Jump to content

Βασικές οδηγίες προ αγοράς Διαμερίσματος


Recommended Posts

Λαμβάνω ως δεδομένο ότι έχει γίνει μια πρώτη επιλογή για το Διαμέρισμα προς αγορά.

Οπότε έχουμε

Αν ο ιδιοκτήτης του Διαμερίσματος έχει εκδώσει την απαιτούμενη Ηλεκτρονική Ταυτότητα τότε αρκετά ζητήματα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν. Αν δεν υπάρχει ανεβαίνουν οι χρόνοι ελέγχου άρα και τα κοστολόγια προ αγοράς.

Για τον έλεγχο των τίτλων και αν υπάρχουν βάρη ή δεσμεύσεις ο αρμόδιος για να τα ελέγξει αυτά είναι Δικηγόρος της δικής σας επιλογής και εμπιστοσύνης.

Ζητάς λοιπόν από τον πωλητή (ιδιοκτήτη ή μεσίτη) να σου δώσει έστω απλά αντίγραφα τα παρακάτω. Αν τα έχεις έτοιμα να τα παραδώσεις στον Δικηγόρο και πιο σύντομα θα έχεις τον έλεγχο και δεν θα έχεις και κόστος που θα πρέπει να τα αναζητάει.

·         Τίτλο Ιδιοκτησίας

·         Σύσταση Οριζοντίου ιδιοκτησίας και Κανονισμό Πολυκατοικίας (ενίοτε η Σύσταση και ο Κανονισμός είναι μια ενιαία συμβολαιογραφική πράξη)

·         Αν υπάρχει κτηματολόγιο στην περιοχή ζητάς και τον αριθμό ΚΑΕΚ του Διαμερίσματος

Για τον πολεοδομικό έλεγχο του ακινήτου ο αρμόδιος για να τα ελέγξει είναι Μηχανικός της δικής σας επιλογής και εμπιστοσύνης. Αν τα έχεις έτοιμα να τα παραδώσεις στον Μηχανικό και πιο σύντομα θα έχεις τον έλεγχο και δεν θα έχεις και κόστος που θα πρέπει να τα αναζητάει.

·         Στέλεχος Οικοδομικής Άδειας

·         Τοπογραφικό Διάγραμμα Οικοδομικής Άδειας

·         Κατόψεις (διαμερίσματος, αποθηκών ή Θέση στάθμευσης) της Οικοδομικής Άδειας

·         (αν είναι εφικτό) Διάγραμμα Κάλυψης για άδειες έως το 2013 ή Διάγραμμα Δόμησης από το 2013 και μετά της Οικοδομικής Άδειας

·         Σχέδια που είναι συνημμένα στους Τίτλους. Δηλαδή Τοπογραφικό Τίτλου, Κάτοψη Ορόφου του Διαμερίσματος ή και κάτοψη Ισογείου ή Υπογείου αν μαζί με το Διαμέρισμα υπάρχει και θέση στάθμευσης ή αποθήκη.

·         Πίνακα χιλιοστών και Πίνακα Δαπανών των τίτλων (συχνά είναι ένας ενιαίος πίνακας)

·         Αν το ακίνητο είχε αυθαιρεσίες και είχε ενταχθεί σε νόμους μετά το 2011 για τακτοποίηση ζητάς

·         Το πολύφυλλο της υπαγωγής (για τους νόμους Ν.4014/2011, 4178/2013, 4495/2017)

·         Τα σχέδια (όλα) που έχουν μπει στην υπαγωγή

 

·         Αν φυσικά υπάρχει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου τότε τα περισσότερα από τα ανωτέρω τα εμπεριέχει. Οπότε ζητάς το σύνολο των εντύπων, σχεδίων και εγγράφων που περιλαμβάνει η Η.Τ.Κ.

 

Δάνειο

Στις περιπτώσεις που αγορά του ακινήτου θα εξαρτηθεί από Δάνειο που σκοπεύεις να πάρεις από τράπεζα φρόντισε τα παρακάτω

Πριν ακόμα να έχεις κατασταλάξει πιο διαμέρισμα θα αγοράσεις ζητάς από την/ τις τράπεζα/ες που έχεις κατά νου να σου προσδιορίσουν με βάση τα εισοδηματικά σου δεδομένα το μέγιστο πλαφόν δανεισμό που θα μπορούσαν να σου εγκρίνουν.

Πας με φορολογική δήλωση μερικών ετών και ανάλογα την τράπεζα ή και την περίοδο μπορεί να σου ζητήσουν και αλλά.

Αν είχες κάποια παλαιά υπόθεση με πρόβλημα ζητάς να κάνουν και έλεγχο μη είσαι σε Blacklist.

Αυτά πριν βγεις ακόμα να ψάχνεις για το σπίτι.

Όταν όμως το βρεις φρόντισε να κάνει μια εκτίμηση εμπορικής αξίας Μηχανικός Εκτιμητής με πιστοποίηση ή με γνώση δική σου ότι έχει την ανάλογη εμπειρία.

 

Κατασκευαστικά ή ειδικά τεχνικά θέματα που αφορούν το ακίνητο

Αρμόδιος και για αυτό είναι ο Μηχανικός της εμπιστοσύνης σας. Το πιο πιθανό είναι να σας εξυπηρετεί η επιλογή του Μηχανικού ή του Τεχνικού Γραφείου που θα κάνετε για τον βασικό έλεγχο, να έχει και την ανάλογη εμπειρία ή και συνεργάτες, ώστε ελέγχοντας τα Πολεοδομικά ζητήματα να έχει την δυνατότητα να εντοπίσει τα θετικά και αρνητικά. Αλλά αυτό είναι επιλογή του καθένα από εσάς και όχι κάτι το δεδομένο εξ ορισμού.

Δεν είναι εφικτό σε ένα σύντομο κείμενο σαν αυτό να περιγράφουν τα θετικά και τα αρνητικά. Όλο το φόρουμ με αυτά έχει ενασχόληση.

Σίγουρα όμως ο χρόνος κατασκευής του κτιρίου είναι σημαντικός διότι πέραν της παλαιότητας του κτιρίου υπήρχαν και άλλες πολεοδομικές, κατασκευαστικές, αντισεισμικές προδιάγραφες για κτήρια προ του 1955 ή προ 1973 ή προ 85 και 89 ή προ 2000 κλπ.….

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...