Jump to content

Φωτοβολταϊκά: Για μικρές επενδύσεις σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες


Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πολυαναμενόμενη υπουργική Απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της υποβολής αιτήσεων από μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων έως 400 kW (τα λεγόμενα και 400άρια) σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες, μέχρι πρότινος, τα ηλεκτρικά δίκτυα θεωρούνταν κορεσμένα και δεν μπορούσαν να… σηκώσουν κι άλλο ρεύμα. Ωστόσο, πριν από περίπου έναν χρόνο δόθηκε μια εξαίρεση για μικρούς ηλιακούς σταθμούς.

Οι αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος που ετοιμάζει ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και το οποίο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Έως τότε ο Διαχειριστής οφείλει να καθορίσει και την ακριβή  ημέρα και ώρα έναρξης υποβολής των αιτήσεων στις τρεις περιοχές. Σε κάθε περίπτωση η χρονική στιγμή κατά την οποία θα τεθεί σε κανονική λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πύλη, προσδιορίζεται μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 25ης  Οκτωβρίου.

 

ebuildingid-kriti.jpg.8831ebb3678bcf10de5c27fedc711ee3.jpg

 

Οι αιτήσεις
Αίτηση θα μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συμμετέχει  στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή ως μέλος ενός νομικού προσώπου, με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής. Κάθε ενδιαφερόμενος θα δικαιούται να υποβάλλει μόνο μία αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος έως 400 κιλοβάτ (kW) για κάθε ένα από τα δίκτυα Πελοποννήσου, Κρήτης και Κυκλάδων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα  συγκεκριμένα έργα θα κατακυρώσουν ταρίφα χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμών, με τιμή 65,7 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα (MWh).

Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς  ο Διαχειριστής του Δικτύου θα παραλαμβάνει αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης μέχρι την κάλυψη συνολικής ισχύος προσαυξημένης κατά  200%  ως προς τα αντίστοιχα όρια  που είχαν προβλεφθεί με τον νόμο 4819/2021.  Να σημειωθεί ότι, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις είχε γίνει αναπροσαρμογή του περιθωρίου ισχύος στα κορεσμένα δίκτυα  Πελοποννήσου, Κρήτης και Κυκλάδων.   Έτσι σήμερα το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι στα 86 μεγαβάτ (MW) στην Πελοπόννησο, στα 45 MW στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 MW για net metering) και στα 140 MW στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 MW για net metering).

Οι εκκρεμείς αιτήσεις
Οι εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίες δεν διαθέτουν Άδεια Παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού θα  θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες, δίχως οι  ενδιαφερόμενοι να χάνουν το δικαίωμα να επαναυποβάλλουν αίτηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οριστική προσφορά σύνδεσης θα χορηγείται και στον τελευταίο  φωτοβολταϊκό σταθμό της λίστας,  ο οποίος μπορεί και να υπερκαλύπτει τη συνολική ισχύ που έχει οριστεί σε κάθε περιοχή.  Για παράδειγμα, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς, εάν στην Πελοπόννησο, όπου η έξτρα ισχύς είναι 86 MW, καλυφθούν τα 85,7 MW, θα μπορεί να γίνει δεκτός και να πάρει «πράσινο φως» από τον ΔΕΔΔΗΕ και ο επόμενος επενδυτής.

Μετά την αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους των οριστικών προσφορών σύνδεσης και την εξάντληση των ορίων που έχουν τεθεί σε κάθε ένα από τα (πρώην) κορεσμένα δίκτυα, οι αιτήσεις για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης που έχουν υποβληθεί στον Διαχειριστή του Δικτύου καθώς επίσης και αιτήσεις που έχουν λάβει αδυναμία σύνδεσης και παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα απορρίπτονται.

 

πηγή. ot.gr


View full Άρθρου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...