Jump to content

Στην τελική ευθεία  μπαίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το έργο διασύνδεσης του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis με το Κτηματολόγιο και αρχίζουν έλεγχοι για να διαπιστώνεται εάν τα ακίνητα και τα τετραγωνικά τους στο Κτηματολόγιο είναι ίδια με τα δηλωθέντα στο Taxisnet, μέσω του Ε9. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Κτηματολογίου παρουσίασε τέσσερις στόχους για το 2025.

Μετά τη διασύνδεση του Taxis με το Κτηματολόγιο και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν ελέγχους και διασταυρώσεις με στόχο αφενός να διαπιστωθούν περιπτώσεις αποφυγής καταβολής των φόρων, αφετέρου να διορθωθούν λάθη που υπάρχουν στα ακίνητα. Δηλαδή θα ελεγχθεί εάν τα ακίνητα και τα τετραγωνικά τους που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο συμπίπτουν με τα δηλωθέντα από τους ίδιους φορολογούμενους και στο Taxisnet, μέσω των εντύπων Ε9.

 Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

Μετά τη λειτουργία του έργου διασύνδεσης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν:

– Να εντοπίσουν ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.

– Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ειδικότερα προβλέπεται:

 -Διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων. Αφορά στην παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή στοιχείων ακινήτων.

-Ανταλλαγή μεταξύ των φορέων των στοιχείων και των δεδομένων που συλλέγουν και τηρούν, η οποία επιτυγχάνεται τεχνικά με δύο τρόπους, τη μαζική αποθήκευση και διακίνησή τους με ψηφιακά μέσα και με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.

Πότε αρχίζουν έλεγχοι για τα τετραγωνικά των ακινήτων

Στα τέλη Ιουνίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζουν να γίνει η διασύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis με το Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται ότι η διασύνδεσης Taxis με Κτηματολόγιο εκκρεμεί από το 2017-18, όπως είχε τεθεί ως μνημονιακή υποχρέωση. Είχε μείνει ως εκκρεμότητα και πλέον όλα δείχνουν ότι η υλοποίηση του έργου μπαίνει στην τελική ευθεία. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ αναφερόταν ως χρόνος υλοποίησης του έργου διασύνδεσης Taxis με Κτηματολόγιο τα τέλη Μαρτίου. Στους λόγους που παίρνει μετάθεση η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου για Ιούνιο είναι οι αλλαγές στα υπουργεία στον τελευταίο ανασχηματισμό αλλά και τεχνικά ζητήματα διασύνδεσης των δύο συστημάτων, τα οποία αρμοδίως αναφέρεται ότι πλέον έχουν επιλυθεί.

Κτηματολόγιο: οι τέσσερις στόχοι για το 2025

Εξάλλου τέσσερις στόχους για το Κτηματολόγιο, που θα υλοποιηθούν το 2025 παρουσίασε ο πρόεδρος της ελληνικό Κτηματολόγιο Στέλιος Σακαρέτσιος μιλώντας στις εργασίες του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

«Οι κύριοι στόχοι μας για το 2025», είπε ο πρόεδρος του φορέα ότι είναι:

" src="https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/2714.svg" style="box-sizing: border-box; border: none !important; vertical-align: -0.1em !important; display: inline !important; box-shadow: none !important; height: auto; width: 1em !important; margin: 0px 0.07em !important; background: none !important; padding: 0px !important; max-width: 100%;"> Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα, μετά από 30 χρόνια καθυστερήσεων

" src="https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/2714.svg" style="box-sizing: border-box; border: none !important; vertical-align: -0.1em !important; display: inline !important; box-shadow: none !important; height: auto; width: 1em !important; margin: 0px 0.07em !important; background: none !important; padding: 0px !important; max-width: 100%;">  Η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων των υποθηκοφυλακείων (600.000.000 σελίδες)

" src="https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/2714.svg" style="box-sizing: border-box; border: none !important; vertical-align: -0.1em !important; display: inline !important; box-shadow: none !important; height: auto; width: 1em !important; margin: 0px 0.07em !important; background: none !important; padding: 0px !important; max-width: 100%;"> Ο πλήρης μηδενισμός των εκκρεμοτήτων που κληρονομήσαμε από τα υποθηκοφυλακεία

" src="https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/2714.svg" style="box-sizing: border-box; border: none !important; vertical-align: -0.1em !important; display: inline !important; box-shadow: none !important; height: auto; width: 1em !important; margin: 0px 0.07em !important; background: none !important; padding: 0px !important; max-width: 100%;"> Η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, ως ψηφιακή πύλης για κάθε πολίτη, επαγγελματία ή επενδυτή

«Η νέα πλατφόρμα θα αλληλεπιδρά με όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες του κράτους, συγκεντρώνοντας σε ένα ενιαίο σημείο το πλήρες προφίλ για κάθε ακίνητο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου. Η πρώτη διασύνδεση του μητρώου για τα ακίνητα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αντλώντας στοιχεία από την εφορία, το ΤΕΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί στις αρχές του 2026.

Όσον αφορά στην πορεία της κτηματογράφησης της χώρας, ο κ. Σακαρέτσιος επισήμανε ότι μετά από τρεις δεκαετίες, εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία. «Σήμερα έχει φτάσει στο 60% σε περαιωμένες μελέτες και στο 90% σε αναρτήσεις, με την πλήρη ολοκλήρωση να αναμένεται έως το τέλος του 2025. Είναι ρεαλιστικός στόχος και τον πετύχουμε» είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Υπογράμμισε ότι τα Υποθηκοφυλακεία είχαν εξελιχθεί σε εστίες γραφειοκρατίας, γι΄ αυτό και λήφθηκε η απόφαση να καταργηθούν. Οι 300.000 και πλέον εκκρεμότητες που μεταφέρθηκαν από τα πρώην Υποθηκοφυλακεία στο Κτηματολόγιο, έχουν μειωθεί στις 200.000 και στόχος της διοίκησης του Φορέα είναι σχεδόν να μηδενιστούν έως το τέλος της χρονιάς. «Θέλουμε οι συναλλαγές να γίνονται με ταχύτητα και ασφάλεια» προσέθεσε ο κ. Σακαρέτσιος.

πηγή ecopress.gr

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Θέματα