Jump to content

αρ.14 - προ του 85 - πλάγια απόσταση


Recommended Posts

περιοχή προ του 85- ΝΟΚ άρ.14 παρ.1.β)

"όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο και έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται στο κοινό πλάγιο όριο."

- διακρίνονται λοιπόν τέσσερις περιπτώσεις: 

i) 1<x≤δ & υπάρχουν ανοίγματα , άρα αφήνω απόσταση δ

ii) 1<x≤δ χωρίς ανοίγματα , άρα μπορώ να κολλήσω στο όριο

ii) x≤1 , άρα μπορώ να κολλήσω στο όριο

ii) x>δ χωρίς ανοίγματα , άρα μπορώ να κολλήσω στο όριο

- σε πρίπτωση ομόρου κτιρίου με "σπασίματα", αντιμετωπίζω κάθε τμήμα ξεχωριστά, εννοώντας ότι στο τμήμα που μπορεί να ίσχυεί το i) αφήνω δ και στο επόμενο τμήμα που ισχύει το iii) μπορώ να κολλήσω; (την τμηματική αντιμετώπιση την προτείνει η παρ. η) για την περίπτωση ξεχωριστών όμορων οικοπέδων)

-απορία: για τον υπολογισμό του δ, ποιό H λαμβάνω υπόψη; τι δικό μου (και μετά την εφαρμογή τυχόν "bonus" των άρ.10 και αρ.15, το νόμιμο γέιτονα, το υλοποιημένο του γείτονα (τυχόν αυθαίρετα), το επιτρεπόμενο της περιοχής, διαφορερτικό δ1 και δ2 σε κάθε οικόπεδο;

παραθέτω σκαρίφημα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

14.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@atheologitis

Μπερδεύτηκα λίγο…

Να υποθέσω ότι το όμορο οικόπεδο δεν έχει κατασκευαστεί το κτήριο με ΝΟΚ αλλά προ ΝΟΚ.

Αν ναι προ ΝΟΚ δεν υπήρχε το δ…. αλλά ανάλογα με την ημερομηνία άδειας του άλλοι ΓΟΚ. Με ΓΟΚ 85 φυσικά είχε το Δ.

Εσύ αφού έχεις γωνιακό οικόπεδο έχεις δυνατότητα δ στις 2 πλευρές με τα όμορα…..

Αυτό σε καλύπτει?

Link to comment
Share on other sites

@Didonis

Ομολογουμένως δεν έκανα καλύ διατύπωση, με απασχολέι κυρίως το πρώτο ερώτημά μου:

Εάν μπο΄ρώ να τοποθετήσω το κτίριο όπως το έχω στο σκαρίημα. Δηλαδή για το τμήμα του ομόρου κτιρίου που απέχει 1<x<δ  απο το όριο να αφήαω κι εγώ απόσταση δ, αλλά για τα άλλα τμήματα του κτίρου να τα αντιμετωπίσω διαφορετικά και να κολλήσω, βάσει των περιπτώσεων iii και iv

Αναφέρω την τμηματική μεταχείριση που προτείνει η παρ.η) , που όμως αφορά σε τμημάτα που αντιστοιχούν σε οικόπεδα και όχι σε κτ΄ρια όπως προτείνω εγω παραπάνω.

Θεωρείτε ότι γίνεται και με καλύπτει η διατύπωση του νόμου, ή ότι αφού έστω και ένα τμήμα του γειτονικού κτιρίου ΄έχει 1<x≤δ & υπάρχουν ανοίγματα, τότε έναντι όλου του γειτονικού κτιρίου θα αφήσω απόσταση δ;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνήσω  και εγώ με την απάντηση που σου έδωσε ο συνάδερφος Θεόδωρος για το ίδιο ερώτημα στο michanikos.gr

  

32 minutes ago, kan62 said:

Για να μην δημιουργούνται επικίνδυνα "κενά", ειδικά σε νέους συναδέλφους, ως προς την τοποθέτηση κτηρίων, σημειώνω και τα εξής :

1. Η περίπτωση β) αφορά σε ΚΤΗΡΙΑ που ΑΠΕΧΟΥΝ από το κοινό πλάγιο όριο και όχι σε πλευρά/ές κτηρίων (η πλευρά που αναφέρεται στον νόμο είναι του οικοπέδου και όχι του κτηρίου).

2. Την αποχή της περίπτωσης β) επιβεβαιώνει και η επαφή της περίπτωσης γ), η οποία έχει ως εξής :

γ)  όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλάγιων ορίων του οικοπέδου εφάπτεται κτίριο οποιασδήποτε χρήσης και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά.

3. Η απαίτηση για αποχή υπάρχει για να διασφαλίζεται το δικαίωμα ελεύθερης θέας που έχει ιδρυθεί σε κτήρια υπάρχοντα νόμιμα σύμφωνα με παλαιότερα του ΓΟΚ85 σχέδια και συστήματα. Σαν κανόνας θεωρείται ότι, όταν το κτήριο έχει τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη του 1μ ή μη νόμιμα ή χωρίς σχέδιο, τότε "δουλεία" δεν υφίσταται οπότε το νέο κτήριο τοποθετείται κατά τους Κανονισμούς (από ΓΟΚ85 και μετά) δηλαδή ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Επίσης θεωρείται ότι σήμερα το εύρος της ελάχιστης απαιτούμενης απόστασης για να ικανοποιείται αυτή η "δουλεία" είναι δ, οπότε αν υπάρχει ήδη απόσταση παραπάνω από αυτό το εύρος πάλι το νέο κτήριο ελευθερώνεται ως προς την τοποθέτησή του.

4. Η συγκεκριμένη περίπτωση β) έχει ανάλογο στις εσοχές σε νέο κτήριο με ανοίγματα, μόνο που εκεί ορίζει σαφώς (και καθ' υπερβολή) πλέον ο νόμος ότι δεν δημιουργείται δουλεία φωτισμού.

5. Η επερχόμενη τροποποίηση του ΝΟΚ στο σημείο αυτό (επίσης με τέλεια ελληνικά) έχει ως εξής :

β) όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο και έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστον απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται ή να απέχει κατά δ από το κοινό πλάγιο όριο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι δυνατή η εφαρμογή της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...