Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων Forum Μηχανικών

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Συνιστούμε την συμμετοχή στα θέματα με ερωτήσεις - απαντήσεις - σχολιασμό.

Ακύρωση δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο

Featured Replies

Έχω προβλήματα με την ακύρωση των δικαιωμάτων μου στο κτηματολόγιο εδώ και 5 χρόνια και έχω πάει σε 10 συμβολαιογράφους αλλά δεν με ανέλαβε κανείς.Τι στοιχεία θέλετε να σας δείξω για να με βοηθήσει κάποιος (συμβόλαια,σχέδια, άδειες κ.α);

Πρώτα απ όλα ενημέρωσε αν είσαι Μηχανικός ή ιδιώτης.

Φυσικά αν είσαι Μηχανικός σου συνιστώ να βάλεις την ειδικότητα σου στο προφίλ σου.

Για τα προβλήματα δεν αναφέρεις τι πρόβλημα έχεις?

Υποθέτω φυσικά ότι μάλλον αφορά κάποιο Οικόπεδο ή γήπεδο ή ακίνητο. Οπότε ανέβασε το τοπογραφικό του ή τι σχέδια έχεις και περιέγραψε το πρόβλημα

Περιοχή που είσαι? Έστω Νομό

• Author
3 hours ago, gregvol said:

Έχω προβλήματα με την ακύρωση των δικαιωμάτων μου στο κτηματολόγιο εδώ και 5 χρόνια και έχω πάει σε 10 συμβολαιογράφους αλλά δεν με ανέλαβε κανείς.Τι στοιχεία θέλετε να σας δείξω για να με βοηθήσει κάποιος (συμβόλαια,σχέδια, άδειες κ.α);

3 hours ago, Didonis said:

Πρώτα απ όλα ενημέρωσε αν είσαι Μηχανικός ή ιδιώτης.

Φυσικά αν είσαι Μηχανικός σου συνιστώ να βάλεις την ειδικότητα σου στο προφίλ σου.

Για τα προβλήματα δεν αναφέρεις τι πρόβλημα έχεις?

Υποθέτω φυσικά ότι μάλλον αφορά κάποιο Οικόπεδο ή γήπεδο ή ακίνητο. Οπότε ανέβασε το τοπογραφικό του ή τι σχέδια έχεις και περιέγραψε το πρόβλημα

Περιοχή που είσαι? Έστω Νομ

Είναι τα καεκ 350241816016 και 350241816022

IMG_20260312_132610.jpg

IMG_20260312_172638.jpg

Ερώτηση

Με το άλλο άτομο που αναφέρει πως και το δικό της έλαβε απόρριψη έχετε μιλήσει? έχετε καλές σχέσεις για να υπάρξει από κοινού μία συνεννόηση?

Με Τοπογράφο μίλησες ή έκανες κάποια ανάθεση για το θέμα?

• Author

Είναι της μητέρας μου το επάνω και έχω δικηγόρο που διαχειρίζεται την υπόθεση.Το σχέδιο είναι από το 2022 μετά την ανάρτηση αλλά δεν προχώρησε από κάποιον συμβολαιογράφο.

1 hour ago, gregvol said:

....το επάνω και ...

με το "επάνω" σκέτο δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι το δικό σας

Στο κτηματολόγιο τα 2 ΚΑΕΚ τα δείχνει έτσι

1. 350241816016-0-0-KD_page-0001.jpg

2. 350241816022-0-0-KD_page-0001.jpg

Εσύ είσαι στο 1. ή στο 2. ? ή στο 1. και τμήμα όμορο του 2.

Επικουρικά στο 2, το μικρό απόσπασμα τοπογραφικού που ανέβασες δείχνει κάθετες ιδιοκτησίες, στο κτηματολόγιο δείχνει ως μια ιδιοκτησία χωρίς κάθετες.

Οι τίτλοι που έχουν ανέβει στο κτηματολόγιο είναι μόνο ένας (στον στέλνω σε Προσωπικό Μήνυμα).

Προσδιόρισε ποιο είναι το ακίνητο σου με σαφήνεια ...

ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ..... μου λες για τον Δικηγόρο σου και καλά κάνεις εγώ όμως σε ρώτησα ΜΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ στην περιοχή σου μίλησες? Διότι πρέπει και είναι σημαντικό για να γίνουν οι αναγκαίες Γεωμετρικές μεταβολές όπου με βάση αυτές θα μπορέσουν ο ή η συμβολαιογράφος να κάνει τις νεες διορθωτικές πράξεις που θα απαιτηθουν.

Κάτι άλλο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Το σπίτι το δικό σου έχει Οικοδομική Άδεια? (ελπίζω πως ναι) Αν την έχει ανέβασε το Τοπογραφικό και το Διάγραμμα Κάλυψης της Οικοδομικής άδειας και το έτος που έχει εκδοθεί

Screenshot (943).png

Σου ανεβάζω και μια εικόνα από τον γοογλε για να μου προσδιορίσεις σωστά ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟ. Όχι με σκέτο το επάνω ή το κάτω.

Η κάθε εικόνα αν πατήσεις πάνω της μεγαλώνει

• Author

Είναι στο 1 το μισό και συνεχίζει στο 2 άρα το κομμάτι δίπλα στο γωνιακό στη διασταύρωση ακριβώς.

IMG_20260201_130622.jpg

IMG_20260201_130639.jpg

IMG_20260201_130655.jpg

IMG_20260201_130711.jpg

IMG_20260201_131144.jpg

IMG_20260201_131228.jpg

IMG_20260201_131322.jpg

IMG_20260201_131354.jpg

Με μία πρόχειρη ανάγνωση που κάνω εγώ το πρώτο μου συμπέρασμα είναι ότι τα συμβόλαια και τα τοπογραφικά που έχετε οι εμπλεκόμενοι έχουν μεγάλα λάθη.

Με αποτέλεσμα και το ίδιο το Κτηματολόγιο να δείχνει το όπως εσύ δείχνεις ένα ενιαίο οικόπεδο το όλο (και έχεις βγάλει και οικοδομικές άδειες βάση αυτού) ενώ το κτηματολόγιο το δείχνει δύο

Μάλλον εσείς είχατε κάνει και σύσταση καθέτων ιδιοκτησιών στο ενιαίο οικόπεδο, αυτό μάλλον ως τίτλο και ως τοπογραφικό δεν δείχνει να υπάρχει στις αναρτήσεις του κτηματολογίου.

Ενδεχόμενα και τα άλλα κτίρια του Οικοπέδου και αυτών οι Οικοδομικές άδειες να δείχνουν ενιαίο οικόπεδο και έχτισε ο καθένας στην κάθετη

Γενικά ένας γενικός αχταρμάς εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια.

Άποψη μου βήματα που πρέπει να κάνεις

Βρίσκεις και αναθέτης σε έμπειρο Τοπογράφο Μηχανικό της περιοχής σου να αποτυπώσει υλοποιημένα όρια σήμερα οικοπέδου καθέτων ή ότι υπάρχει

Επιπλέον, να σχεδιάσει τα περιγράμματα των ορίων σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπάρχουν

Ίσως και να σχεδιάσει τα περιγράμματα των ορίων όπως τα δείχνει το κάθε κτίριο στην τελευταία εν ισχύ οικοδομική του άδεια στο Τοπογραφικό της κάθε άδειας.

Τα παραβάλει αυτά μεταξύ τους για να ξέρετε που είναι τα λάθη μεταξύ ορίων που δείχνουν οι τίτλοι και ορίων άδειων και τελικής πραγματικότητας.

Λογικά με την γνώση αυτή και εφόσον υπάρχουν διαφορές θα πρέπει να αποφασίσετε όλοι μαζί να γίνουν οι διορθώσεις.

Δηλαδή ένα τελικό Τοπογραφικό με τα τελικά όρια που θα τα αποδεχτούν όλοι και με βάση αυτό στον συμβολαιογράφο να φτιάξει νέα σύσταση καθέτου ή διόρθωση σύστασης αν υπάρχει (όπως καταλαβαίνεις το τι υπαρχει το φαντάζομαι μόνο, δεν μου το έχεις δώσει για να ξέρω)

Ενημερωτικά για να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις διορθώσεων ορίων των τίτλων το πιο πιθανό συμβολαιογραφικό θα απαιτηθούν ορισμένα να αφορούν και πράξεις μεταβίβασης.

Αν ναι, θα απαιτηθεί για όλα τα ακίνητα (ή έστω όσα θα πρέπει να μεταβιβάσουν ή να κάνουν ανταλλαγές με όμορα κτίρια) να έχει συντάξει το καθένα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων. Για να συνταχθεί η ΗΤΚ για το καθένα ξεχωριστά θα πρέπει να είναι πολεοδομικά νόμιμα υφιστάμενο και αν έχει υπερβάσεις να ενταχθεί στον Ν 4495/17 για να κάνει τακτοποίηση.

Με αυτά έτοιμα ο συμβολαιογράφος μπορεί να προχωρήσει.

Σε περίπτωση που μπερδεύτηκες με όλα αυτά ενημέρωσε τον δικηγόρο σου να διαβάσει το κείμενο.

Δεν γνωρίζω αν θα το δει σύντομα το θέμα αυτό κάποιος Τοπογράφος από την περιοχή σου.

Θα ζητήσω από 2 ιδιαίτερα έμπειρους Τοπογράφους που ξέρω ότι είναι και εδώ να μας πουν την γνώμη τους. Ενημερωτικά όμως και οι 2 τους είναι απιθανο να σε αναλάβουν διότι είναι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ο καθένας.

Είμαι σίγουρος όμως ότι θα βρεις έμπειρο Τοπογράφο Μηχανικό. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Βόλου είναι (απ’ όσο ξέρω) πολύ καλά οργανωμένο από παλιά.

Καλά κουράγια…… αλλά είναι μονόδρομος ότι πρέπει να λυθούν τα άνω κάτω των τίτλων που έχετε

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Account

Navigation

Search

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.