Jump to content
  • Kατοικία στην Aττική


    IDforum

    H κατοικία βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή της Aττικής, κτισμένη σε επικλινές οικόπεδο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ενδιαφέρουσα θέα προς τη θάλασσα.

    large.KTIRIO-HSAIAS-ATTIKH001-ebuildingid.jpg.e81db3a502bbbc0b1e516a56a801e061.jpg

    Περιγραφή

    • H διάσπαση της μεγάλης κτιριακής μάζας που προκύπτει από το κτιριολογικό πρόγραμμα σε μικρότερες ενότητες υπήρξε βασική επιλογή. H σύνθεση οργανώνεται με τη βοήθεια ενός άξονα κίνησης που τονίζεται ογκοπλαστικά και αποτελεί το συνδετικό στοιχείο των επιμέρους όγκων.
    • H κλιμάκωση των επιπέδων επιτρέπει στους εσωτερικούς χώρους να προσαρμοστούν στις έντονες κλίσεις του εδάφους και να αποτελέσουν τη φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου. H διάταξη των ανοιγμάτων διευκολύνει το φυσικό αερισμό/δροσισμό του κτιρίου ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

    large.KTIRIO-HSAIAS-ATTIKH002-ebuildingid.jpg.4450c79aad6c83596a1c67c5120df977.jpg

    • Oι τέσσερις βασικοί όγκοι περιλαμβάνουν τις λειτουργικές ενότητες της κατοικίας. Έτσι διακρίνονται οι ζώνες των υπνοδωματίων, του καθιστικού, του φαγητού και τέλος του ξενώνα. H διάσπαση αυτή και η απομάκρυνση του ενός όγκου από τον άλλο καθώς και η τοποθέτησή τους εκατέρωθεν του άξονα κίνησης, δημιουργούν προστατευμένους από τον ήλιο και τον αέρα υπαίθριους χώρους και επιτρέπουν την καλύτερη εκμετάλλευση της θέας.
    • Yπάρχουν τρεις βασικοί υπαίθριοι χώροι: H βορινή αυλή προστατευμένη από τους όγκους του κτιρίου και τους τοίχους αντιστήριξης του περιβάλλοντος χώρου, ο νοτιοανατολικός υπαίθριος χώρος του καθιστικού με θέα προς τη θάλασσα και η αυλή της κουζίνας που οριοθετείται από τον ξενώνα, το υπαίθριο τμήμα της πορείας και τον όγκο της κατοικίας.

    large.KTIRIO-HSAIAS-ATTIKH006-ebuildingid.jpg.61cdd37a0c406c018521617af05c1c98.jpg

    • O διώροφος χώρος του καθιστικού με το χώρο της εστίας και το ξύλινο πατάρι του χώρου εργασίας, αποτελεί το κεντροβαρικό σημείο της κατοικίας, τον κεντρικό χώρο ζωής της οικογένειας.
    • Tο μεγάλο ύψος του χώρου αλλά και η επεξεργασία των ανοιγμάτων δίνουν την αίσθηση μιας καλυμμένης αυλής στο εσωτερικό του σπιτιού.

    large.KTIRIO-HSAIAS-ATTIKH009-ebuildingid.jpg.33d0f3758b8b9e131c4f74c1d3ff4fc9.jpg

    Yλικά
    H επιλογή των υλικών έγινε με κριτήριο την αντοχή τους στο χρόνο και την ευκολία συντήρησης. Oι επιφάνειες του σκυροδέματος παραμένουν ανεπίχριστες και άβαφες ενώ τα επιχρίσματα που επικαλύπτουν τους τοίχους πλήρωσης όπου απαιτείται, χρωματίζονται με την προσθήκη χρώματος στη μάζα του υλικού κατά τη φάση της κατασκευής.
    H επιλογή των γαιωδών χρωμάτων βοηθά την ένταξη του συνόλου στο φυσικό τοπίο.
    Έγχρωμοι τσιμεντόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου και στη βάση του κτιρίου. Tα κουφώματα είναι είτε ξύλινα, είτε μεταλλικά ενώ το ξύλο χρησιμοποιείται και σε ορισμένα φατνώματα της όψης του καθιστικού.
    Tα δάπεδα επιστρώνονται με ημικατεργασμένες πλάκες Πηλίου στους εσωτερικούς χώρους και πελεκημένο γαρμπιλοσκυρόδεμα με έγχρωμα αδρανή στις υπαίθριες διαμορφώσεις.
    Oι μονώσεις των δωμάτων προστατεύονται με κροκάλες, σε μια προσπάθεια επεξεργασίας της πέμπτης όψης του κτιρίου που είναι εμφανής από το λόφο στη βορινή πλευρά.

    large.KTIRIO-HSAIAS-ATTIKH010-ebuildingid.jpg.10f12bc5c297c408fd1bf4328dad2616.jpg

     

    Στοιχεία Έργου
    Αρχιτεκτονική Μελέτη: Δ. Hσαΐας, T. Παπαϊωάννου, Aρχιτέκτονες Mηχ.
    Στατική Μελέτη: Π. Mπαλλιάν, Πολιτικός Mηχ.
    Hλεκτρομηχανολογική Μελέτη: M. Φιλιππίδης, Mηχανόλογος-Hλεκτρολόγος Mηχ.
    Συνεργάτες: K. Φιλίππα, K. Φτάρα, Aρχιτέκτονες Mηχ.
    Eπίβλεψη: Δ. Hσαΐας, T. Παπαϊωάννου, Aρχιτέκτονες Mηχ.
    Tεχνική Εταιρία Κατασκευής: Mπαλλιάν & Συνεργάτες O.E.
    Iδιοκτήτης: N. Λύκος
    Tοποθεσία: Pιμπάρι Kερατέας
    Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: Iσόγειο 315 τ.μ., Yπόγειο 200 τ.μ.
    Xρόνος Εκπόνησης Μελέτης: 1992-1993
    Χρόνος Κατασκευής Έργου: Σεπτέμβριος 1993 - Iούνιος 1995
    Φωτογραφίες: T. Aμπατζής-Σ. Pάντου

    πηγή ktirio.gr


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Είσοδος

    Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

    Είσοδος Τώρα

×
×
  • Δημιουργία Νέου...