Jump to content

Ανοιχτή επιστολή αρχιτεκτονικών συλλόγων προς την εταιρεία λογισμικού Autodesk


Recommended Posts

Οι Αρχιτεκτονικοί Σύλλογοι της Δανίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Ισλανδίας, που εκπροσωπούν συνολικά 14.000 αρχιτέκτονες, δημοσίευσαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή προς τον Andrew Anagnost, CEO της Autodesk, επισημαίνοντας μια σειρά από σοβαρούς προβληματισμούς της κοινότητας των Αρχιτεκτόνων, Κατασκευαστών και Μηχανικών (AEC), αναφορικά με το λογισμικό του εργαλείου μοντελοποίησης BIM, το Revit.

Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της αγοράς λογισμικού στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής, της Μηχανικής και των Κατασκευών (AEC ). Δύο χρόνια μετά την πρώτη ανοιχτή επιστολή και άλλων επιστολών με τις θέσεις του κλάδου που της έχουν απευθυνθεί, η διοίκηση της Autodesk δεν έχει ανταποκριθεί ούτε έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για τα θέματα που τέθηκαν.

Στους προβληματισμούς συμπεριλαμβάνονται:

 1. Η έλλειψη ανταγωνισμού στον κλάδο του λογισμικού, οδηγεί σε ετήσια κλιμάκωση του κόστους αγοράς και οι εταιρείες πελάτες του κλάδου AEC, για τον οποίο τα θέματα ψηφιοποίησης είναι πιεστικά, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Υπάρχουν παραδείγματα που η Autodesk φαίνεται να αυξάνει τις τιµές κατά 30% ετησίως καθιστώντας πολύ δύσκολη την προβλεψιµότητα, η οποία είναι καθοριστική για τον κατασκευαστικό κλάδο.
 2. Αναφορικά με το ίδιο το λογισμικό, οι επικαιροποιήσεις που γίνονται δεν είναι ουσιαστικές και συνεπείς και προβλήματα που έχουν εντοπιστεί δεν διορθώνονται. Ενώ σήμερα οι δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων είναι αυξημένες, το συγκεκριμένο λογισμικό υπολείπεται, γεγονός που πλήττει την παραγωγικότητα των εταιρειών πρωτοπόρων στον ψηφιακό σχεδιασμό. Η διαλειτουργικότητα και η συμβατότητα ακόμα και λογισμικών της ίδιας εταιρείας (πχ. Revit, Civil3D) εάν και προαπαιτούμενη, στην πράξη δεν ισχύει. Οι χρήστες είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν επιπλέον κόστη για να αντισταθμίσουν αυτή την ανεπάρκεια, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος στο ήδη ακριβό προϊόν.

Οι ανησυχίες για την έλλειψη ανάπτυξης του βασικού λογισμικού ενισχύονται από την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το μέλλον των προϊόντων λογισμικού της εταιρείας.

 1. Αναφορικά με το πλαίσιο αδειοδότησης του λογισμικού Revit, οι πολιτικές αδειών αλλάζουν συνεχώς προς όφελος της Autodesk και όχι των πελατών της. Η µεταφορά αδειών πολλαπλών χρηστών σε µεµονωµένους και επώνυµους χρήστες συνέβαλε τόσο στην αύξηση του κόστους των αδειών όσο και του διοικητικού κόστους. Το βασικό λογισµικό πωλείται ολοένα και περισσότερο σε μορφή πακέτου που περιέχει και πολλές άλλες διαφορετικές εφαρμογές που όμως δεν αφορούν όλους τους χρήστες.

Στον αντίποδα της επισήμανσης των προβλημάτων, οι συντάκτες των ανοιχτών επιστολών παραθέτουν μεταξύ άλλων τα προτεινόμενα επόμενα βήματα :

 1. Οι πελάτες της Autodesk αναμένου να δουν στο άμεσο μέλλον ενέργειες και πρόοδο στην ανάπτυξη του πυρήνα του λογισμικού σχεδιασμού BIM από την Autodesk και για την ικανοποίηση των αιτημάτων των χρηστών.
 2. Η πλατφόρµα να είναι βασισµένη σε σύγχρονο κώδικα, ικανή για οµαλή απόδοση των µοντέλων ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα του έργου. Δέσμευση στην έρευνα και την ανάπτυξη, εστιασμένη στις ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας σχεδιασμού.
 3. Βελτιωµένη υποστήριξη των ανοικτών προτύπων δεδοµένων, που επιτρέπει την ελεύθερη συνεργασία και την μετάπτωση των δεδοµένων σε πλατφόρµες και υπηρεσίες εκτός της Autodesk για όλους τους εµπλεκόµενους στον κλάδο.
 4. Βελτίωση των εργαλείων µοντελοποίησης και αυτοµατοποίηση επαναλαµβανόµενων εργασιών.
 5. Ολοκληρωμένη οπτικοποίηση σε πραγματικό χρόνο, υψηλής ποιότητας, με πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων πόρων υλικού.
 6. Προτείνεται η σύσταση µικρής οµάδας εργασίας από εµπειρογνώµονες του κλάδου που θα συνεργαστούν με τους υπεύθυνους προϊόντων και τους προγραµµατιστές της Autodesk.
 7. Αυξημένη δέσμευση για συνεχή βελτίωση της εφαρμογής ως προς τη διαλειτουργικότητα, καθώς και ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα δεδομένων.
 8. Προτείνεται συµφωνία για σταθερότητα κόστους το οποίο θα είναι εναρµονισµένο µεταξύ των εφαρµογών Autodesk της ΕΕ και των ΗΠΑ, πιο ευέλικτες άδειες χρήσης και πιο αποτελεσματική διαχείριση και υποστήριξη των αδειών. Περισσότερα µοντέλα πληρωµής ανάλογα µε τη χρήση. Πιο ευέλικτα τα πακέτα εφαρμογών

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (ACE- Architects’ Council of Europe) προσυπογράφει πλήρως την εν λόγω σκανδιναβική ανοικτή επιστολή προς την Autodesk.

Οι Βόρειες χώρες προτρέπουν τα μέλη της κοινότητας των Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών και Κατασκευαστών, να υποστηρίξουν την αντίδραση διαβάζοντας την ανοιχτή επιστολή και προσυπογράφοντας.

Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.the-nordic-letter.com/

 

πηγή tee.gr


View full Άρθρου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
 • Δημιουργία Νέου...