Jump to content
 • Αirbnb: Γλιτώστε πρόστιμα και έξτρα φόρους


  IDnews

  Την ευκαιρία να γλιτώσουν από τσουχτερά πρόστιμα και έξτρα φόρους έχουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, τα οποία το 2023 κατέγραψαν άλμα πάνω από 30% σε σχέση με το 2022 υπερβαίνοντας τα 700 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν ο φοροελεγκτικός μηχανισμός πάρει στα χέρια του αναλυτικά στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VBRO και ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και αδήλωτων ακινήτων, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024 να διορθώσουν την εικόνα τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ προκειμένου να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία.

  Ακίνητα: Ανατροπές και μεγάλες διευκολύνσεις – Τι θα αλλάξει μέσα στο 2024

  Διορθώσεις

  Αρχικά οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές των ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής που υπέβαλαν πέρυσι στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί θα πρέπει να τα διορθώσουν καθώς με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση. Διορθώνονται λανθασμένες καταχωρίσεις και στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

  Οσοι όμως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν «κλειδώσουν» τις δηλώσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, κινδυνεύουν φέτος να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις, ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

  Οι πλατφόρμες αναμένεται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2024 να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρισης κ.ά. Οι πλατφόρμες που δεν θα υποβάλουν πληροφορίες ή θα υποβάλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες ή δεν θα συνεργαστούν με τη φορολογική διοίκηση βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ.

  Ιδιοκτήτες ακινήτων

  Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb μέχρι και το έτος 2023 ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν έως 20.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι «καμπάνες» έγιναν πιο τσουχτερές καθώςγια μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

  Βουργάνα Μαρία

  Πηγή: Έντυπη Έκδοση Τα Νέα

  πηγή ot.gr

  • Like 2

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Είσοδος

  Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

  Είσοδος Τώρα

 • Καλώς όρισες

  Σε 2 λεπτά μπορείς να κάνεις εγγραφή στο eBuildingID.gr και να έχεις πλήρη πρόσβαση ΄σε όλο το περιεχόμενο και υπηρεσίες.

  Θα μπορείς να συμμετέχεις στον διάλογο με ερωτήσεις - απαντήσεις.

  Να κατεβάσεις χρήσιμα αρχεία και εφαρμογές από τα Download

  χωρίς υποχρέωση και Δωρεάν

 • Με μια ματιά ...

  1. 0

   Δ- Κωδικολόγιο Καλλικράτειων Δήμων & Κοινοτήτων

  2. 0

   Κωδικολόγιο Καλλικράτειων Δήμων & Κοινοτήτων

  3. 0

   Φουντώνει ο κίνδυνος «φούσκας» στην πράσινη μετάβαση

  4. 0

   Βόμβες έτοιμες να εκραγούν τα δασικά αυθαίρετα

  5. 0

   Η Αθήνα μέσα στον Χρόνο

  6. 0

   Βραχυχρόνια μίσθωση – Airbnb: Αλλαγές στη φορολόγηση και στο πλαίσιο λειτουργίας – Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

 • DownLoad

 • Φώτο Γκάλερι

 • Συνδεδεμένοι (Πλήρης λίστα)

  • There are no registered users currently online
×
×
 • Δημιουργία Νέου...