Jump to content

Παρά την εκρηκτική άνοδο που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά ακινήτων, πολυτελή και ιστορικά ακίνητα-φιλέτα σε διάφορες περιοχές της χώρας παραμένουν αναξιοποίητα. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή ισχυρών επιχειρηματιών και ξένων εταιρειών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συνοδευόμενα μάλιστα από φιλόδοξες εξαγγελίες ανάπτυξης, οι οποίες ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου, που ανήκει στον Θοδωρή Δουζόγλου, καθώς και το εμβληματικό ακίνητο στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν -αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την ίδια ώρα που ένα πέπλο ομίχλης κάλυψε τα μεγαλόπνοα σχέδια επενδυτών που φέρονται να άνηκαν στο εμιράτο του Κατάρ και οι οποίοι είχαν εξαγγείλει σημαντικές επενδύσεις στα νησιά του Ιονίου, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν.

Οι στάσιμες επενδύσεις του Δουζόγλου

Η πιο χαρακτηριστική, ωστόσο, περίπτωση ακινήτων-φιλέτων τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα είναι αυτά που κατέχει ο ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, που κατοικεί μόνιμα σχεδόν τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα, μετοικώντας από τη Βενεζουέλα με την οικογένειά του. Ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρεί τέσσερα εμβληματικά ακίνητα, το Leto στη Μύκονο, το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, το «Πεντελικόν» στην Κηφισιά και το ξενοδοχείο Mistral, που βρίσκεται στο Μικρολίμανο Πειραιά.

Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρχε κινητοποίηση για το Πεντέλικον, καθώς μέσω μιας έκθεσης εκτίμησης που δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ αναφερόταν ότι το ξενοδοχείο θα το διαχειρίζεται ο βρετανικός όμιλος Rocco Forte, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση και ερωτηματικά. Η εταιρεία, ωστόσο, με ανακοίνωσή της προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, επιβεβαίωσε ότι το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» και το ξενοδοχείο που βρίσκεται στο Μικρολίμανο Πειραιά θα λειτουργήσουν υπό τη διαχείριση του διεθνούς ξενοδοχειακού ομίλου Hilton, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που έχει συναφθεί.

Καμία εξέλιξη, ωστόσο, δεν υπάρχει και για το ακίνητο της οδού Σταδίου 15, όπου παλαιότερα στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις του ΟΤΕ. Το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στην Παλαιά Βουλή και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο επιχειρηματίας, στα σχέδιά του είναι να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο το οποίο θα διαφέρει απ’ όσα έχουν δημιουργηθεί. Παρόμοια σχέδια υπάρχουν για το αντίστοιχο ακίνητο στη Μύκονο, όπου και εκεί δεν φαίνεται ότι υπάρχουν νεότερα.

Οι επενδύσεις που δεν έγιναν ποτέ σε Ζάκυνθο και Οξυά 

Ούτε ένα τούβλο δεν μπήκε τελικά στις επενδύσεις που συνδέθηκαν με πρόσωπα που φέρονταν να σχετίζονται με τον πρώην εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι, στα νησιά του Ιονίου. Η εταιρεία Pimana Α.Ε. προχώρησε το 2013 στην αγορά της Οξυάς, έναντι 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, με φιλόδοξο στόχο να τη μετατρέψει στο πρώτο νησί αφιερωμένο στην τέχνη παγκοσμίως.

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη, προέβλεπε τη δημιουργία οικισμών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα ταξίδευαν στο νησί για να εκθέσουν τα έργα τους σε καλαίσθητους εκθεσιακούς χώρους. Παράλληλα, σχεδιάζονταν μουσεία, που θα λειτουργούσαν ως πόλοι έλξης για λάτρεις της τέχνης από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ωστόσο, η επένδυση δεν προχώρησε ποτέ. Οι επενδυτές ενεπλάκησαν σε δικαστική διαμάχη με το αρχιτεκτονικό γραφείο, την οποία και έχασαν το 2022. Πέρα από τις νομικές περιπέτειες, η αξιοποίηση της Οξυάς βρήκε εμπόδια και στη νομοθεσία, καθώς το νησί, όπως και το υπόλοιπο σύμπλεγμα των Εχινάδων, εντάσσεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura. Η οικοδόμηση εκεί επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως επισημάνθηκε και στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Μία ακόμη μεγάλη επένδυση που έμεινε στα χαρτιά ήταν η υπόθεση της έκτασης των 15 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο. Και σε αυτήν την περίπτωση, πίσω από το εγχείρημα ήταν και πάλι η εταιρεία Pimana.

Όλα ξεκίνησαν τη Μεγάλη Πέμπτη του 2014, στις 7 Μαΐου, όταν ο Γεώργιος Χάρος, ιδιώτης από τη Ζάκυνθο, υπέγραψε ένα συμβόλαιο με το οποίο πωλούσε 15.000 στρέμματα γης στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στην περιοχή όπου βρίσκεται το γνωστό Ναυάγιο. Η συμφωνία διαφημίστηκε ως μια μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία, πίσω από την οποία υποστηριζόταν πως βρισκόταν ο ίδιος ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Ωστόσο, στη Ζάκυνθο ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις. Κάτοικοι, δήμοι και ιδιώτες κατήγγειλαν πως η έκταση των 15.000 στρεμμάτων δεν ανήκε στον πωλητή, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Ακολούθησε μία μακρά και έντονη νομική διαμάχη, η οποία τελικά οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Όπως αποδείχθηκε, η επένδυση δεν προχώρησε ποτέ.

Το στοιχειωμένο ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ένα ακόμη ακίνητο το οποίο έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα γιατί δεν έχει βρει ακόμη νέο ιδιοκτήτη είναι η περίπτωση της υπερπολυτελούς κατοικίας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το γνωστό ως και «Majestic Athens». Ανήκοντας αρχικά στον γνωστό επενδυτή του Χ.Α. Γιάννη Τζιβέλη, σήμερα βρίσκεται στα χέρια της Druzy Κτηματική, συμφερόντων του Άραβα δισεκατομμυριούχου Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν, μέλους της δυναστείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών. Πρόεδρος, μάλιστα, της Druzy Κτηματική παραμένει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, και διευθύνουσα σύμβουλος η σύζυγός του, Μαρία Σάββα.

Με έντονη αρχιτεκτονική παρουσία, αυτό το γωνιακό κτίριο έχει συνολικά πέντε ορόφους. Το ισόγειο αποτελείται από δύο εμπορικά ακίνητα 146 τ.μ. και 114 τ.μ., το καθένα με δική του άμεση πρόσβαση στο υπόγειο, και ένα διαμέρισμα κατοικίας 40 τ.μ. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν τέσσερα διαμερίσματα, που κυμαίνονται από 45 τ.μ. έως 115 τ.μ., ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αποτελούνται από δύο διαμερίσματα ο καθένας, που κυμαίνονται από 160 τ.μ. έως 175 τ.μ. Στον τέταρτο όροφο υπάρχει ένα ευρύχωρο διαμέρισμα 279 τ.μ., ενώ στον πέμπτο όροφο ένα διαμέρισμα παρόμοιου μεγέθους επωφελείται από την άμεση πρόσβαση στον κήπο της ταράτσας. Η Engel & Völkers, η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων, αλλά και η Sotheby’s, συνεχίζουν να το προωθούν στην αγορά με τιμή 48 εκατ. ευρώ, παρ’ όλο που πριν από λίγο καιρό είχε φτάσει στα 55 εκατ. ευρώ. Παρά την πτώση της τιμής, το ακίνητο παραμένει ανεκμετάλλευτο, αν και σήμερα τα εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας έχουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.

Η εν λόγω εταιρεία φαίνεται ότι τα έχει βρει σκούρα και με την πεντάστερη επένδυση στο Πόρτο Χέλι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο «Club Ermioni» στο Πόρτο Χέλι. Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύθηκαν οι λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας Druzy Κτηματική, στις οποίες αναφέρεται ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την έναρξη των δραστηριοτήτων της κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά. Όπως σημειώνεται, η εταιρεία ευελπιστεί ότι εντός του 2025 θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους τη δραστηριότητά της στο Πόρτο Χέλι.

Από την Μαρία Καλούδη
powergame.gr

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Θέματα