Jump to content

Νέο «Εξοικονομώ» με προϋπολογισμό 625 εκ. ευρώ, στο χρονοδιάγραμμα του ΕΣΠΑ


Recommended Posts

Η υλοποίηση ενός νέου «Εξοικονομώ» για κατοικίες, το οποίο θα ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σχεδιαζόμενων πράξεων στρατηγικής σημασίας στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα, το νέο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 625 εκατ. ευρώ. Θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2025. Παράλληλα, προστίθεται ότι το πρόγραμμα θα τρέξει διακριτά από τις ανάλογες δράσεις που υλοποιούνται με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι, από την υλοποίηση του πρώτου «Εξοικονομώ», τα προγράμματα χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των νοικοκυριών υλοποιούνται με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα που ξεκίνησε να «τρέχει» από το προηγούμενο έτος, καθώς χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε σε 632 εκατ. ευρώ.

Επιλέξιμες δαπάνες

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες δράσεις, το Πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, αλλά και την εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες, τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και άνεσης καθώς και, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών κατά τη χρήση των κτηρίων αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα χρηματοδοτείται η θερμομόνωση του κτιρίου-διαμερίσματος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης. Από τις επιλέξιμες δαπάνες δεν θα απουσιάζουν επίσης τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Επίσης, είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και αυτοματισμοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη μείωση της κατανάλωσης σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Στην κατηγοράι αυτή εντάσσονται μεταξύ άλλων συστήματα τα οποία καθιστούν δυνατό τον έλεγχο και την αυξομείωση της έντασης φωτισμού, (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης των χρηστών ή/και των συνθηκών περιβάλλοντος (νύχτα/ημέρα), έξυπνες λάμπες, αυτοματισμοί σκίασης κ.λπ.) ή τον έλεγχο άλλου ηλεκτρικού φορτίου (π.χ. έξυπνος διακόπτης για διαχείριση του θερμοσίφωνα), καθώς και την καταγραφή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το ύψος της επιδότησης για τις παραπάνω παρεμβάσεις θα καθορίζεται από το εισόδημα του δικαιούχου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο νέο πρόγραμμα θα ακολουθεί η προσέγγιση που υιοθετήθηκε στο «Εξοικονομώ 2021», για τη δημιουργία λίστας προτεραιότητας από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, με παραμέτρους ιεράρχησης τόσο εισοδηματικά όσο και κοινωνικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την προτεραιοποίηση μεγαλύτερο «βάρος» (50%) είχε το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, ακολουθούμενο από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%) και τις βαθμοημέρες θέρμανσης (7%). Άλλα κριτήρια είναι η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%), το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%), η μονογονεϊκή οικογένεια (5%), καθώς και η ύπαρξη μακροχρόνια ανέργου (5%) ή ΑΜΕΑ (5%).

Πηγή: https://news.b2green.gr/22488/νέο-εξοικονομώ-με-προϋπολογισμό-625-εκ


View full άρθρο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Είσοδος

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος Τώρα
×
×
  • Δημιουργία Νέου...