εργαζομένους που θα πλαισιώνουν τα family offices, εισάγεται προϋπόθεση διατήρησης ελάχιστου αριθμού προσωπικού πέντε ατόμων για ένα έτος από την ίδρυσή τους, ενώ η λειτουργία τους θα ενισχύσει περαιτέρω την απασχόληση, λόγω και της δυνατότητας εξωτερικής ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών.

  ebuildingid-Family-Offices.jpg.225b73720194c7867c146aa7d4b0081d.jpg

  Στο μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία περισσότερα από 2.000 φυσικά πρόσωπα έχουν υποβάλλει αίτηση προκειμένου να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Βέβαια, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για Έλληνες που επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία.  Των ευνοϊκών μέτρων μπορούν να επωφεληθούν όσοι:

  - δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα

  - μεταφέρουν τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα

  - παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

   

  πηγή capital.gr


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.


 • Καλώς όρισες

  Σε 2 λεπτά μπορείς να κάνεις εγγραφή στο eBuildingID.gr και να έχεις πλήρη πρόσβαση ΄σε όλο το περιεχόμενο και υπηρεσίες.

  Θα μπορείς να συμμετέχεις στον διάλογο με ερωτήσεις - απαντήσεις.

  Να κατεβάσεις χρήσιμα αρχεία και εφαρμογές από τα Download

  χωρίς υποχρέωση και Δωρεάν

 • Με μια ματιά ...

  1. 0

   Ανακαινίσεις: Πότε απαιτείται στατικός έλεγχος, άδεια δόμησης, άδεια μικρής κλίμακας ή βεβαίωση μηχανικού

  2. 2

   Δ- Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας

  3. 2

   Δ- Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας

  4. 0

   ΤΠ- Πίνακας εντοπισμού απάτητες παραλίες

  5. 0

   Πίνακας εντοπισμού απάτητες παραλίες

  6. 0

   Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «Απάτητες παραλίες»

 • DownLoad

 • Φώτο Γκάλερι

 • Συνδεδεμένοι (Πλήρης λίστα)

  • There are no registered users currently online
×
×
 • Δημιουργία Νέου...